Pozitivni utisci testova “Plug-in” Toyota hibrida

0
1031
prius
NAS SPONZOR

Danas, godinu dana od početka zajedničkog projekta, Toyota, francuska energetska kompanija EDF i gradska zajednica Strazbura su objavili ohrabrujuće preliminarne rezultate. Predstavljen 27. aprila 2010. u Strazburu, ovaj projekat širokih razmera obuhvata Toyota Plug-in hibridna vozila (PHV) i infrastrukturu za punjenje koju koriste javni i privatni partneri projekta u Strazburu i okolini.

Preliminarni rezultati dobijeni u Strazburu potvrđuju da je Toyotina PHV tehnologija primenjivo rešenje za veću upotrebu električne energije za lične potrebe prevoza.

– Plug-in hibridna vozila koja su učestvovala u projektu intenzivno su korišćena u gradskom okruženju, kao i za duža putovanja. Korisnici tih vozila su prešli prosečno 19.000 km godišnje, što je više od 13.000 km, koliko prosečno pređu francuski vozači,
– Performanse Plug-in hibridnih vozila potpuno su u skladu sa očekivanjima kupaca. Postignuta je 40% manja potrošnja goriva u poređenju sa ekvivalentnim dizel automobilima,
– Domet Plug-in hibridnih vozila od 20 km sa nultim emisijama u potpuno električnom načinu rada je dovoljan da pokrije velik deo dnevnih vožnji korisnika. Prosečna udaljenost vožnje bila je 13.9 km,
– Ekološke performanse Plug-in hibridnih vozila zavise od upotrebe (učestalost punjenja, stil vožnje i temperatura vazduha),
– Plug-in hibridna vozila nude istinsko zadovoljstvo u vožnji i zaista laku upotrebu, dok u isto vreme ohrabruju vozače da na prirodan način usvoje ekološki svestan stil vožnje.

Što se tiče infrastrukture za punjenje, korisnici su se postepeno navikli da pune svoja vozila, bez obzira što je to za njih potpuno nova navika, koja je ipak ograničavajuća za neke korisnike. U proseku, vozila su punjena svaki dan, 96% na mestima za punjenje na privatnom parkingu, uglavnom na radnom mestu. Punjenje je obično obavljano u isto vreme, u 08:00h kada korisnici dođu na posao ili u 19:00h kada se vrate kući.

Nekoliko važnih stvari smo naučili od gradske zajednice Strazbura. Bez obzira što je ponuđena besplatna električna energija i praktična parking mesta u gradu, upotreba 27 mesta za punjenje na javnim putevima i parkinzima je bila veoma mala. Ankete korisnika pokazuju da oni žele jasne informacije o lokacijama za punjene i njihovom radnom statusu.

Posle ove međufaze, Toyota, francuska kompanija za snabdevanje električnom energijom EDF i grad i gradska zajednica Strazbura imaće još dve godine da poboljšaju sistem i sakupe još više povratnih informacija od korisnika. Obaviće se istraživanja kako bi se pronašla rešenja koja podstiču punjenje van špica, testiranje mogućnosti rezervacije mesta za punjenje i bolje pružanje informacija o javnim mestima za punjenje.

Tokom proteklih godinu dana, 30 partnera iz raznih javnih institucija i privatnih kompanija su testirali 70 Plug-in hibridnih vozila u Strazburu. Ova vozila mogu da se pune pomoću 145 stanica za punjenje, postavljenih od strane EDF-a, koje se nalaze na privatim parkinzima partnerskih kompanija (75), u kućama korisnika (43) i na javnim parkinzima (19). Grad i gradska zajednica Strazbura su obezbedili instalaciju 8 stanica za punjenje duž javnih puteva. ARS, diler Toyote u Strazburu, je zadužen za održavanje vozila i prikupljanje podataka.

Objavljeni rezultati slede naučni princip zasnovan na prikupljanju tehničkih podataka (od informacija koje daljinski odašilju stanice za punjenje ili tokom redovnog održavanja u servisu). Timovi Toyote i EDF-a su zajedno radili na proceni rezultata prve godine eksperimenta.

Ovaj PHV program je deo Toyotinog globalnog projekta koji uključuje 600 Prius Plug-in hibridnih vozila i takođe se vrši u Japanu, Sjedinjenim državama, Kanadi i Australiji. Glavni cilj Toyote je da dodatno ispita tehnologiju i performanse Plug-in hibridnih vozila. Cilj EDF-a je da proceni različite varijante infrastrukture za punjenje. Pomoću projekta će se takođe saznati kako korisnici prihvataju ovaj novi koncept vožnje, što je bitno za širu komercijalizaciju u budućnosti.

Izvor: Toyota Srbija marketing

Prethodni tekstEuro Sumar: Popusti za Suzukije i dalje važe
Sledeći tekstTržište: Toyota ponovo najvredniji automobilska marka
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here