Toyota predstavila GR Yaris

0
155

Toyota je predstavila GR Yaris, žestoki mali hečbek sa trenutno najsnažnijim trocilindričnim motorom u svetu serijskih automobila, koji isporučuje celih 260KS.

Automobil ima mnogo snage, manuelni menjač i 1,6 litarski turbo agregat. Reč je o novom motoru, čiji je maksimalni obrtni momenat 360Nm. Snaga se prenosi na obe osovine preko šestostepene manuelne transmisije.

Uprkos ugradnji pogona na svim točkovima i dva Torsen diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, GR Yaris je težak umerenih 1280kg. Toyota obećava veoma zabavnu vožnju.

Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je kraće od 5,5 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 230km/h.

Model, koji je imao premijeru na Sajmu automobila u Tokiju, iskoristio je iskustvo Toyote iz WRC šampionata. GR Yaris stiže u formi sa troja vrata, a u izradi karoserije korišteni su polimer sa karbonskim vlaknima i aluminijum da bi težina bila što manja.

Novo zadnje ogibljenje ima dvostruku viljušku, a prednje je tipa MacPherson. U odnosu na regularni Yaris, GR ima veći zadnji kolotrag. Linija krova spuštena je za 91mm, kako bi se dobila silueta kupea. Prozori na vratima nemaju okvire, a nove felne od 18 inča su dodatni element koji naglašava da ovo nije običan Yaris.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here