NK TEST: Toyota Corolla Touring Sports 1.2T

Karavan karoserije nude vrlo zanimljivu opciju onima koji se opiru da pređu u SUV tabor ili bar ne žele da plate cenovnu premiju koju ta klasa vozila nosi. Nova Corolla se isporučuje i u ovoj karoserijskoj varijanti, a na testu smo je imali uparenu sa 1,2 litarskim turbo benzincem.

Nova generacija modela Corolla je već bila na testu, u vidu hibridno pogonjene limuzine, tako da smo u tom tekstu obradili veliki deo noviteta koje je Toyota „spakovala“. Imajući u vidu prilično dobre utiske koje smo imali sa limuzinom, karavan karoserija je imala već pozitivan predznak i pre nego smo je preuzeli. Ukoliko nemate strpljenja da čitate čitav tekst, odmah ćemo sumirati utiske – očekivanja su nadmašena.

Kao što smo već konstatovali u testu hibridno pogonjene limuzine, dizajn nove generacije je jedan od najvećih koje je ovaj model imao u svojoj istoriji. Međutim, iza radikalno novog dizajna se krije i potpuna transformacija na mehaničkom nivou što bi u zbiru trebalo da potpuno promeni tip klijentele kojima je ovaj model zanimljiv.

Dosadašnja klijentela Toyota programa je bila prilično jasno orijentisana ka konvencinalnim rešenjima, ali pod sve jačim pritiskom marketinga gde sada svi kupci, bez obzira da li kupuju kola za 5 ili 105 hiljada eura traže da auto bude upadljiv, da bude dinamičan da … popunite sami. Ako je jedan Mercedes “digao ruke” od konzervativnog pristupa, jasno da je i Toyota morala povući ovaj potez.Unutrašnjost, oprema, sigurnost

Sve ono što smo već imali prilike da isprobamo u limuzini je, manje-više, bilo prisutno i u karavan-izovanoj verziji modela Corolla. Ponovićemo ukratko zapažanja koja smo već u detaljnoj analizi imali prilikom testa limuzine.

Enterijer je nešto manje modernizovan, tako da su ekrani iako primetno veći nego ranije, oni su i dalje relativno staromodnog dizajna sa velikim okvirima (bezel, u IT terminologiji) i sa relativno niskom rezoluciojom.

Prekidači, plastika, izgled upravljača – sve to i dalje ima klasičan Toyota “šmek”, ali je isto tako i svaki od tih elemenata modernizovan što je verovatno jedini ustupak tipičnim kupcima Toyote, a da se pri tome sa drugim elementima kao što je prilično modernizovan grafički interfejs info-zabavnog sistema drži u korak sa aktuelnim tendencijama.

Centralna konzola je dosta drugačija, sada sa nešto višom pozicijom i većom dužinom, a novi prekidači i kvalitetniji materijali potvrđuju da je Toyota vrlo ozbiljno želela da se posveti i detaljima koji treba da učine svakodnevno korišćenje automobila mnogo prijatnijim i lakšim.

Vozačke informacije se sada dobijaju na 7“ ekranu sa 3D efektom, kao i na vetrobranu gde se mogu naći najbitnije informacije vezane za brzinu, ograničenje i navigaciju što obezbeđuje HUD sistem. Za upravljanje info-zabavnim sistemom sada je zadužen potpuno novi 8“ ekran visoke rezolucije osetljiv na dodir.

Toyota svoj TSS paket sistema za aktivnu asistenciju vozaču nudi već u baznoj opremi i uključuje adaptivni tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatska duga svetla, sistem za upozorenje pri slučajnom napuštanju kolovozne trake, sistem za automatsko kočenje.

U bogatijim paketima opreme se ovi sistemi „pojačavaju“ nadzorom vozila pri kretanju u nazad, nadzorom slepih uglova koji korišćenjem zadnjeg radara obezbeđuju da vozač bude obavešten o bočnim kretanjima vozila/pešaka iza vozila.

Karavan karoserije u odnosu na limuzinu nudi samo par cm dužu karoseriju, sa identičnim međuosovinskim rastojanjem. Ono gde je karavan primetno bolji je prostranost putničkog prostora u zadnjem delu kabine gde putnici imaju više prostora za glavu čime se ovaj model postavlja kao verovatno najkompletnija putnička opcija u gami, posebno ukoliko imate potrebu da vozite odrasle putnike na zadnjoj klupi. Prtljažnik je takođe primetno prostraniji u odnosu na limuzinu, tako da je na raspolaganju skoro 100l više – ukupno 560l.

