PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiJaguar I-Pace predstavljen: električni SUV sa 700Nm!

Jaguar I-Pace predstavljen: električni SUV sa 700Nm!

-

Kompanija British Motors je premijerno predstavila električni SUV model kompanije Jaguar – I-PACE. Promocija prvog premijum poputno električnog SUV modela na našem tržištu je održana u centru Navak.

British Motors je u saradnji sa kompanijom ABB, koja je ujedno i generalni sponzor Formula E takmičenja, predstavila model I-PACE koji je ove godine poneo laskave titulu „Automobil Godine“ u svetu, ali i u Evropi. Model I-PACE nudi 400KS i 696Nm koje se na podlogu šalju putem obe osovine što ovom SUV vozilu omogućava ubrzanje do 100kmč za samo 4,8 sekundi. Na našem tržištu će početna cena ovog modela biti nešto iznad 92.000€, a prvo vozilo je već isporučeno domaćem kupcu.  

Gost na dogadjaju bila je i ambasadorka Velike Britanije, Šan Makleod, i testirala je novi Jaguar I-PACE, prvi električni SUV britanskog proizvodjaca, koji je osvojio nagrade u kategorijama Svetski automobil godine 2019, Svetski automobilski dizajn godine i Svetski zeleni automobil godine.

Predstavljena je i redizajnirana limuzina XE, koju karakterise prepoznatljiv stil koji se razlikuje od ostalih automobila u svojoj klasi. Ovo je jedna izvanredna sportska limuzina. Poznata po dinamičkom upravljanju, XE je sada još više unapređena brojnim ažuriranim performansama, uz unapređenu suspenziju i novi, bolji Jaguar Drive Control sistem. XE nudi izvanrednu zaštitu od sudara, ocenjenu sa 5 zvezdica na EuroNCAP testu, uključujući sigurnost putnika i pešaka. XE dolazi opremljen sa nizom aktivnih sigurnosnih sistema uključujući i hitno kočenje kako bi se dodatno poboljšao nivo sigurne bezbednosti. Jaguar XE je dostupan za isporuku odmah po početnoj ceni od 38.990 evra.Predstavljen je i nov model iz ponude Land Rovera, redizajnirani Discovery Sport. Kao najmanji Land Rover ali model kreiran na novoj platformi, sa pogonom 4×4, 5+2 sedista, najnaprednijim tehnologijama i unapređenim dizajnom, Discovery Sport je u ponudi za isporuku odmah već od 39.990 evra.

Imali smo priliku da isprobamo I-PACE u javnom saobraćaju, vozeći u okolini Subotišta, a tom prilikom smo vozili F-PACE i E-PACE modele, kao i novi XE. Vožnja električnog automobila sa 700Nm na raspolaganju je prilično nesvakidašnje iskustvo jer takav obrtni moment obično nude V8 turbo motori što dovoljno govori o brutalnosti ubrzanja i međuubrzanja.

Na samoj stazi smo takođe imali priliku da provozamo XE i I-PACE, ali u prilično civilizovanom tempu tj. daleko sporije od onoga na šta smo navikli kada smo „bojnom polju“.

Za vožnju van asfalta bili su zaduženi Land Rover modeli. Očekivano, renomirana britanska marka koja se diči luksuznim terenskim vozilima koja se odlično snalaze van druma je na Navak off-road poligonu pokazala da je reputacija sasvim opravdana.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -