Results 1 to 7 of 7

Thread: Novi zakon o bezbjednosti saobracaja u Crnoj Gori

 1. #1
  Mlađi referent VIP's Avatar
  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Zvezdara
  Posts
  9,115

  Exclamation Novi zakon o bezbjednosti saobracaja u Crnoj Gori

  Za one koji putuju Crnu Goru ili planiraju uskoro, treba napomenuti da je od prvog marta stupio novi zakon o bezbjednosti saobracaja. Ove bitne detalje sam nasao na sajtu AMSS - [Only registered and activated users can see links. ]

  IZVOD IZ NOVOG ZAKONA O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA CRNE GORE

  Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Crne Gore usvojen je 01. decembra 2005. godine i posle tromesečnog perioda prilagođavanja, počeo je da se primenjuje 01. marta ove godine.

  Upozoravamo Vas na novine koje su sadržane u odredbama tog Zakona, u odnosu na Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se primenjuje u Srbiji, kako bi se izbegle neprijatne situacije i značajni novčani izdaci imajući u vidu propisane kazne koje se već primenjuju u praksi.

  Te novine su sledeće:

  • Predmeti i materije koji mogu da ometaju ili ugroze bezbednost saobraćaja ne smeju se ostavljati ili bacati po putu, pa je vozač sa čijeg vozila padnu takvi predmeti dužan da ih ukloni sa puta, pa čak i one koji nisu pali sa njegovog vozila, već na koje naidje u toku vožnje. Propisana kazna je od 40 do 100 Eura.

  • Vozač koji vozi opasne materije dužan je da u uslovima smanjene vidljivosti usled magle, kiše i snega, kao i na klaizavom i zaledjenom kolovozu, ako je to nužno za bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, isključi vozilo iz saobraćaja. Za nepoštovanje ovog propisa kazna je 50 do 150 Eura.

  • Kada se vozač vozilom kreće iza vozila kojim se prevoze deca, a to vozilo se zaustavi radi ulaska i izlaska dece iz njega, vozač vozila koje se kreće iza njega, obavezno se mora zaustaviti. To mora učiniti i vozač vozila koji dolazi u susret. Za vreme ulaska i izlaska dece iz vozila kojim se prevoze deca, moraju biti uključena sva četiri migavca i vozilo obeleženo posebnim znakom. Pri tome se ovde misli na vozila za organizovani prevoz dece. Nepoštovanje ovih propisa povlači kaznu od 50 do 150 Eura.

  Vozač vozila na motorni pogon ne sme za vreme vožnje koristiti mobilni telefon. Kazna je 20 Eura.

  • Prednja svetla na vozilu moraju biti bele boje, a pozadi samo crvene boje, dok svetla za maglu mogu biti bele ili žute boje. Nepoštovanje ovog propisa povlači kaznu od 20 Eura.

  • Zabranjeno je da se levom saobraćajnom trakom, gde postoje dve saobraćajne trake u istom smeru, kreće vozilo koje ne pripada kategoriji motornih vozila, teretno vozilo nosivosti preko 5 T i ono vozilo koje razvija brzinu manje od 40 km/h.

  • Kada postoje 4 saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da prelazi na saobraćajnu traku, namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera, a kada postoje 3 saobraćajne trake, onda ne sme da prelazi u krajnju levu traku, ukoliko je ona predvidjena za kretanje vozila iz suprotnog smera. Kazna za nepoštovanje ovog propisa je 50 do 150 Eura.

  U naselju je dozvoljena maksimalna brzina 50 km/h ukoliko saobraćajnim znakom nije odredjena druga brzina. Na auto-putu maksimalna brzina je 130 km/h, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 100 km/h i na ostalim putevima 80 km/h. U zavisnosti od toga koliko je prekoračenje brzine, propisane su i različite kazne. Ako je u naseljenom mestu prekoračenje veće od 30 km/h, a na putu van naseljenog mesta veće od 50 km/h, kazna, osim što se privremeno oduzima dozvola na licu mesta, sledi i novčana kazna od 50 do 150 Eura, a i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 meseca. Za prekoračenja koja su manja od 30 odnosno 50 km/h, kazna je 30 Eura, a za manja od 10 km/h kazna je 20 Eura.