Pogon

Možda i najzanimljvija stvar sa pogonskom grupom za Corolla gamu je to što bazni motor zapravo ima više snage nego, ovaj koji zahteva doplatu. To je možda i najbolji znak da kupci svoje odluke moraju da zasnivaju na širem spektru podatak osim pukog „koliko ima konja“.

Četvorocilindrična „turbina“ zapremine 1,2 litra proizvodi vrlo konzervativnih 115KS što je za dobrih 20-tak KS manje od baznog 1,6 litarsko atmosferskog. Naravno, kriva obrtnog momenta je ono što zapravo čini ovaj motor snažnijom opcijom jer je 185 Nm raspoloživo u opsegu od 1500 do 4000, dok 1,6 agregat raspolaže sa maksimalno 159Nm tek pri 4200 obrtaja što u praksi velika većina vozača ovog automobila retko kada i dosegne.

Motor je vrlo tih i uglađen, sa vrlo linearnim dotokom snage čemu doprinosi turbo punjač relativno malih dimenzija, sposoban da se aktivira odmah nakon “lera”, tako da punjač ima pun kapacitet nadpunjenja već na 1500 obrtaja. Šestostepeni manuelni menjač je vrlo lak za upotrebu, baš kao i hidraulično asistirano kvačilo – što je sada već uobičajena praksa za Toyota vozila koja se izuzetno lako voze.

Toyota je ponudila i tri režima rada automobila: Sport, Normal i Eco. Ovi režimi menjaju način na koji automobil reaguje na komande gasa i upravljača, a u zavisnosti od izabranog režima se menja i grafički prikaz. Jasno, bez obzira na to koji režim rada izabrali vi na raspolaganju i dalje imate istu snagu/momenat, samo će elektronika raspoloživu snagu brže ili sporije angažovati kako bi se postigao željeni cilj vozača.

Potrošnja nije posebno visoka i kretala se oko 8 litara mešovito, dok je na magistralnim putevima ta brojka oko 5l što je daleko bliže kataloškim vrednostima. Treba istaći da smo tokom testa većinu pređenih kilometara imali na magistralnim pravcima rezervisanim za motorna vozila, tako da je u tim uslovima potrošnja bila nešto viša – u rangu oko 7 litara. Na autoputu, 1,2 litarski motor pokazuje nedostatak daha pri brzinama preko 100kmč, gde je ipak potrebno nešto više vremena da ubrzate do nekih 130-140kmč ukoliko ste morali prethodno da usporite. Ovo svakako ne treba uzeti kao manu, već samo kao potvrdu činjenice da motor nudi 115KS, tako da očekivanja trebaju biti realistična iako „mesnata“ kriva obrtnog momenta nudi vrlo dobra ubrzanja pri nižim brzinama što vas može naterati da pomislite kako pod haubom imate daleko snažniji motor.

Ogibljenje je, kao i kod limuzine, odlično podešeno. Mi bi smo čak bili skloni da kažemo da je karavan, zbog nešto veće težine na zadnjoj osovini, možda čak i bolji vozački alat jer je daleko stabilniji pri većim putnim brzinama, posebno ukoliko imate nagle promene pravca. Uprkos 225/40 pneumaticima u profilu 18“, automobil sjajno upija neravnine i maskira čitav spektar vibracija, a da pri tome nema naginjanja niti ostalih osobina koje bi, u teoriji, trebalo da nudi mekše podešeno ogibljenje.

U vožnji

Za razliku od baznog 1,6 benzinca, 1.2T nudi daleko lakšu vožnju, posebno ukoliko je u pitanju vožnja magistralnim ili planinskim putevima gde više momenta dramatično smanjuje potrebu za radom menjačem i konstantnim korišćenjem visokih obrtaja.

Nova karoserija ima nizak koeficijent otpora vazduha što u kombinaciji sa dobrom zvučnom izolacijom i tihim pogonskim agregatom čini ovu kombinaciju vrlo efikasnom na srednjim i dužim putovanjima. Udobna sedišta i mekano podešeno ogibljenje su prisutni na obe, do sada, vrste karoserija tako da kupci Corolla modela zaista mogu da sa lakoćom voze prilično duge etape bez većeg zamora.

U gradskim uslovima, karavan karoserija sa dužinom od 4,65m nije baš laka za svakodnevno manevrisanje, mada u gradskim uslovima zapravo daleko više otežava vrlo niska karoserija gde je posebno nezgodan prednji branik zbog kojeg se mora vrlo pažljivo prilaziti ivičnjacima. Toyota već od srednjeg paketa opreme nudi 18″ točkove koji se isporučuju sa pneumaticima u profilu 40 što je takođe faktor koji otežava tipično gradsko parkiranje koje uključuje sve više i oštrije ivičnjake.

