Page 3 of 11 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 104

Thread: Auto noviteti 2019

Ero sennin bruyoni's Avatar

Tržište je reklo šta misli o odnosu plaćeno-dobijeno. Honda je za 10 godina u Evropi prepolovila svoju prodaju a i cena će gore uskoro kada se mašine budu morale dopremati iz Azije. Rekao bih da je pitanje vremena kada će Honda u EU prodavati samo dvotočkaše.

He who loses control, loses.

Nestručni komentator zmaj's Avatar

Iako se meni nije sviđalo dobijeno niti odnos dobijeno-uloženo, za tržište je loše kad se smanjuje broj učesnika jer to samo znači da će izbor biti lošiji.

Sa dodatnim carinskim i transportnim troškovima, kao i neminovnim povećanjem cena delova koji će biti lagerovani u još manjem obimu, rekao bih da perspektiva nije svetla.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Senior Member Ji 4Tze's Avatar

Niste pratili, pre ove vesti o gašenju fabrike je išla vest da EU ukida carine na 99% proizvoda iz Japana.

Ili sam ja samo sanjao

Senior Member Soko's Avatar

Moguce da su doneli odluku da u fokus stave Kinu i u nekoj buducnosti Indiju.
    Evropa postaje em prerazmazena, prebirokratizovana a sve manje vazna u poredjenju sa rastom standarda i potrosnje na istocnim trzistima.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
    Krivi smo mi koji smo ćutali....

Senior Member autsajder's Avatar

Quote Originally Posted by Ji 4Tze View Post
    Niste pratili, pre ove vesti o gašenju fabrike je išla vest da EU ukida carine na 99% proizvoda iz Japana.

Ili sam ja samo sanjao
    Da, EU - koju Britanija napušta koliko za mjesec dana. U tom je grmu zeka, iako uprava Honde i britanska vlada kažu da nema baš nikakve veze sa breksitom. Nissan je nedavno poništio odluku iz 2016. o preseljenju proizvodnje X-Traila iz Japana u Sanderlend. I neće to biti jedine turbulencije u britanskoj auto-industriji. Plus im je prodaja na ostrvu u konstantnom padu.

Direktor Aston Martina je oko Nove godine izjavio da bukvalno ne zna kako će firma funkcionisati 30. marta, dan posle breksita. Čak i da odgode taj famozni čin, šteta je već počinjena. Većina proizvođača pokušava da nagomila uvozne komponente za period od barem nekoliko sedmica, da ne bi fabrike jednostavno stale dok se ne razjasni procedura na granicama.

Ero sennin bruyoni's Avatar

Čudno onda kako Mazdina prodaja u Evropi raste... a nemaju pogon u EU, kad već krivimo takse.
    Broj učesnika za stolom je sada već popriličan, oni sa slabijim kartama otpadaju. Da su bili bolji ostali bi pa zato ne vidim neku potrebu za oplakivanjem tužne im sudbine... jbg takva je igra.
    Honda se odavno preorjentisala na SAD tržište jer tamo ima solidno uporište u ljudima koji traže manje vozilo, pri tom mislim nešto veličine akorda
    Kina je OK ali se tamo trenutno svi grabe za deo tržišta dok Kinezi ne ovladaju proizvodnjom vozila, što je samo pitanje vremena jer oni efektivno prave vozila oko 15 godina
    Last edited by bruyoni; 21st February 2019 at 20:49.

He who loses control, loses.

Meni je ključno to što se kaže da okreću fokus. To odakle stižu kola je manje bitno, ako ti imaš kome da ih prodaš.

Pre neku godinu kad je bila neka lokalna priča sa Mazdom, rekoše da nema računice imati fabriku u Evropi ako prodaješ ispod 400k automobila. U tom smislu verovatno sa bregzitom stvari postaju mnogo skupe, ali isto tako treba imati na umu sa se Honda, kao i Tojota, propisno ispromašivala. Prvo su kasnili sa dizelom, pa su izašli sa 2,2 dizelkama, pa su kasnili sa 1.6d jer je već pukla tikva za dizel, pa su kasnili sa turbo benzincima, pa sad kad je krenuo WLTP sad kasne da se vrate na veće zapremine... Tojota se pokriva hibridima, dok Honda verovatno više ne može da priušti neka tržišta i seče trule grane.

Nego, Seat predstavio sportski kompakt SUV... Masa je već počela da se pali i žari.
    [Only registered and activated users can see links. ]

Kome je stalo do većih zapremina iz fau ve programa, one su raspoložive u Q8 izvedbi
    [Only registered and activated users can see links. ]
    Last edited by zmaj; 24th February 2019 at 14:28.

Mlađi referent VIP's Avatar

Mazda i Honda od 90th nisu presli godisnju prodaju od 300k vozila. Honda je prodala 2007. famoznih 300k i imala je ucesce na eu trzistu manje od 2 %.

Poenta price, nikada evropljani nisu kupovali honde u broju koji bi na globalnom nivo japancima znacio nesto vise od mozda neke vrste prestiza da se nadmecu na mozda najkonkurentnijem trzistu.

Gledao sam neke brojke koje je Heinz kacio na drugom forumu i jedino sto mazdu trenutno izvlaci u odnosu na hondu su cx3 i cx5 sa ucescem od skoro 50% u kompletnoj prodaji marke. Prodaja 3 i 6 je duplo manja u odnosu na cx suv vozila.

Onda je očigledno kako Honda nikada nije imala ekonomski isplativu proizvodnju, ako je verovati indikatorima koje imaju ljudi iz Mazde. Da li su ti indikatori dobri ili loši, pojma nemam.

Isto tako, nemam pojma šta piše Hajnc, ali ja svakako nisam planirao da poredim Hondu i Mazdu, a ponajmanje da radim analizu portfolija. Ono što je sigurno je da sve marke guraju bespoštedno da prodaju što više SUV modela. Što? Jednostavno, zarada je bar duplo bolja na tim modelima. Nema tu neke velike mudrosti. Dakle, to što si napisao je idealni scenario Mazda menadžera kome se titula odaziva na CFO.

Ovako iz totalno ličnog ugla, mislim da se kupci Hondi i Mazdi uopšte ne ukrštaju. Ja spomenuh Mazdu više u šali, pre svega jer dži evidentno ima neka pomešana osećanja

Mlađi referent VIP's Avatar

Mazdu sam ja naveo kao reper, jer po meni trenutno ima izuzetnu gamu vozila. Reper za to koliko je evropsko trziste ipak specificno u smislu mehanizama koji vode kupce. Da li je to patriotski refleks ili nesto drugo ne znam, ali ne vidim zasto mazda u evropi ne moze prodati vise od 40k mazdi 3 godisnje.