BMW će praviti još jedan električni SUV

0
58

BMW je potvrdio da će uvrstiti još jedan električni SUV u svoju ponudu – iX1. To će biti najmanji model u ovoj porodici i sledeći koji će dobiti električni tretman.

Sa premijerom ovog modela, kupci će dobiti još veću mogućnost izbora u portfelju nemačkog proizvođača. BMW je za sada potvrdio samo da je projekat iX1 u toku i ništa više. Regularni X1 nedavno je doživeo restilizaciju, pa se može očekivati da će električna verzija biti deo sledeće generacije ovog modela.

BMW je saopštio da je električni X1 deo strategije za smanjenje prosečne emisije CO2 u ukupnom katalogu ove marke. To će značiti da će BMW grupa (BMW, MINI, Rolls-Royce) u bliskoj budućnosti imati preko 25 novih elektrifikovanih modela, a polovina će biti potpuno električna.

Zvanične specifikacije modela iX1 tek treba da budu potvrđene, ali se očekuje da će novi model koristiti značajno modifikovanu verziju aktuelne platforme UKL. Električnu verziju ove platforme već korosti novi MINI Electric, a očekuje se da će je BMW upotrebiti u seriji novih elektirčnih modela. Prvi u nizu je predstojeći iX3.

iX1 će biti potpuno električan, a uporedo će u ponudi postojati i benzinski, dizelski i plag-in hibridni X1, pa će tržišni zahvat ovog modela biti maksimalan. BMW planira ovakav pristup i za sledeće genracije modela Serije 5 i Serije 7.

BMW grupa planira da do 2030. godine smanji emisiju CO2 svojih modela za 20% u odnosu na nivo iz 2019. godine, a fabrike ove grupacije nameravaju da u istom peridu postignu smanjenje emisije CO2 za 80%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here