McLaren Elva – roudster sa 810KS

1
254

McLaren je predstavio roudster Elva, koji raspolaže sa 810KS i nema vetrobran. Automobil je najnoviji član Ultimativne serije ovog proizvođača, uz modele P1, Senna i Speedtail.

Proizvodnja Elve ograničena je na 399 primeraka, a cena je 1.425.000 funti bez poreza.

McLaren je saopštio da je ovaj roudster sa pogonom na zadnjim točkovima najlakši model za obične puteve koji je ovaj proizvođač ikada napravio. Elva ima četvorolitarski V8 motor sa dva turba, a od 0-100km/h ubrzava za manje od tri sekunde. Ubrzanje od 0-200km/h traje 6,7 sekundi, što je brže od Senne. Menjač je sedmostepeni.

Automobil ima šasiju od karbonskih vlakana i nema krov, vetrobran niti bočne prozore. Šef McLarena Majk Fluit izjavio je da je ovo “jedinstven i moderan automobil koji isporučuje vrhunsku povezanost vozača, automobila i elemenata”.

Putnici su od vremenskih uticaja zaštićeni sistemom aktivnog upravljanja vazduhom, koji se automatski aktivira pri višim brzinama i usmerava vazduh iznad i oko putnika i time stvara “kupolu”. Pri nižim brzinama vazduh se usmerava prema hladnjacima da bi njihov rad bio što efikasniji. Ovaj sistem znači da putnici ne moraju da nose kacige, a fiksirani vetrobran biće deo opcione opreme.

Elva ima brojne elemente koji maksimiziraju aerodinamičku efikasnost. Tradicionalni V8 motor je podešem za proizvodnju više snage, prerađen je izduvni sistem, a šasija je optimizovana da bi se postigla “maksimalna agilnost i ugođaj za vozača uz povratne informacije”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here