Tržište: Kia prodaja u Evropi premašila pola miliona vozila

0
49

Kia Motors je po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA prvi put u svojoj istoriji prodala pola miliona vozila godišnje u Evropi, a 11 godina uzastopno beleži rast prodaje i rekordan tržišni udeo (3,2%).

Kijina ukupna prodaja u Evropi je prošle godine dostigla 502.845 vozila, što predstavlja rast prodaje od 1,7 posto i rast prodaje čak 11 godina zaredom. Brend je prošle godine prvi put dostigao rekordan tržišni udeo i to 3,2% evropskog tržišta automobila (tu Kia svrstava države članice EU i EFTA).

Rast je posledica većeg zanimanja za Kijinu sve veću ponudu hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila, a delimično i prodajnog uspeha nedavno lansiranih i unapređenih modela, kao što su Ceed i Stonic.

Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “2019. godina je za nas predstavljala prekretnicu, jer smo prvi put predstavili novu generaciju električnih vozila i lansirali nove izvedbe i pogone naših najpopularnijih modela. Kao jedan od najaktivnijih igrača na tržištu električnih vozila Kia uspešno implementira nastojanja klijenata da smanje svoj ekološki otisak i troškove vožnje.”

“Prošle godine je Kia gotovo udvostručila prodaju električnih vozila u odnosu na godinu pre, zbog čega smo uvereni da će nam veći kapaciteti omogućiti da udovoljimo rastućoj tražnji za ovakvim vozilima,” zaključio je Herera.

Sve veća potražnja klijenata za naprednim pogonima značajno je doprinela Kijinom prošlogodišnjem uspehu. Prodaja hibridnih, plug-in hibridnih i potpuno električnih vozila se sa 58.029 vozila, prodatih u 2018., povećala na 66.386 vozila (+14 %) u 2019. godini.

Model Niro (u hibridnoj, plug-in hibridnoj i potpuno električnoj varijanti) i dalje ostaje Kijin najtraženiji elektrifikovan model, koji je ukupno našao 57.519 novih kupaca (+27 % u odnosu na 2018). Hibridni Niro dobio je 37.475 novih vlasnika (+8 %), a dobro su se iskazali i Niro Plug-in Hybrid (10.144 primerka, +1.9 %) i novi potpuno električni e-Niro (9.900 primeraka).

Uključujući i potpuno novog električnog e-Soula, koji je raspoloživ samo na nekim tržištima, Kia je skoro udvostručila prodaju električnih vozila – sa 7.064 vozila u 2018. na 13.132 vozila u 2019. (+86 %). Optima Plug-in Hybrid, raspoloživa kao limuzina i karavan, prošle je godine sa 5.635 prodatih primeraka takođe poboljšala svoju prodajnu statistiku (+23 %).

Porodica Ceed je novi prodajni hit – prodaja novog Ceeda bolja za čak 46 %

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here