PDA

View Full Version : Nove vozacke dozvoleMASER
10th January 2011, 14:46
Koja smo mi banana drzava, da to vise nije normalno.

Moj mladjani naslednik je 3 janura napunio 18.g. i zapalo mu je da odmah ima polaganje 4 janura. Polaganje prodje sasvim ok (ne nije preko veze ako ste slucajno pomislili :))., polozio je i sad treba da doceka vozacku dozvolu.

E, sad krece ludilo.

Sve potrebne papire spremim ja (posto je raspust pa da mi se ne budi dete rano, "ljubi ga majka") i odem do policije. Predam papire ,a salterski radnik kaze, e mora probna dozvola sada. Kakva bre probna, pa valjda nova dozvola ona sto lici na licnu kartu. NE, ne, evo mo dobili probne dozvole, sada samo te izdajemo, plus morate da donesete potvrdu da je polozio prvu pomoc.

Ja ne mogu da verujem sta cujem. Cek bre , pa ko bre ovde radi sa novim vozacima, ko bre obucava i drzi polaganje, kakva bre prva pomoc. Mnogo bre ali kad neko nema pojma sta prica moras da brekces i koristis bre u svim oblicima.

Ja reko, aj daj ti meni tvoje od gore da ja sa njima popricam jer ja u auto skoli nisam dobio nikakav dopis. A ne ne moze to moze samo ona sa njima u Beogradu da prica:confused:.
Ja reko aj ti meni prvo objasni oko prve pomoci, ako neznas ja cu ti pojasniti, pa ti pitaj.
Iispricam joj , da mi i dalje koristimo testove koje donosi policajac u kojima se i dalje nalaze pitanja iz prve pomoci , tako da nema potrebe da niko donosi nekakvu potvrdu o polozenoj prvoj pomoci, pogotovo sto to jos ni agencija za bezbednost nije donela ureddbu po kojoj ce neko moci da ispituje i dodeljuje potvrde.

Posle pola sata zovu me i kazu, e ne mora potvrda da se donese, ali po pravilniku koji je donesen mora da se izda probna vozacka dozvola. Kako bre , pa vi idete u suprotnosti sa pravilnikom, jer u njemu pise da mora i potvrda o prvoj pomoci, kako mozete tako ofrlje da radite kako se kome cefne.

Onda joj ja dam i vozacku dozvolu "A" kategorije koju ima moj sin da bi mu skinuli zabranu do 125cc jer nije imao 18.g. i sad se ona nadje u cudu.

Ja reko aj leba ti pokazi mi tu probnu dozvolu da je vidim. Ista je kao sada vec bivse saobracajne , zelena i dupla , ali sa tom razlikom sto na prvoj strani stoji velika oznaka "B" kategorije. Ja sad ukapirao koji je problem i sto ona sada cuti. Nema sanse da izda tu probnu dozvolu mom sinu jer on vec poseduje vozacku dozvolu sa "A" kategorijom. a u toj probnoj nema gde da se stavi ta kategorija jer je ona samo za "B".

I sta sad...pa nista, cekam i dalje odogovor i Beograda, nekog ko nije imao mozga da ukapira problematiku.

Moj sin u stvari sada samo overava novu kategoriju , a ne dobija novu vozacku dozvolu i to sada predstavlja problem za policiju. Ja od jutros od 8 sati cekam odgovor , ali nista jos, tako da cim nesto bude javljam.

Plasim se da ce ici linijom manjeg otpora i samo reci mora tako, i da moj sin na kraju ne dobije dve vozacke dozvole , sto ni u snu ne bi smelo da se desi, jer je to prekrsaj tezak. Nemojte mesati PSP I dozvole za vozace traktora sa klasicnom A,B,C,D,E vozackom dozvolom, to su odvojene kategorije koje nemaju veze jedne sa drugima.

navic
10th January 2011, 18:17
Moj mladjani naslednik je 3 janura napunio 18.g. i zapalo mu je da odmah ima polaganje 4 janura

Vrlo ekspeditivno, nisam cuo za brze...cestitke nasledniku. :)

To sa tim privremenim dozvolama, kapiram da je to kao i sa ovim potvrdama umesto saobracajne...jbg, imali su samo par godina da se pripreme. :rolleyes:

MASER
10th January 2011, 19:08
Cvijo nije privremena vozacka nego probna ona koja treba da se izdaje po novom pravilniku za polaganje i izdavanje dozvola.
A to je ono da ne sme posle 11 uvece da se vozi i bez nekog ko nema 5 g vozacku da bude pored tebe i ta ogranicenja, da nbe smes da napravis nikakav prekrsaj godinu dana , da vozis manjom brzinom na auto putu...itd.

ps. hvala na cestitkama

navic
10th January 2011, 19:50
Aha, to je u pitanju...a cek' zar nije to za klince koji imaju 17 godina??

djeneral
10th January 2011, 22:04
To je za one koje imaju manje od 18god tako je to bilo od pocetka....Vas sin je polozio sa 18 sve po starom kolko sam skontao(bez onih dodatnih casova teorije i posebno prve pomoci i sta sve ne) treba da dobije normalnu vozacku nema sta oni da lelemudaju....pa ovo samo kod nas moze.....Idioti....malo su kontradiktorni po starom polozis al dobijes po novom. Jako zalosno

MASER
11th January 2011, 18:09
Ovo stvarno vise nije normalno.

Ovo se pretvara u spansku seriju garant.

Znate sta su mi rekli danas. Tvoj sin je u raskoraku sa novim i starim zakonom. Kakav bre raskorak, korake ste napravili vi odavno , alo bree. I normalno nemaju pojma sta da rade, vozacku ne mogu da daju i sada ostaje samo da cekam. Koliko? pa po njima do kraja meseca , a mozda i duze, znaci nenormalna drzava majke mi.

