Nova generacija Ford Focus modela je predstavljena domaćim medijima u vrlo prigodnom okruženju – na stazi (tj. u centru) Navak. Grand Motors je upriličio nekoliko vozila, sva sa različitim pogonskim opcijama, tako da je smo prilično dobro mogli da isprobamo novitete koji stižu u četvrtoj generaciji Focus-a.

Četvrta generacija je doživela svetsku promociju početkom 2018. godine, a na naše tržištu je predstavljena pre nekoliko dana, kada su domaći mediji imali priliku da se upoznaju sa novim modelom u centru Navak.

Grand Motors je iskoristio priliku da pored novog Focus modela, medije podseti na vozilo koje je trenutno u centru pažnje prodajnih aktivnosti domaćeg uvoznika Ford modela – Fiesta, što je nama izuzetno pogodovalo imajući u vidu da je još nismo imali u našoj test floti.

 

Promocija je u svom standardnom uvodnom delu imala za cilj upoznavanje novinara sa novostima koje stižu sa novim modelom. Imajući u vidu da je većina detalja o novom modelu poznata još od aprila, kada je Ford predstavio novi model ujedno proslavivši 20 godina postojanja modela.

O novom Fokusu je bilo dosta špekulacija, posebno na temu „žustrijih“ modela i njihovih pogonskih opcija gde su inicjalne informacije o tome da će Ford koristiti 1,5 litarski turbo motor za ST varijantu sada demantovane, nakon novih informacija da će se ići u potpuno drugom smeru gde se sada očekuje da će novi ST imati 2,3 litarski agregat iz RS modela prethodne generacije.

Novi Fokus je baziran na novoj platformi koja nudi čak 5cm prostora više za noge putnika na zadnjoj klupi, što će ovaj model učiniti jednim od najprostranijih u segmentu. Ljudi iz Grand Motorsa su naglasili da je prostor za noge putnika za 1cm duži nego u Škodi Oktaviji.

Novi dizajn je uskladio Focus sa novim dizajnerskim jezikom već primenjenim na Fiesti, a koji je dosta moderniji, a koji u Focus izvedbi sada ima primetno duži poklopac motora i još „spljošteniju“ siluetu. Nama iz nekih, mahom bočnih, uglova novi Focus dosta liči na aktuelnu Mercedes A klasu što uopšte nije loš uzor, zar ne?

Što se motorizacije tiče, Focus će biti nuđen sa trocilindričnim turbo benzincima – 1,0 sa 85, 100 i 125KS, dok snažnij 1,5 litarski motor proizvodi 150 i 182KS. Dizeli se nude kao 1,5 litarski sa 95 i 120KS, dok snažniji dvolitarski proizvodi 150KS. Menjači su serijski šestostepeni manuelni sa opcionim PowerShift automatskim osmostepenim.

Focus će se isporučivati sa širokim spektrom sigurnosne elektronike, koja nudi sve pomoći koje vozači očekuju od modernih vozila – nadzor slepog ugla, aktivni tempomat, automatsko kočenje, nadzor kolovozne trake i ostale sisteme uključujući i neke vrlo zanimljive kao što je detekcija rupa na asfaltu!? Ovaj sistem će u našim uslovima raditi prekovremeno i sa velikim zanimanjem očekujemo da ga isprobamo u na našim drumovima. Novost je prisustvo HUD sistema (prikaz servisnih informacija na ekranu ispred vetrobrana), a na spisku opcija se nalaze i sve popularniji bežični punjač mobilnog telefona. Centralni ekran je 4,2“ u serijskoj opremi, dok se na spisku opcija nalazi 6,5“ i 8“ ekran.

  

Nova prednja LED svetla koriste Volvo-oliki potpis „Torovog čekića“, a sada je prisutna „LED matrica“ koja će ponuditi fleksibilno kreiranje svetlosnog snopa koji ne zaslepljuje vozače iz suprotnog smera, a istovremeno nudi maksimalno osvetljen drum ispred vozača. Svetla takođe dobijaju informaciju iz navigacionog sistema kako bi se pravilno konfigurisao snop.

Vožnja po stazi je pokazala da je Ford i dalje nudi vrlo dobro podešeno ogibljenje koje je među agilnijim u segmentu. Adaptivno ogibljenje na stazi donosi preko potrebnu čvrstoću, a kada smo bili za volanom 1.5T ST-Line modela ono je omogućilo da se iskoristi 182KS koliko razvija turbo trocilindraš, koji takođe nudi i mogućnost rada na dva cilindra kako bi se smanjila potrošnja, kada vozač ne zahteva punu snagu agregata.

Grand Motors je za početak prodaje ponudio nešto povoljnije cene za 1.0 EcoBoost pogonjene modele u Trend Edition opremi – 16.990€ i ST-Line opremi za 19.990€.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here