Honda razvila treći nivo autonomne vožnje

0
94
NAS SPONZOR

Honda je u Japanu predstavila novi paket funkcija za autonomnu vožnju koje pomažu vozaču, a opisala ga je kao treći nivo autonomnih sistema, koji će dobiti odobrenje od japanskih vlasti.

Tehnologija Sensing Elite ide korak dalje od drugog nivoa koji je danas široko raširen i omogućava da vozač skine ruka sa upravljača u određenim uslovima, poput gustog saobraćaja ili kada se vozilo kreće auto-putem. Ostali sistemi zahtevaju da vozač sve vreme drži ruke na upravljaču.

Novi paket nadograđuje postojeću Hondinu bezbednosnu tehnologiju Sensing i koristi preciziniji sistem za globalno pozicioniranje, detaljnije trodimenzionane mape i nekoliko senzora koji u ECU šalju pregled okoline u punom krugu oko vozila.

Kabina dobija specijalno konfigurisani ekran dijagonale 12,3 inča i kameru usmerenu na vozača, preko koje sistem prati da li je vozač koncentrisan na dešavanja na putu. Upravljač i centralna konzola dobili su nova LED svetla, koja sijaju kada je autonomni režim aktivan.

Najimpresivniji deo nove tehnologije je mogućnost da vozač potpuno skine ruke sa upravljača. Softver preuzima kontrolu nad vozilom uz pomoć postojećeg adaptivnog tempomata i sistema za vožnju unutar saobraćajne trake na auto-putu.

Honda je saopštila da sistem može i da promeni traku bez intervencije vozača. Automobil će pratiti vozilo ispred prema zadatoj brzini i distanci sve dok vozač ne uključi indikator. Tada će vozilo automatski izvršiti preticanje.

Sistem može da detektuje kada se vozilo ispred kreće sporije od brzine koja je njemu zadata. U tom slučaju prvo će obavestiti vozača, a potom će izvršiti automatsko preticanje sporijeg vozila pre povrataka u prvobitnu traku.

Honda je istovremeno unapredila i Traffic Jam Pilot tehnologiju, pa vozač sada može da prati TV sadržaj dok se vozilo samostalno kreće u uslovima saobraćajne gužve. U Hondi smatraju da ovo doprinosi relaksaciji vozača.

Prethodni tekst2021 Porsche Taycan Cross Turismo
Sledeći tekstSnimljen budući Volkswagen ID.6 X

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here