  • Inače privremeno oduzimanje dozvole na licu mesta sledi i za vozača koji napusti mesto saobraćajne nezgode, za vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili droge, za vozača koji vozilom pretiče vozilo koje se zaustavilo ispred pešačkog prelaza, radi propuštanja pešaka, vozaču koji vrši preticanje ili obilaženje kolone vozila, koji pretiče u tunelu, na prevoju puta ili krivini, kada je preglednost puta nedovoljna. U tim slučajevima privremeno oduzimanje dozvole traje do okončanja prekršajnog postupka, a najduže 60 dana.

  • Isključenje iz saobraćaja na licu mesta sledi vozaču koji upravlja biciklom sa motorom ili motociklom, bez kacige. Takodje se iz saobraćaja na licu mesta isključuje vozilo sa zatamnjenim staklima i tome vozilu se privremeno oduzimaju registarske tablice. U tom slučaju vozač je dužan da taj nedostatak otkloni za 15 dana. Ako je takvo vozilo u vlasništvu pravnog lica, kazne su izuzetno visoke, za pravno lice od 500 do 5.000 Eura, a za odgovorno lice od 100 do 400 Eura.

  • Treba obratiti pažnju i na ograničenja brzine, koja važe za autobuse, kamione ispod 7,5 T nosivosti i vozila koja vuku kamp prikolicu. Tim vozilima je brzina kretanja ograničena na 80 km/h, dok je na 70 km/h ograničena brzina za autobuse, kojima se vrši prevoz dece, zglobne autobuse, kamione sa prikolicom i one nosivosti preko 7,5 T, kao i za vozila koja prevoze opasne materije. Nepoštovanje ovih propisa povlači kaznu od 50 do 150 Eura.

  • Takodje je novina da vozač koji prilikom skretanja u raskrnici preseca biciklističku stazu, dužan je da propusti bicikliste. Kazna za nepropuštanje je 50 do 150 Eura.

  • Kada se na uskom putu prilikom mimoilaženja jedno vozilo mora vratiti unazad, a što nije tako redak slučaj u Crnoj Gori, onda važe sledeća pravila: Prednost ima vozilo koje vuče priključno vozilo, autobus u odnosu na kamion i vozilo iz više kategorije u odnosu na lako vozilo. Kada su vozila iste kategorije, prednost ima ono koje se kreće uz nagib, osim ako je zbog karakteristika puta ( proširenje i slično) ili položaja vozila, lakše da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib. Nepoštovanje ovih propisa povlači kaznu od 30 Eura.

  • Takodje je zaprećena kazna od 30 Eura ako vozač zaustavi ili parkira vozilo na putu, a pri tome ne ostavi 3 metra za prolaz vozila iz suprotnog smera ili do pune linije, te ako parkira na manje od 15 metara od autobuskog stajališta, 5 m od pešačkog prelaza i 5 m od raskrsnice.

  • Svetla na vozilu moraju biti uključena noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti. Motocikli na putu moraju imati uključena oborena svetla van naseljenog mesta i danju i noću. Za nepoštovanje ovih propisa kazna je 30 Eura.

  Kaznom od 15 Eura kazniće se vozač koji preduzme radnju šlepovanja vozila noću, osim ako vozilo koje vrši šlepovanje ima rotaciona svetla. Prilikom šlepovanja maksimalna dozvoljena brzina je 40 km/h, a kazna za prekoračenje brzine je 20 Eura.

  • Novčanom kaznom od 15 Eura kazniće se vozač koji na vozilu prilikom kretanja kroz tunel ne uključi oborena svetla.

  • I na kraju postoje novine kada dodje do saobraćajne nezgode. Tako vozač koji je prisutan nalicu mesta saobraćajne nezgode, u kojoj je i sam učestvovao dužan je da drugom vozaču učesniku nezgode, koji je iz nekog razloga ( zbog ukazivanja pomoći njemu ili putnicima, uklanjanja vozila sa lica mesta i sl. ) dostavi svoje ime i prezime i adresu stana. Učesnik saobraćajne nezgode ima pravo da traži lične podatke i adresu i od lica očevidaca nesreće ako ima u nesreći poginulih ili povredjenih lica. Za nepoštovanje ovih propisa kazna je od 40 do 100 Eura.