Ogibljenje, uprkos tome što nudi vrlo udobnu vožnju, istovremeno nudi i dobru dozu agilnosti koja je prilično dobro uparena 225 širokim pneumaticima, tako da će Corolla sa dosta poslušnosti da izađe na kraj i sa veoma opitmističnim vozačima, koji će tek kada prilično preteraju početi da odgovara podupravljanjem, koje se uz malo korekcije na komandi gasa može lako kontrolisati.

Telemetrija

Očekivano, brojke koje relativno skromnih 115KS su daleko bolje i to posebno na međuubrzanjima, jer je većina maksimalnog obrtnog momenta raspoloživa na vrlo niskim obrtajima.

Tamo gde deklarisana “konjica” ne može mnogo da uradi su čista ubrzanja, tako da je za 100kmč potrebno nešto preko 11s. Kočione performanse su vrlo dobre, tako da je zaustavni put sa 100kmč do zaustavljanja ispod 40m. Tome svakako doprinose širi pneumatici, ali je jasno da je i kočioni sistem vrlo dobro dimenzioniran.

Telemetrija
Testirani modelToyota Corolla TS 1.2T
Datum merenja9.6.2019
Vremenski uslovi pri testuSuvo 25C
Tip i dimenzije pneumatikaFalken Ziex 225/40/18
Ubrzanje
0-60kmč4.70s
0-100kmč11.10s
0-150kmč27.00s
400m (vreme/izlazna brzina)17.70s / 127.00kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)32.60s / 159.70kmč
Međuubrzanje
60-90kmč (3. brzina)5.70s
60-90kmč (4. brzina)7.70s
60-90kmč (5. brzina)10.40s
60-90kmč (6. brzina)16.60s
80-120kmč (3. brzina)8.40s
80-120kmč (4. brzina)11.30s
80-120kmč (5. brzina)15.70s
80-120kmč (6. brzina)22.90s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)13.50s / 1.60m
100-0kmč (vreme/kočioni put)38.00s / 2.70m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Zaključak

Izuzetno kompetentna kombinacija koju nam je Toyota dala na test je jedna od verovatno najboljih na tržištu, ukoliko tražite svestrani automobil sa dosta prtljažnog prostora.

Nama je ovo trenutno najbolji izbor za kupce koji traže porodično transportno sredstvo, a ne žele kompromise koje zahteva SUV karoserija – bilo po pitanju voznih karakteristika, bilo po pitanju cene koštanja.

Specifikacije: Toyota Corolla Touring Sports 1.2T
Tip motoraČetvorocilindrični DOHC VVTi turbo
Radna zapremina1197ccm
Tip menjačaŠestostepeni manuelni
Maksimalna snaga@obrtaji116KS (85 kW) pri 5200 obrtaja
Maksimalna snaga@obrtaji185 Nm od 1500do 4000 obrtaja
Fabrički deklarisane performanse
Maksimalna brzina195 km/čas
Ubrzanje 0-100km/čas10.5 s
Prosečna potrošnja (grad)7.1 l/100km
Prosečna potrošnja (autoput)4.8 l/100km
Prosečna potrošnja (mešovito)5.7 l/100km
Dimenzije vozila
Težina1305 kg
Dužina4650 mm
Širina1790 mm
Visina1435 mm
Međuosovinsko rastojanje2700 mm
Zapremina prtljažnika520 l
Zapremina prtljažnika (+ zadnja sedišta)1860 l
Zapremina rezervoara50 l
KlirensNije deklarisan
Cene baznog i testiranog modela
Naziv baznog modelaCorolla TS 1.2T Terra
Cena baznog modela22000 EUR
Naziv testiranog modelaCorolla TS 1.2T Executive
Cena testiranog modela28000 EUR
Godina pojavljivanja modela2019

Automobil je vrlo atraktivan, što je prosto neverovatan epitet kada je u pitanju bilo šta proizvedeno od strane Toyota marke već dobrih 20-tak godina, tako da bi mlađi kupci kojima je karavan možda zanimljiv zbog mogućnosti da obezbedi prtljažnik za raznu sportsku opremu, trebalo da budu takođe ciljna grupa što ranije sigurno nije bilo slučaj kada je Toyota u pitanju.

Dok nam u ruke ne stigne Corolla sa novim, snažniji hibridni pogonski agregatom, 1,2 litarski turbo motor je vredan doplate koja se za njega traži.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. Auto sigurno da je odlican inace sam vozac jednog aurisa u black edition opremi.Motor 1.6 132 mogu reci iz iskustva da 1.6 motor manje trosi.Na mom bordu prosek 7.3.Zamerka za tojotu preskupa je tj 1.2 nevredi 28000 eura.Za 22500 dobijate mazdu 3 u top opremi.Pozdrav za redakciju testovi i prezentacija du vam odlicni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -