U razmatranju zeleni porez od 50.000 EUR

0
328
NAS SPONZOR

Prema nacrtu novog budžeta koji se razmatra u parlamentu Francuske, kupci sportskih modela koji troše mnogo goriva marki Porsche, Ferrari ili Lamborghini mogli bi da plaćaju zeleni porez od čak 50.000 EUR pri kupovini novog automobila.

Vlada Francuske planira da od 2022. godine više nego udvostruči porez koji plaćaju kupci automobila na osnovu emisija ugljen dioksida. Ovim predlogom bi bio značajno povećan već ionako veliki porez koji se plaća za kupovinu automobila koji najviše zagađuju okolinu.

„Ovo bi bilo relativno loša vest za supermodele, luksuzna vozila i biznis klasu i opteretila bi strane uvozne automobile“, izjavio je Felipe Munjoz, analitičar iz JATO Dynamicsa, koji se bavi tržištem automobila.

Države širom sveta preduzimaju različite mere kojim ograničavaju upotrebu modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Kalifornija planira da ih potpuno zabrani od 2035. Kina ulaže više od 30 milijardi dolara u razvoj industrije električnih automobila. Subvencije za kupovinu plag-in hibridnih i električnih modela ovog leta su doprinele značajnom rastu prodaje ovakvih vozila u Evropi.

Još neke zemlje Evropske unije imaju specijalni porez za putničke automobile srazmeran njihovoj CO2 emisiji, ali nijedna zemlja ne naplaćuje ni blizu kao Francuska, gde je maksimalni porez po ovoj osnovi trenutno 20.000 EUR. Radi poređenja, najviši porez ove vrste u Belgiji je 2.500 EUR.

Prema novom planu u Francuskoj, minimalni prag na osnovu kojeg se model kvalifikuje za ovaj porez biće spušten u naredne dve godine, a penali će biti povećani.

Automobili sa emisijom od preko 225g/km CO2 biće oporezovani sa minimalno 40.000 EUR sledeće godine, odnosno sa 50.000 EUR 2022. godine. Porez je ograničen na maksimalno polovinu cene samog vozila.

Među onima koji bi mogli biti pogođeni, pored Ferrarija, Lamborghinija i Poreschea, su i neki modeli Mercedes-Benza, Bentley i Rolls-Royce.

Prethodni tekstF1: Hamilton pobedom na Nirburgringu izjednačio Šumaherov rekord
Sledeći tekstRenault najavio električni SUV koncept

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here