Predstavljen novi DS 4

0
242
NAS SPONZOR

DS je predstavio novi DS 4, hečbek iz premijum segmenta sa elementima krosovera koji ne menja direktno nijedan model, a u francuskoj kompaniji kažu da su mu rivali Audi A3, Lexus UX, BMW X2 i Mercedes GLA.

Automobil dolazi u dve stilske varijante – DS 4 (beli) i DS 4 Cross (narandžasti). Cross ima vidljivu plastičnu zaštitu u donjem delu karoserije i krovne šine, ali nije viši niti ima drugačije ogibljenje od standardnog DS 4. Cross raspolaže sistemom za kontrolu vožnje na klizavim površinama i asistencijom za kretanje na uzbrdici.

Novi DS 4 donosi u ovu kompaktniju klasu tehnološke inovacije iz modela DS 7, a neke elemente i unapređuje, naročito u pogledu sistema koji pomažu vozaču. Ogibljenje radi opciono sa aktivnim skeniranjem puta uz pomoć kamere da bi se amortizeri pripremili za neravnine.

Jedan od detalja koji ukazuju na višu klasu ovog vozila su kvake na vratima koje iskaču iz karoserije. Unutrašnjost kabine je mekana i presvučena kožom. Pored glavnog ekrana za multimediju i kontrolisanje različitih funkcija u donjem delu centralnog panela smešten je i manji ekran sa prečicama.

Sistem prepoznaje osam različitih pokreta rukama koji mogu da se programiraju za različite funkcije. Na površini osetljivoj na dodir mogu se pisati slova, što ubrzava unošenje odredišta u navigacioni sistem.

Preglednost iz vozačeve pozicije je odlična, a on može i da konfiguriše prikaz informacija na ekranu ispred sebe na različite načine. Na ekranu opciono može da se prikaže i infracrveni noćni pregled puta ispred vozila.

Sve verzije novog DS 4 imaće automatski menjač. Očekuje se da će najtraženija verzija biti ona sa plag in hibridnim pogonom od 225KS i autonomijom od 50km na električnu energiju. U ponudi su i benzinski motori od 130KS, 180KS i 225KS i jedan dizelski agregat.

Značajno prerađena platforma na kojoj je automobil napravljen donela je bolju aerodinamiku ispod poda i bolju zaštitu putnika u slučaju sudara, a pritom nije povećana težina vozila. Za razliku od DS 7 i DS 9, četvorka i pak ima torzionu šipku na zadnjoj osovini, a ne multilink ogibljenje. Platfroma može da primi i potpuno električni pogon, ali za sada nema planova o električnom DS 4.

Prethodni tekstFerrari Purosangue – špijunski snimci
Sledeći tekstBMW M8 Competition Edition Pit Lane

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here