Prvo sto ce lekarsko uverenje isteci do tada, pa to sto ne samo moj sin ,nego bilo ko, ko je u ovakvoj situaciji nece moci da vozi kola, sto je najpotrebnije pocetnicima. Pa nece moci da vozi ni motor, nije bitno sto je ovakvo vreme , ko moze da ti zabrani da radis sta hoces sa svojim motorom(sta drzavu briga sto ja hocu sada da vozim , ionako je placena registracija za celu godinu).

A danas su se javila dva nova problema.
Treba da izadje moj kandidat na polaganje, a on je odradio obuku 40 casova za "C" kategoriju , znaci moraju da mu daju i "B" zajedno sa "C", ali ne postoji probna dozvola za "C" kategoriju, i sto je najgore kamion je preko 7,5 tona znaci ne moze ni samo "C1", tako da ce na kraju zavrsiti na sudu ovo sra..e.
Drugi problem. polaze kandidat za "A" kategoriju , normalno po starom jer se to idalje tako radi, a ne postoji probna dozvola za "A" kateg, a ima 18g, a po novom sa 18g ne mozes da vozis cistu "A" kategoriju vec moze A1 ili A2 , znaci opet sud, jer nikako drugacije ne moze izgleda.

Kazu mi prijatelji. registruj taxi sluzbu na sina, pa posle drzavi naplati za svaki dan cekanja na vozacku dozvolu, jer gubis profit zbog nesposobnosti drzave, sto ce neko vec i uraditi .

Nastavak serije u sledecem javljanju.......grrrrrrr. kako sam besaaaaaaan...jebo me 5. oktobar, kad sam bio ovca.

Edit: kad malo bolje razmislim , ista gov.a i vode ova ministarstva.

zmaj
11th January 2011, 19:53
Skoro mi neko prica kako je cuo na TV/u novinama kako se ovi iz murije hvale da izdavanje vozackih odlicno ide. Jedino sto im pravi problem je ako imate neko ogranicenje, pa savetuju da se ti vozaci ne javljaju bas odma :)

Heinz
11th January 2011, 20:37
Off: a gde će da upisuju ograničenja u saobraćajne? Zabranu prodaje, ili npr. da je vozilo na gas?

navic
11th January 2011, 23:14
Ako su cipovane, onda "u cip"...


Jedino sto im pravi problem je ako imate neko ogranicenje, pa savetuju da se ti vozaci ne javljaju bas odma

OK, onda se ja ne javljam odma...:rolleyes:

Heinz
12th January 2011, 07:22
U čip? I onda će svaka patrola da ima čitače? :D

Soko
12th January 2011, 08:03
Ma neeee. Samo okrenu takvu dozvolu prema suncu. Sve se to vidi sta ima unutra :D :D
E jedino ako je tmuran dan, tada je happy hour za one sa zabranom :)

BTW juce mi kolega prica da sa novim dozvolama nece biti zabrane upravljanja odvojeno po kategorijama vec kompletno, zabrana upotrebe voz. dozvole bez obzira koje kategorije tamo imate.
Po meni logicna i dobra stvar. Bar ce malo obuzdati "profesionalce" koji kad sednu u "mali auto" gledaju da nadoknade onaj adrenalin koji nisu mogli da dobiju sa autobusom ili kamionom.

MASER
15th January 2011, 19:30
Od danas vise ne postoji polaganje za PSP, i nema vise izdavanja dozvole za isto.

KLinci koji su polozili za psp u ovoj godini tj ovih 14 dana, nece dobiti vozacke dozvole, vec ce morati da cekaju dok ne ispune uslove za izdavanje vozacke dozvole AM koja je pandan PSP, ali njeno izdavanje je moguce tek kada kandidat napuni 16 godina. Mislim da ste shvatili koje nelogicnosti postoje sada u izdavanju vozackih dozvola po novom zakonu.

Inace , mom sinu jos nisu izdali vozacku dozvolu za B , a nemaju pojma ni sta ce sa A kategorijom. I sto je najgore ni zahtev sa papirima ne zele da mi prime. Kazu vazi lekarsko jos pa ako bas istekne onda cemo primiti. A kad ce primiti ovako ,pa dodjite u februaru.

Znaci kandidati koji poloze moraju da cekaju mesec dana i vise, sto je u suprotnosti sa politikom osposobljavanja bezbednih vozaca jer oni sada ne voze, tj ne usavrsavaju se. Glupost najobicnija, samo seru o bezbednosti,a sa druge strane usporavaju sve. Ne nismo mi banana republika , mi smo drzava ameba majke mi...

Avijon
15th January 2011, 20:13
Tvoj sin sad ima potvrdu da je položio, ili tako nešto?
Ja bih se, u tom slučaju, bahanalisao sa tim papirićem i drkao pandure, ako bi me zaustavili, pokazao bih to kao osoba koja IMA vozačku dozvolu, samo što.. je nema pri sebi :) A to, čiji je problem, bi trebalo oni među sobom u stanici da reše. Logično or not?

MASER
15th January 2011, 23:55
Pa u Srbiji nije dozvoljeno da vozis auto sa uverenjem o polozenom vozackom ispitu,

ALI...

Od 1.1.2011. svi koji dobijaju nove tablice ne dobijaju i novu saobracajnu dozvolu ,jer jelte za nju treba do mesec dana, pa dobijate potvrdu da ste registrovali ali ne i saobracajnu, normalno policajac to uvazava, ali sa njom ne mozete van Srbije jer niko normalan to ne bi prihvatio na zapadu ili istoku...

Od 1.1.2011. svi kojima je istekla vozacka dozvola, ne mogu dobiti novu dozvolu jer, jelte ni ona ne moze odmah, isto je rok do mesec dana, i isto dobijaju potvrdu da su je produzili tj imaju je ali je cekaju, normalno policajac to prihvata.

E sada po cemu sup ili mup ima pravo da to radi, a auto skola kojoj je po zakonu to dozvoljeno i izdaje uverenje o polozenom ispitu za bilo koju kategoriju, ne emoze to isto uverenje da iskoristi da kandidati tj sada vozaci ne voze slobodno do dobijanja vozacke dozvole, jer je to krivica policije a ne nas sto oni nemaju voz dozvolu.

Lepo sam rekao ja, na stupnju AMEBA su bree.

KGB
16th January 2011, 03:07
jeli druže a šta misliš da mene čeka trebam ovih dana da polažem C ( oborio me ker 1 put) a još ni A nisam upisao, a položio sam početkom novembra ...
nisam hteo da im dva puta plaćam takse i izdavanje dozvole jer imam ograničenje cvikere ...
odnosno ako položim sad C oće li mi dozvoliti da polažem i za E ako ne upišem u dozvolu već samo sa potvrdom o položenoj C ???
jer ako sačekam da mi izdaju novu sa svim kategorijama ABC proći će i lekarsko i stari pravilnici pa ću morati E po novom ...
Šta misliš po tvojoj proceni oće li pandur dozvoliti da se izađe na ispit za E samo sa potvrdom o položenom C i kako je bilo do sada ...???

najveća glupost je što overe kategorija nisu nigde definisali po novom? pa sad upadamo u čuvenu "sivu "zonu ili twilight ZONE ?!?

MASER
16th January 2011, 16:24
Ako imas 24 godine upisace ti A kategoriju, ako nemas upisace ti najvise A2, i po sticanju prava za A kategoriju( min 24 godine ili ako posedujes A2 najmanje 2 godine) dobices A, ali to ide samo po tvom zahtevu, tj nece te oni zvati ,nego moras ti da predas zahtev i normalno da platis takse za upis nove kategorije.

Polaganja se i dalje rade po starom zakonu, samo se vozacke izdaju po novom.

E, sada postoji problem: ako si isao direktno na C kategoriju tj. nisi imao B pre toga dozvolice ti da polazes normalno za C ali kada budes upisivao kategorije neces dobiti i B i C, vec ces dobiti probnu B kategoriju, i po isteku vazenja probne B sto je godinu dana, opet na svoj zahtev trazices da ti se upise i C kategorija tj, ona za koju si i doneo uverenje o polozenom ispitu.

Ako si vec imao B kategoriju , sto i jeste tvoj slucaj kako sam iz ranijih postovao ukapirao upisace ti normalno C kategoriju.

Za E kategoriju ti je potrebno: vazece lekarsko i foto kopija vozacke dozvole sa upisanom C kategorijom da bi uopste i krenuo na obuku, koja inace traje 3 casa, i polaze se samo voznja. Znam za mnogo slucajeva kada se radilo ovo sto si mtim rekao,ali bilo koji inspektor koji radi provere auto skola moze da napise prijavu auto skoli,jer ti i da doneses kasnije foto kopiju videce se datum izdavanja vozacke koji je kasniji nego sto je pocetak tvoje obuke za E, tako da, mozda i moze , ako te ne uhvate, a to znaci da mogu i da ti poniste polaganje i da te vrate ponovo, a i da debelo kazne tu auto skolu.
Moj savet ti je da upises lepo C kategoriju u vozacku dozvolu i onda polazes normalno za E jer je i dalje obuka po starom zakonu, znaci nije nista menjano, a to isto vazi i za B kategoriju, samo su plasili narod da upisuje auto skolu bez veze. Mislim promenice se to , ali ne jos, jer auto skole jos nisu dobile pravilnike o polaganju i obuci po novom zakonu. A te pravilnike treba ministarstvo policije da nam da.

Perce
16th January 2011, 17:58
Brate ala su ga zakomplikovali :(

KGB
17th January 2011, 00:35
hvala,da imam B već 14 godina, A sam sad položio, a C ću nadam se uskoro imati ...

u celoj priči idiotski je što nova dozvola košta 1200 din, a stara 324 ( po sajtu mup-a)
znači sad mene će da deru lagano ... upisom A i C ( 2x 580 din za upis kategorija) + uzeće mi 1200din i onda opet isto toliko za dve nedelje ako do tad položim E ???

baš ću da pitam u ljermontovoj mogu li da mi izdaju staru sa C, a čim položim E, plaćam im novu kategoriju + nova dozvola ???

Umesto da su sve to stavili na čip ( kategorije) i adresu + ograničenja, sad pri svakoj promeni bilo kog tog podatka daš im 1200 din ( 12Eur) ?!?

možda treba podržati ovu inicijativu: [Only registered and activated users can see links]!/topic.php?uid=156438641062966&topic=274

Soko
17th January 2011, 09:03
Takvu inicijativu treba da pokrenu mediji iz branse, stampani i digitalni. Medju njima i NK. Ne secam se da sam video jedno slovo, jedan tekst takvog predloga, akcije....cega god. A sigurno bi bila siroko podrzana i od vozaca, profi udruzenja do drugih medija. A sad evo ima i materijala za nabijanje tiraza i rogova zvanicnicima (kome treba)

Taj imaginarni centar sa Facebooka ce, sto se Srbije tice, jos dugo da ostane tamo.

zmaj
17th January 2011, 10:33
Ček, kako se zove ta inicijativa na Fejsbuku tačno?

"Puko sam 700E na polaganje kategorija i lekarske preglede, pa mi je skupo da dam još 30E za nove saobraćajne"?

Soko
17th January 2011, 10:44
Hmmm, ne.
Ovim porukama je pre mesto u temi o tablicama.
A inicijativa bi trebalo da se zove, "prosle godine sam kupio nove tablice. Sad traze da im ih vratim bez obestecenja i platim nove, duplo skuplje koje mi nit trebaju nit sam ih trazio".
Kad ovo procitam ovako u jednoj recenici onda shvatim koliko je blizu pojmu "reket" tj. "iznuda".

zmaj
17th January 2011, 11:43
A to. Oko toga se slažemo. Pride, što sam čvrsto ubeđen da će se sa novim tablicama izroditi neki problem na nivou EU (da su ovi naši opet radili samoinicijativno kao i uvek, a standardno niko nema misaonih sposobnosti) pa će tablice opet da se menjaju.

Šta raditi?

Soko
17th January 2011, 12:12
Za pocetak, u ime redakcije NK poslati kolegama iz drugih redakcija, upitnik o tome kakav je njihov licni i zvanicni stav medija o reketaskom nacinu koji sprovodi MUP pri zameni tablica. Na stranu sad izgled, uskladjenost sa EU i ostalo. Takve su kakve su. Ako se ispostavi da zbog necijeg propusta opet moraju da se menjaju, platice ih budzet a onda nek nadje ciji je propust (i procenat) bio u pitanju.
Sada je primarno pitanje zasto vlasnici vozila placaju vec placen namet iako to niko nije trazio niti mu donosi nekakav benefit. Na kraju krajeva, i te pare tamo u budzetu kojima bi, eventualno, bilo placeno sve su stigle opet iz nasih dzepova. Nisu ih sigurno ministri i poslanici skupljali od svojih plata.

Ukoliko se sakupi dovoljan broj uticajnih medija, predloziti im sinhronizovan pritisak u vidu serije tekstova i priloga o nelogicnostima i propustima. Ma znaju novinari to bolje nego ja kako se to radi.

KGB
17th January 2011, 21:49
stvarno bi trebalo nešto organizovati sa medijima jer su ga sad preterali, a isto važi i za nove saobraćajne i dozvole, LK, pasoše itd jer to niko od građana nije tražio da se menjaju, a sve su ih platili po "starim" regularnim cenama ...

@ SOKO
centar nije nikada ni bio imaginaran već je ozbiljno radio sa ljudima, ali samo na lokalu i manjim sredinama, a ovo sad im je početak na NET-u preko fejsa mada imaju i svoj sajt [Only registered and activated users can see links] ; doduše u izradi ali svaki početak je težak ...

Heinz
17th January 2011, 22:23
Ja vas ne razumem, hoćete da se ukine i registracija vozila 1x godišnje, ni to niko nije tražio?

KGB
18th January 2011, 01:27
nije loš predlog... ali nije ni realan ?!?
mada nisi shvatio da je suština svih preloga da NEŠTO što je već jednom naplaćeno nemože biti ponovo naplaćeno po X puta uvećanoj ceni jer svako je platio te tablice (koje nemaju rok trajanja jer neće se ubuđati) i što sad država njih uzima i baca ???
pa u Italiji se još voze one iz 50-tih maltene ...

radejet
18th January 2011, 08:33
Ja moje necu sigurno dati, kad budem registrovao auto ja cu lepo da kazem da su mi stare ukrali, NEPADA MI NAPAMET DA IM DAM !!!

VIP
19th January 2011, 12:17
Sinoc me zaustavise u Dz Vasingtona, tj drugi put u godinu i kusur dana od kada sam kupio auto. Prvi put su bili moji Bosanci zbog maglenki i progledali su na cinjenicu da vozim auto na bg table, a imam bosansku vozacku.

Sinoc je srecom bila slicna situacija. Ja kao evo samo sto nisam, evo hteo sam sutra da promenim :) Kaze davno je proslo 6 meseci do kada ste trebali promeniti i kao molim vas da to sto pre obavite. Sad, kad vidim da su tako predusretljivi uopste mi se ne menja vozacka :)

Misha
19th January 2011, 16:18
Dakle evo pravilnog postupka za tebe! Odes u Bosnu, prijavis gubitak dozvole, izvadis duplikat. U BG odes da izvadis nasu, predas im "izgubljenu" bosansku i uzivas dalje! :)

MASER
19th January 2011, 19:11
Danas konacno prihvatili uverenje za mog sina, i normalno u nenormalnoj drzavi napravili nenormalno resenje.

Izdace mu probnu dozvolu za B kategoriju, i izdace mu i novu vozacku dozvolu ne za A vec za A2 kategoriju, uz to pride ide i M,AM,A1. Znaci imace dve vozacke dozvole sto po zakonu ne sme. Ali iskreno zabole me samo da konacno moze da vozi. Normalno posebno sam platio jednu posebno drugu, tako da me je izaslo skoro 3,000 dinara takse.

ALI.....

Kada mu istekne probna vozacka dozvola za B kategoriju, opet treba platiti takse za upisivanje u sada vec ovu novu u kojoj mu stoji A2.

ALI...

Mora da mu se izda nova vozacka opet jer ne moze da se upise na novim dozvolama kategorija bez promene vozacke, iako poseduje cip na njoj (da li to ovde neko nas zajebava bre).

ALI..

I kada dobije tu novu vozacku (po drugi put) njemu i dalje ostaje samo A2 kategorija jer po novom ne moze da dobije A bez 24g ili A2 dve godine (to sam vec napomenuo ranije u nekom postu), tako da, kada mu prodje dve godine sa A2 opet mora novi zahtev i takse i izdavanje opet nove dozvole da bi se dobila sa svim kategorijama sada. Sve ovo su mi danas rekli u policijskoj stanici.

Pa da li su bre oni normalni. Ja moram za dve godine tri dozvole da platim sa svim taksama, zato sto je neko nesposoban da to smisli kako treba, sta mene zabole sto oni ne mogu da ubace nove kategorije, do sada je moglo , sto menjaju kad je sve bilo dobro.

Nisam pametan stvarno vise.

Danas je opet stigao dopis oko obuke i kategorija, znaci toliko su ga iskomplikovali da moraju na svakih nedelju dana da salju dopise. Kakve seronje nevidjene majke mi.

Misha
19th January 2011, 19:44
Znaci, kad ovakve stvari vidim i procitam kipim od besa. Dokle cemo morati da trpimo teror drzave? Sta jos mogu da izmisle? Ovo sto Zmaj napisa gore je veoma blizu istini. Naime cuo sam da su nasa latinicna slova (š,đ,č,ć) vec sporna i sto se tice EU i sto se tice tehnike (kamere koje su instalirali imaju problem da razlikuju slova u odredjenim situacijama). Ovo sam cuo juce, mozda su samo glasine, sutra idem na posao pa cu da dohvatim one moje domace saobracajce da ih pitam!

MASER
21st January 2011, 19:18
Danas je moj sin trebao konacno da dobije obe vozacke dozvole o kojima sam pisao.

lepo otisao ja sa njim, i javimo se tamo, kad ce oni: znate nema nista od dozvole, program nam ne dozvoljava da vam izdamo dve dozvole. I sta sada?
Pre dva dana sam uplatio takse za dve vozacke dozvole, lepo im predocio da po zakonu ne bi smeli da mu izdaju dve vozacke posebno, pa zar je moguce da oni na dnevnom nivou menjaju odluke bre.

Kao vratice mi pare ako se ispostavi da su pogresili. Ma jebale vas pare vise, dajte konacno vozacku dozvolu, proci ce mesec dana i nista, a sigurno mu nece napisati datum izdavanja u nazad nego tog dana kada mu budu izdali, tako da ce izgubiti mesec dana probne bez veze.

Trazio sam da mi pokazu zvanicni dokumenat po kome rade , i normalno nemaju, nego samo neka bezvezna upustva koja svako po sebi razume i koristi , tj. ne koristi jer ne izdaju dozvole skoro nikome.

Na kraju sam trazio da posalju zvanican dopis ministarstvu sa imenom i prezimenom moga sina i sa konkretnim problemom, i da mi pokazu odgovor pod stavkom hitno , jer mene uopste ne interesuje nesposobnost drzave i njenih ljudi.

Samo mi nije jasno zasto to nisu uradili cim su mali problem sa programom koji im je javljao gresku, sta su ocekivali, da se samo to ispravi ?

Sta god vise napisao nema vise nikakvog efekta. Ovo je razgovor sa samim sobom, jer oni samo odmahuju glavama i slezu ramenima.

navic
21st January 2011, 19:57
Maser, slucaj tvog sina bi nesumnjivo bio zanimljiv da se obradi medijski...

aquaudi
23rd January 2011, 00:12
[Only registered and activated users can see links]

Znaci neverovatno!!!!

MASER
3rd February 2011, 09:54
I konacno , posle skoro mesec dana dobi moj sin vozacke dozvole, ali opet ne bez problema.

Pozvali su nas pre dva dana da podignemo novu vozacku dozvolu, i to A full je dobio sa pripadajucim jos kategorijama , M,AM,A1,A2, F, itd...

Ja reko, a B kategorija?

Paaa, znate, moramo sada ovu novu koju je dobio, da (ovo moram pod navodnicima) " PASIVIZIRAMO":confused:.

Sta bre da radite?

Paaa tako su nam napisali , evo dopis za vas slucaj. I stvarno tamo pise pasivizirati dozvolu za A kategoriju, pa da mu se izda B probna ,jer jelte ne mozete posedovati dve vozacke dozvole.

Ja reko , ja iz istih stopa idem da vas tuzim, znaci puko mi film , posle mesec dana oni i dalje nemaju pojma sta da rade.
Ja necu da dozvolim da mu sada uzmu A kategoriju da bi mogao da vozi B.
E bre koja kolicina gluposti. Reko sam im da dolazim sutra i da zelim napismeno odgovor zasto mi nece izdati dozvolu za sina.

Lepo dosao ja sutra, tj. juce i oni meni kazu da su imali strasnih problema , zato sto su morali da salju zvanican dopis, odnosno izribao ih je onaj od gore koji je i poslao dopis, sta oni imaju da se mesaju. Ja ne mogu da verujem sta mi pricaju. Pa bre ti bi i trebao da tacno znas sta je ciniti kada se pojavi takav slucaj. Kome bre mozes da oduzmes pravo da koristi svoje kategorije koje poseduje.
Znam ja sta je njemu, sada stoji potpis na tom dopisu i sada svi mogu da se pozovu na taj , i normalno on ce najebati ako sada ovi iznad njega kazu da on nije protumacio zakon dobro. Pa i treba da na.ebe kad je glup ko tocak.
Mada sta ima da se tumaci zakon, on mora biti konkretan, samo slepci mogu da naprave tako nesto da se mora naknadno tumaciti.

I da ne duzim vise, izdali su mu i probnu vozacku za B kategoriju. Tako da moj sin sada poseduje dve vozacke dozvole. Ali datum mu je od 2 februara , tako da je izgubio mesec dana bezveze.Imam jos jedan komentar.

Slusao sam u nedelju na SAT-u onog iz mupa. Pitanje glasi: Kada kandidat polozi sa 17 g i dobije probnu voz. dozvolu, da li mu, kada napuni 18 godina automatski prestaje zabrana upravljanja B kategorijom uz pratnju lica sa 5 g iskustva?

On reko da i ostade tako, on je znaci to tako tumacio.

Medjutim , postoji problem jer nide ne pise to u zakonu , a i na toj probnoj vozackoj dozvoli.
Tamo pise da probnu moze da dobije lice sa 17g i da mora da u vozilu sedi lice koje ima 5 g voz dozvolu, i da ta probna vozacka dozvola traje godinu dana.
Probna dozvola se izdaje i licima koja imaju 18g isto na godinu dana, stim sto za njih ne vazi taj clan u kome stoji da mora sedeti lice koje ima vec voz dozvolu 5g.

Nigde ne stoji da lice koje je napunilo 18 godina a dobilo je dozvolu sa 17 automatski stice pravo da vozi auto bez tog drugog lica koje poseduje voz. doz. 5g.

Znam da sad malko ken.am ali , vec evo 20 g kako radim ovaj posao, stalno sam se sretao sa policajcima koji imaju problem sa tumacenjem zakona.
Evo vam klasican primer:

Svako ko je sa 16 g polagao sa motor i dobio A kategoriju imao je ogranicenje na voznju motora do 125cc, dok ne napuni 18 godina , pricam o starom zakonu.
I sad, vi napunite 18g i sednete na motor koji ima vise od 125cc, zaustavi vas policajac i kazni vas. Zasto? pa zato sto vam u dozvoli pise : zabrana upravljanja preko 125cc, iako u zakonu pise da sa 18g da zabrana prestaje da vazi. Morali ste da odete u mup , da vam izdaju novu vozacku dozvolu na kojoj ta zabrana vise ne stoji.
Isto ce imati problem i deca sada sa ovom probnom vozackom dozvolom, jer ce svaki policajac tumaciti zakon kako on misli tj. kako njemu u datom momentu odgovara.

Preterao, sam sa pisanjem, ali videcete, bice problema, tako da ocekujem jos dopisa nasim policijskim stanicama, znaci ebes zakon, dopis je mama :idiot3:.

zmaj
3rd February 2011, 10:09
Ja bih ovaj materijal prebacio na sajt u romansiranoj verziji, ako ti nije problem pravatnosti i slično :) Samo da mi baciš skenirane dokumente (maskiraću podatke) da dokumentujemo bandu :)

Misha
3rd February 2011, 13:40
Apsolutno treba objaviti sve! Da sto vise ljudi procita!

Marko
5th February 2011, 16:08
obavezno objaviti sve, jel je ovo uzasno kakvi retardi upravljaju nasim zivotima, a najveca je sramota sto sve to dozvoljavamo

autsajder
25th February 2011, 19:52
Dakle evo pravilnog postupka za tebe! Odes u Bosnu, prijavis gubitak dozvole, izvadis duplikat. U BG odes da izvadis nasu, predas im "izgubljenu" bosansku i uzivas dalje! :)

Ovo je recept za velike probleme.

Srpska policija šalje zamijenjene bosanske vozačke dozvole nazad u mjesto njihovog izdavanja u BiH. Nisu (baš toliko :rolleyes:) blesavi u policiji BiH da ne skapiraju o čemu je riječ kada im od kolega iz Srbije stigne nečija "izgubljena" vozačka dozvola.

Ranije su zamijenjene bosanske dozvole bile samo deponovane kod srpske policije i mogle su da se dobiju nazad ako policiji vratiš srpsku vozačku dozvolu, ali više nije tako. Moguće je da je promijenjeno sa ovim novim zakonom o saobraćaju.

Jedina legalna varijanta da se istovremeno imaju obje dozvole, koliko vidim, jeste da se u Srbiji ponovo polaže vozački ispit. Inače, troškovi zamjene bosanske za srpsku dozvolu su, okvirno, 100 EUR.

bruyoni
22nd March 2011, 21:58
Pitanje. Dal sa ovim novim vozačkim treba "međunarodna vozačka"? Uskoro treba da prepišem klase u novu pa me to buni jer neću da im dajem pare ponovo.

MASER
22nd March 2011, 22:04
Pa da smo u EU mozda bi nam i priznali ove nove, ali za sada mora medjunarodna i dalje koliko sam ja shvatio.

Nije do nas ,nego do zemalja u koje ides.

bruyoni
22nd March 2011, 22:17
Kolko se sećam bila je neka priča da će, pošto smo izjednačili klase i izgled sa EU normama, ova nova vozačka moći da se koristi u EU bez međunarodne.
Gledam MUP sajt i ne nalazim informaciju

MASER
6th April 2011, 19:10
Kakva drzava, takve i dozvole :confused:.[Only registered and activated users can see links]

bruyoni
6th April 2011, 19:54
:clap2:
ali... ali... ali... ali... ali...

ah... odo da nastavim da pijem.

bruyoni
20th April 2011, 19:14
Jupiiii dobio sam tu novu dozvolu!
Piše da mogu da vozim bager :evil2:

LordRaceR
26th April 2011, 18:10
dobio i ja danas, mozemo i bager i traktor :)

bruyoni
16th May 2011, 09:04
Čitam kako se Italiajni žale na nove EU dozvole tj. ovo: [Only registered and activated users can see links]
I malo se zainteresovah i proguglah i zaista ispada da ovi iz AMSS seru da dozvole nisu OK za stranu upotrebu. Dole na dnu ima polje 12. (ograničenja) što je isto u svim EU zemljama u koje samo treba upisati neki od sledećih kodova i da panduru odma bude jasno dal imate neko ograničenje tako da apelujem da im ne dajete pare za međunarodnu dozvolu i onu drugu potvrdu! Ja u sredu idem u nabavku u Mađarsku, po prvi put sa novom dozvolom, pa ću baš videti šta će biti.


01 Vision correction
02 Hearing aid / communication aid
03 Prosthesis / orthopaedic aid
10 Altered transmission
15 Altered clutch
20 Altered brake system
25 Altered accelerator
30 Altered combination brake and accelerator system
35 Altered control equipment
40 Altered steering equipment
42 Altered rear view mirror(s)
43 Altered driver's seat
44 Alterations made to motorcycle
45 Only motorcycle with sidecar
50 Restricted to customized vehicle (serial number)
51 Restricted to customized vehicle (vehicle registration number)
55 Vehicle alteration combinations
70 Replacement of driving licence (driving licence number and authority)
71 Driving licence duplicate(driving licence number and authority)
78
95 Restricted to vehicles with automatic transmission
Driver holding a certificate of professional competence meeting the obligation of professional aptitude provided for by Directive 2003/59/EC until … (dd.mm.yyyy)

nidza
16th May 2011, 10:17
U mojoj firmi je stigao dopis iz Slovenije da su naše dozvole prihvatljive, kao i da nije potrebna međunarodna vozačka uz novu dozvolu. To je zvanično, a nezvanično isto važi i za Austriju i Nemačku. Proverićemo u praksi već sutra, mada kolege imaju i međunarodnu, za svaki slučaj.

Izgleda da AMSS preuveličava stvari, kako bi zadržao prihode od međunarodnih dozvola.

Heinz
16th May 2011, 10:22
Taj AMSS je jako čudno udruženje puno SPS likova koje ne plaća PDV :)

VIP
16th May 2011, 11:56
Bruyo, tesko ces saznati ako ne budes insistirao da ti pogledaju vozacku, tipa stanes kraj neke patrole :) Ja sam isao u Madjrasku dva puta i jednom u Nemacku i niko ni mi nije trazio vozacku, niti sam je nudio. Samo pasos, eventualno se desilo da je jednom nas i jednom Madjarica trazila saobracajnu.

AMSS - moje issustvo pored organizacije relija, gde ih prozivaju masovno, se svodi na jedan odlazaka na tehnicki koji me je kostao duplo nego kod drugih :)

bruyoni
16th May 2011, 13:46
aaa... Mađarica ti tražila saobraćajnu... ;)

MASER
11th October 2011, 15:31
A kako to drugi rade :).

[Only registered and activated users can see links] 0455,00.html

Avijon
11th October 2011, 20:22
Nije baš toliko šareno, makar kako su to ovde mediji preneli, on se skoro 2 godine tužakao sa državom/murijom oko toga.

bruyoni
12th October 2011, 20:14
Kod nas kažu "Lud čovek, gotova robija"

Soko
6th December 2011, 14:24
Ja bih ovaj materijal prebacio na sajt u romansiranoj verziji, ako ti nije problem pravatnosti i slično :) Samo da mi baciš skenirane dokumente (maskiraću podatke) da dokumentujemo bandu :)

Jel izaslo ovo na sajtu? Gledao jesam ali moguce da mi je promaklo.

VIP
8th August 2013, 19:21
Posto mi uskoro istice bosanska vozacka bio sam primoran da je zamenim za srpsku. Lekarski pregled 2500 + taksa mupa 7700 + troskovi izrade zinu i jos nesto mupu oko 11000 dinara.

Jedina svetla tacka sto vazi do 2023, ako je uskoro ne budu menjali opet.

bruyoni
8th August 2013, 20:09
Zjuuuuuu!!! Mene nova vozačka kad sam je vadio pre dve ipo, tri godine (mrzi me da odem po novčanik) ispala nešto smešno čini mi se ni 25€... da te takse nisu zbog toga što su ti kopirali BH dozvolu?

Heinz
8th August 2013, 20:46
I mene je nesto dzabe izasla prosle godine.

bravosx1616
8th August 2013, 20:54
Jel zna neko kakva je procedura i da li moze na osnovu nemacke dozvole da se dobije nasa? Naime, kolega je odavno u nemackoj, tamo je polozio, ima dvojne papire, znaci i nas pasos i l.k, samo dozvolu nemacku. Kontam da je ista procedura kao sto je Vip prosao, ali nije na odmet pitati pre nego sto se ode u sup.

Edit: Ispravka, imao je nasu dozvolu, ali od kad ima nemacku, nasu vise nije produzavao, znaci on bi da ima obe, jer kad je u Nemackoj koristio bi naravno nemacku, a ovde nasu.

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

VIP
8th August 2013, 21:45
Uvek je najbolje otici do supa i informisati se. Sajt im nikada nije azuran, pogotovo po pitanju cena.

Zamena vozackih dokumenata bivsih republika SFRJ je nekada bila povoljnija, ali koliko sam video sada nema razlike.

Trebalo bi da se u slucaju tvog kolege razlikuje samo sto bi trebao da pribavi i prevod vozacke dozvole od strane ovlascenog sudskog tumaca.

VIP
8th August 2013, 21:49
Edit: Ispravka, imao je nasu dozvolu, ali od kad ima nemacku, nasu vise nije produzavao, znaci on bi da ima obe, jer kad je u Nemackoj koristio bi naravno nemacku, a ovde nasu.


E on bi hteo malo mnogo :) Stara, tj strana vozacka mora da se preda pri zameni. Nije dozvoljeno imati dve.

Mene su jednom trkeljisali, kao nije problem sto imas bosansku, proveravali smo da li imas dve. Tako da i ako premuva nesto, mogu da ga ovde kazne zbog toga.

MASER
9th August 2013, 12:53
Napravio je gresku sto nije stalno produzavao nasu. Niko ga ne bi nikada pitao nista, jedino je bitno da kada vozis strani auto pokazujes stranu i obratno. Normalno, moze da padne na pamet policajcu da proveri da li uopste imas i nasu slucajno ako pokazujes stranu , ali vise je njemu stalo da ti uzme kintu nego to.

I da, kaznjivo je imati dve vozacke dozvole, ali ako imas nasu licnu kartu i imas nas pasos, imas pasos druge zemlje sto ne bi imao i njihovu vozacku dozvolu.
Znam , sada ce neko reci da ako napravis prekrsaj sa nasom dozvolom i nasim autom , tako mozes voziti bez problema strani auto sa stranom vozackom.
Zar vi stvarno mislite da nekog tipa u Americi zaista zabole da li vi imate nasu vozacku, ako ste legalno dobili njihovu, zaustavi te naplati kaznu ako si napravio prekrsaj i cao.

A nije mali broj nasih "studenata" koji su ostali i polagali za pisljivih 60 $ i dobili njihove vozacke, a i dalje poseduje nase vazece dozvole.

Edit: Stvarno je veliki problem kada neko zeli da prebaci stranu na nasu dozvolu. Zato sto kada dobijes nasu, koristices je ovde ali ti oni uzimaju stranu i ostavljaju je u tvoj dosije. Kada zelis da se vratis u stranu zemlju , moras napisati zahtev da ti se vrati strana dozvola, normalno vracas nasu, ali niko ti ne garantuje da ce ti na zahtev odmah odgovoriti, pa to moze da potraje, zato retko ko i izvodi takve kombinacije.

bravosx1616
9th August 2013, 13:43
Ma to su triper kombinacije sa nasom birokratijom, pogotovo za nekog ko je malo ovde malo preko. Video sam negde da nasi ljudi sa privremenim boravkom-radom u inostranstvu mogu max 6 meseci da voze sa stranom dozvolom ovde i onda moraju da menjaju.

Kazi mi Mas, kolega ima auto sa nemackim tablama, kad vozi njega ovde onda pokaze nemacku dozvolu jer otkud znaju da li je ovde u prolazu ili koliko vec, a ako vozi auto sa nasim tablama isto njegov, jel isto moze samo nemacku da pokaze ili mu u tom slucaju treba medjunarodna koju bi vadio u Nemackoj ako je uopste i izdaju tamo.

Rekao sam mu i ja da mu je greska sto nije to redovno menjao, moj ujak je u Juznoj Africi, redovno obnavlja pasos, l.k, dozvolu vec 20 godina i niko ga ne pita da li ima stranu ili ne.

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

MASER
12th August 2013, 09:19
U Srbiji mozes voziti auto na nase table sa stranom vozackom dozvolom do 6 meseci. Normalno, moras imati pasos pored sebe, nije bitno da li je nas ili stran. Znaci moze bez problema.

I samo da dodam, bolje je izgleda voziti auto na strane table sa nasom dozvolom i vizom te zemlje u pasosu jer policajac onda nema pojma da li imas stranu vozacku, nego strani auto sa stranom dozvolom, jer kao sto sam gore napomenuo , moze mu pasti na pamet da proveri da li imas slucajno nasu, sto su radili. Imas dosta primera na nekim forumima gde su ljudi prepricavali svoje probleme sa stranim i domacim dozvolama.

bruyoni
14th January 2014, 23:21
Od juna svi prelazimo na plastiku

[Only registered and activated users can see links]

Cenim da ko i dalje ima paprinu bolje sad odmah odradi prelazak na plastiku uzevši u obzir naš mentalitet u junu će većina da se seti da bi mogla otići u SUP po novu vozačku.

vrh13
15th January 2014, 15:14
Zafalilo malo para u budžetu, pa ajde raji da prodamo "nove" vozačke iako stare važe još 5+ godina :mad:

ToD
15th January 2014, 15:20
Ja sam jutros cuo na radiju vest...joj ludaka, kako bih voleo da mi neko objasni zasto je to obavezno dok ti ne istekne aktuelna dozvola...meni ionako istice krajem godine, ali cu morati ranije!!!
U pravu je bruja, treba to sto pre, da ne upadnemo u haos tamo na leto!

bruyoni
15th January 2014, 15:34
Neće se ojaditi za pre cena je više nego OK a i red bi bio, od 2010. se zna da svi prelazimo na plastiku. Ja sam karticu odmah nabavio, sviđa mi se da mogu da pokisnem ko čovek a da dokumenti ne budu mlohavi

Lukija
15th January 2014, 17:46
Sto onda ja nisam te 2010-te dobio plastiku, kada su mi vec izdavali novu? Ne mora niko da odgovara na ovo pitanje.

bruyoni
15th January 2014, 18:03
Zato što su plastike krenuli da izdaju 2011.

Lukija
15th January 2014, 20:47
Znam ljude koji su dobili papirne vozacke i posle 2011.

zmaj
15th January 2014, 20:57
Nešto mislim da je B92 plasirao poluistinu. Ne vidim šta će dobiti sa tim vozačkim niti zašto hoće da forsiraju ljude da menjaju ispravan dokument.

U svakom slučaju ja ću da čekam poslednji trenutak, zato što će me sigurno mrzeti da uradim bilo šta dok ne bude dogorelo :)

bruyoni
15th January 2014, 22:35
Znam ljude koji su dobili papirne vozacke i posle 2011.

Znam i ja. To zato što su birali papirnu jer su nju mogli dobiti za dan a plastiku za dve nedelje, a i papirna je bila jeftinija.


Nešto mislim da je B92 plasirao poluistinu. Ne vidim šta će dobiti sa tim vozačkim niti zašto hoće da forsiraju ljude da menjaju ispravan dokument.

U svakom slučaju ja ću da čekam poslednji trenutak, zato što će me sigurno mrzeti da uradim bilo šta dok ne bude dogorelo :)

Pa ništa pametno ali kod nas moraš nekako preseći i gotovo. Ima vozača kod nas koji voze sa dobrano isteklim dozvolama pošto ne znaju da imaju rok važenja.
Čak je i EU uvela datum do kada svi moraju imati plastiku 1. 1. 2033. :rolleyes:

Heinz
15th January 2014, 22:39
Evo zašto: [Only registered and activated users can see links]

zmaj
15th January 2014, 23:01
Glup novinar, glupo pitanje, glup sagovornik, glup zakon, glup odgovor.

navic
15th January 2014, 23:24
Ovo me je podstaklo da pogledam u LK kad istice, kad ono, istice sad u Aprilu...nista, onda cu da objedinim obnovu zajedno sa vozackom.

navic
14th February 2014, 19:04
Izleda da ce produziti rok za zamenu...

[Only registered and activated users can see links]

Bas me zanima da li ce da zazivi ovo da se podnese zahtev preko neta.

bruyoni
14th February 2014, 20:14
Kupovanje političkih poena i davanje mogućnosti dežurnim "sutra ću" da još malo kukaju.
Sama izrada nove ide jako brzo i glatko i to u NS koji je ozloglašen po pitanju izrade bilo kakvog dokumenta.

Što se zahteva preko neta tiče to je samo zakazivanje termina, funkcioniše za pasoš i za LK ne vidim što ne bi radilo i za vozačku.

zmaj
14th February 2014, 20:25
Nemam ništa protiv nove vozačke - čak i odgovara novi format, ali mi i dalje nije jasno zašto se insistira da se dokument promeni ako je validan? U tom smislu ljudi stvarno treba da se opiru tim nepotrebnim nametima, koliko oni bili mali.

Šta će da donese nova vozačka?

bruyoni
14th February 2014, 20:56
To da ne treba menjati dok je validan se slažem ali kada smo već stavljeni pred svršen čin...

A inače ne donose ništa.

Ji 4Tze
15th February 2014, 10:05
donose novac budžetu, otud i datum koji se poklapa sa početkom sezone ...

bruyoni
15th February 2014, 14:17
I to je mizerno, više para bi dobili da pooštre kontrolu saobraćaja na mesec dana.

bruyoni
29th May 2014, 15:23
[Only registered and activated users can see links]

Produžen rok trajanja do 10. juna 2017.