Fiat predstavio električni 500e

1
282

Fiat je predstavio svetskoj javnosti električnu verziju popularnog gradskog modela 500. Model je od premijere 2007. godine osvežavan novim bojama, opremom i manjim stilskim izmenama, a ovo je najveća tehnička novost do sada.

Fiat 500e koristi novu platformu, zbog čega je duži i širi za po 60mm nego do sada, pa neki ovo nazivaju trećem generacijom ovog modela. Međuosovinski razmak porastao je za 20mm, ali je ukupna dužina automobila i dalje ispod 4 metra.

Najveće vizuelne izmene su na prednjem kraju, sa novim branikom i podeljenim svetlosnim grupama, a na zadnjem kraju ističe se nova oznaka 500e. Osnovne konture modela nisu menjane. Električni 500 lansiran je kao kabriolet, ali se uskoro očekuje i verzija sa tvrdim krovom.

Baterija je kapaciteta 42kWh, što je dovoljno da se pređe 320km prema WLTP testu. Električni motor snage 118KS omogućava ubrzanje od 0-100km/h za 9 sekundi i maksimalnu brzinu od 148km/h.

500e može da koristi DC punjač od 85kW, pa baterija od 0 do 85% kapaciteta može da se napuni za samo 35 minuta. Ako se koristi kućni punjač od 7,4kW punjenje traje nešto više od 6 sati, a Fiat planira da ponudi i punjač od 3kW, koji bi koristio kućnu utičnicu bez profesionalnih instalacija.

Vozač će na raspolaganju imati tri režima vožnje. Normal je opisan kao “najbliži vožnji normalnog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem”, dok Range aktivira intenzivniji nivo rekuperacije energije kočenja. Poslednji režim Sherpa čuva što je moguće više energije, pa je brzina tada ograničena na 80km/h, ublažen je odziv na gas i isključeni su klima uređaj i funkcija grejanja sedišta.

Kabina je unapređena kvalitetnijim materijalima, dizajn centralne konzole je čistiji, a 500e je prvi model iz FCA koji koristi novi uConnect 5 multimedijalni sistem. Funkcije se kotrolišu preko ekrana dijagonale 10,25 inča. Za sada je ugrađena tehnologija Apple CarPlay, a u budućnosti će postojati i podrška za bežični Android Auto.

Uz 500e će moći da se dobije serija aplikacija za pametne telefone, preko kojih će korisnici moći da sa daljine proveravaju nivo napunjenosti baterije i zagrejavaju ili hlade vozilo pre polaska.

Fiat planira da prodaje uporedo dosadašnji model 500 i novi 500e najmanje do kraja 2021. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here