Honda EV-neo: Električni skuter

0
3693
Image

 

Honda je u sklopu svojih aktivnosti koje promovišu električni pogon započela program demonstracije svog električnog skutera za evropska tržišta. Prva etapa počinje tokom jula meseca 2011. godine u saradnji sa Barselonom.

U sklopu ovog programa Honda će gradskim službama Barselone isporučiti 18 EV-neo skutera, koji će tokom narednih godinu dana biti korišćeni i testirani u realnim uslovima eksploatacije. Španske vlasti, ali i grad Barselona nude čitav niz pogodnosti za vlasnike električnih vozila, a kako u ukupnoj masi vozila u gradu Barseloni motocikli učestvuju sa 30%, Honda je odlučila da iskoristi ovaj grad kao jedan od demonstracionih poligona.

Image

Image

 

Potpuno električni skuter, EV-neo, je u prodaju na japanskom tržištu ušao tokom aprila 2011. godine, a Honda očekuje da će na matičnom tržištu prodaja biti oko 1000 komada godišnje sa cenom od oko 4000€.

Image

Image

 

EV-neo je električno pogonjeni skuter, kojeg pokreće električni 2,8 kW (3,8KS) motor, a električna energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 0,9 kWh. Skuter ima autonomiju od 34km pri brzini kretanja od 30kmč na 0m nadmorske visine. Standardni punjač u potpunosti može napuniti bateriju za samo 3,5 časova i može se transportovati u prtljažniku skutera. Brzi punjač u potpunosi puni bateriju za oko 30 minuta.

Skuter je klasičnog dizajna, ima 12" točkove i koristi doboš kočnice na oba točka. Honda na ovom skuteru koristi "Combi System" kočenja, tj. leva ručica koči na oba točka, dok desna koči samo na prednjem točku.

{youtube}BCBV_ezUFrg?qv=hd720|640|360{/youtube}

Za više informacija pogledajte zvanični sajt skutera – EV-neo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here