  Medjunarodna vozačka dozvola koja je izdata u DZ SCG ne može se koristiti za upravljanje motornim vozilima na teritoriji Crne Gore, ali je zato dozvoljeno da vozilom upravljaju gradjani DZ SCG sa privremenim ili stalnim boravkom u inostranstvu sa stranom vozačkom dozvolom za vreme dok borave na teritoriji Crne Gore. Nepoštovanje ovih propisa povlači kaznu od 15 Eura.

  • Novina je i to što se novčane kazne naplaćuju na taj način što saobraćajni policajac prilikom izricanja kazne vozaču da žiro račun nakoji treba da uplati kaznu u roku od 8 dana. Ukoliko to ne učini u roku od 15 dana, vozač će morati da plati trostruko veću kaznu.

 2. #2
  Senior Member Soko's Avatar
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Sremcica
  Posts
  2,743

  Default

  A na kom autoputu vaze pomenuta ogranicenja?
  Aha, to je valjda ono pored Podgorice i Tivta gde slecu avioni. Ali tamo je zabranjen saobracaj u oba smera za vozila uza od 10m
  Krivi smo mi koji smo ćutali....

 3. #3
  Mlađi referent VIP's Avatar
  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Zvezdara
  Posts
  9,115

  Default

  Quote Originally Posted by Soko
  A na kom autoputu vaze pomenuta ogranicenja?
  Aha, to je valjda ono pored Podgorice i Tivta gde slecu avioni. Ali tamo je zabranjen saobracaj u oba smera za vozila uza od 10m
  Hahahaha! Ja nisam smio da komentarisem, reko mozda je Milo napravio neki avtoput u medjuvremenu
  Jeste li obratili paznju na ogranicenja van naseljenog mjesta? Nisam citao aktuelni zakon o bezbjednosti, ali mi se cini da je za razliku od ovdje spomenutih 100, u Srbiji 80 km/h. Na autoputevima je 120.

 4. #4
  Senior Member Soko's Avatar
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Sremcica
  Posts
  2,743

  Default

  I tamo je 80 km/h, ti putevi spadaju u kategoriju "ostali".
  Na putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila je dozvoljeno 100km/h i ovde i u CG. Samo nisam bas uveren da ces naici na takav znak bilo gde juzno od Kraljeva. To je onaj plavi, pravougaoni za stilizovanom slikom prednjeg dela automobila.
  Jedina razlika je sto je tamo dozvoljena veca brzina na autoputu a manja u naseeljenom mjestu ako znakom drugacije nije odredjeno.

  BTW nigde ne vidim da je zabranjeno ucestvovanje u saobracaju govedima i ostalim sitnijim, rogatim zivuljkama. U stadu ili pojedinacno. Ili je mozda dozvoljeno ako su prosla tehnicki pregled. Ozbiljno, vidjao sam kako izgleda auto nakon sudara sa kravom koja obicno voli da pase bas na izlazu iz nepregledne krivine. I to na vrlo prometnim putevima. Na onim manje prometnim (npr stari, stari put Bar - Podgorica) imate srece ako su gladne ili im nije vruce pa nisu sisle u tunel da spavaju. Ako su vec tamo ostaje vam samo da se vratite jer ih nicim necete oterati odatle.
  Last edited by Soko; 30th March 2006 at 21:29.
  Krivi smo mi koji smo ćutali....

 5. #5
  Clan biblioteke trendel's Avatar
  Join Date
  Jan 2006
  Location
  Beograd - Železnik
  Posts
  1,539

  Default

  Quote Originally Posted by Soko
  A na kom autoputu vaze pomenuta ogranicenja?
  Jedan moj drug ima tumacenje da im to ogranicenje vazi kad docu u Srbiju na autoput,za nas 120 a za njih 130.

 6. #6
  Senior Member Misko's Avatar
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Jagodina
  Posts
  1,241

  Default

  Vi se samo smejete, ali meni se ovo sviđa. Naročito deo o zabrani koišćenja mobilnih telefona za vozače, kao i visoke kazne sa mnoge stvari. Možda mislite da se podrazumeva da i kod nas treba da se uvede red u saobraćaj pa ste preskočili.
  [Only registered and activated users can see links. ]
  [Only registered and activated users can see links. ]

  [Only registered and activated users can see links. ]

 7. #7
  Senior Member
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  Novi Sad
  Posts
  440

  Default

  sta vi mislite da ce se ovo tamo postovati?
  mozda i hoce ali samo za one koje uhvate i imaju nase tablice

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •