Predstavljen Hyundai i20 N

0
428
NAS SPONZOR

Hyndaijevo N odeljenje predstavilo je svoj drugi model naglašenih performansi, potpuno novi i20 N. Automobil je koncipiran kao konkurent Fordovoj Fiesti ST, a inspirisan je modelom korejske kompanije iz svetskog reli šampionata.

i20 N ima aero paket koji mu proširuje karoseriju,  sa dubljim prednjim branikom i većim usisnicim avazduha, novim pragovima i zadnjim branikom sa novim difuzorom. Dodat je u krovni spojler po ugledu na reli model.

U ponudi je šest boja za karoseriju (plava, bela, siva, srebrna i dve nijanse crne) sa crvenim detaljima u donjem segmentu. LED prednja i zadnja svetla su deo standardnog paketa, kao i felne od 18 inča i kočione čeljusti crvene boje.

Za pogon je iskorišten novi 1,6 litarski turbo benzinski motor sa četiri cilindra koji isporučuje 203KS u kombinaciji sa šestosteoenim maneuelnim menjačem. Hyundai ne planira da ponudi automatski menjač sa dva kvačila u ovom modelu, pa ta transmisija ostaje rezervisana za veći i snažniji i30 N. i20 N je težak samo 1190kg i od 0-100km/h stiže za 6,8 seknudi. Maksimalna brzina je 230km/h.

Maksimalni obrtni momenat od 275Nm dostupan je u rasponu od 1750 do 4500 obrtaja. Hyundai je saopštio da novi motor bolje reaguje na komandu gasa. Šestostepeni ručni menjač je pojačan da bi podneo veću snagu, a ugrađena je i kontrola brzog starta. Automobil ima i mehanički diferencijal ograničenog proklizavanja.

Hyundai i20 N ima pet režima vožnje: Normal, Eco, Sport, N i N Custom. Njima se regulišu parametri rada motora, buka iz izduvnog sistema, osećaj na upravljaču i program za stabilnost. Vozač može da unese i individualna podešavanja korištenjem režima N Custom.

U odnosu na regularni i20, šasija N verzije dobila je nove amortizere i opruge, snažnije kočnice i drugačije podešeni električni servo. Ogibljenje je pasivnog tipa, bez elektronske kontrole amortizera. Nova prednja osovina i torziona šipka za zadnji kraj pružaju veću krutost, ali i, kako navodi Hyundai, prihvatljivu udobnost u vožnji.

Hyundai navodi da je šasija ojačana na 12 mesta da bi se osigurala veća agilnost vozila. Na felene su stavljeni pneumetici Pirelli P-Zero razvijeni specijalno za N modele ove marke.

Kabina je najvećim delom neizmenjena u odnosu na standardni i20, a Hyundai je dodao par sportskih sedišta, aluminijumske papučice i sportski upravljač iza kojeg je digitalna instrument tabla. Na centralnoj konzoli je ekran za multimediju dijagonale 10,2 inča sa pristupom svim funkcijama vozila. Obuhvaćene su i tehnologije Apple CarPlay i Android Auto.

Bezbednosni paket obuhvata, između ostalog, asistenciju za slučaj sudara u gradskoj vožnji, inteligentnu asistenciju za ograničenje brzine, asistenciju za vožnju unutar saobraćajne trake i pokrivanje slepih tačaka.

Prethodni tekstElektrični Fiat 500 košta 20.150 EUR
Sledeći tekstBugatti testira novi hipermodel

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here