Napravljena prva SSC Tuatara

0
191

Shelby SuperCars (SSC) je predstavio prvi proizvodni primerak hipermodela SSC Tuatara. Kompanija će napraviti 100 primeraka za javnu prodaju.

Za pogon je iskorišten 5,9 litarski V8 benzinski motor sa dva turba, koji proizvodi 1775KS sa E85 gorivom i 1370KS sa benzinom od 91 oktana.

 

SSC koristi CIMA sedmostepeni robotizovani menjač koji menja stepene prenosa za 100ms. Automobil je težak 1250kg i dizajniran je sa aerodinamikom prilagođenom za velike brzine (aerodinamički koeficijent je 0,279). Tuatara ima karbonsku monokok karoseriju, a ovaj materijal je vidljiv na mnogim tačkama.

Vrata se otvaraju vertikalno uz pomoć hidrauličnog mehanizma, a ovaj detalj doprinosi sveukupnom utisku kakav zaslužuje jedan hipermodel. Cena je za sada nepoznata, ali je SSC 2013. godine planirao da prodaje ovaj automobil za 1,3 miliona dolara po primerku.

Automobil je fokusiran više na brzinu nego na brze prolaske kroz krivine. SSC je saopštio da bi maksimalna brzina trebalo da bude preko 480km/h. Nisu objavljene informacije o pneumaticima. Zadnji kraj je prekriven velikom mrežicom, a tu je i aktivno krilo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here