Toyotin profit opao za 74%

0
64

Toyota je u drugom kvartalu zabeležeila pad profita za 74% pošto se prodaja prepolovila u odnosu na isti period prošle godine usled pandemije korona virusa.

Japanska kompanija zabeležila je profit od 1,5 milijardi dolara u periodu od aprila do juna, pošto je uspela da proda blizu 1,2 miliona vozila širom sveta. U istom kvartalu prošle godine prodala ih je 2,3 miliona.

Kvartalna prodaja opala je na vrednost od 43,6 milijardi dolara, što je za 40% manje nego prošle godine, a sve je rezultat pada ekonomskih aktivnosti, obustave proizvodnje i prekida prodaje, saopštila je kompanija.

Toyotina prodaja trpi negativne posledice na većini svetskih tržišta, uključujući SAD, Japan i Evropu, a počinje da se oporavlja u Kini, odakle je pandemija krenula krajem prošle gdoine.

Iako su svetski proizvođači automobila pod velikim pritiskom usled pandemije, Toyota je uspela da ostane u plusu u drugom kvartalu, što ukazuje na otpornost proizvođača kompaktne Corolle, hibridnog Priusa i luksuznog Lexusa.

Japanski rivali Honda i Nissan, kao i američki General Motors, završili su drugi kvartal sa gubicima.

Toyota prognozira profita od 6,9 milijardi dolara na nivou čitave godine, što bi bilo za 64% manje nego tokom prethodne fiskalne godine. Toyotini zvaničnici očekuju postepenu normalizaciju prodaje automobila u nastavku godine

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here