Novi BMW Serija 8 Gran Coupe

0
176

Poslednji model iz BMW serije 8 je Gran Coupe i predstavljen je kao konkurent Porsche Panameri i Mercedesu CLS. Cene kreću od oko 75.000 EUR, a prve isporuke očekuju se u septembru.

Dizajn nije previše iznenađujući, pošto se Gran Coupe oslanja na standardni kupe i kabriolet. Gran Coupe ima za 201mm duži međuosovinski razmak od kupea, a linija krova mu je viša za 61mm. Zadnji kraj u segmentu blatobrana širi je za 30mm radi većeg kolotraga.

U kabini, Gran Coupe izgleda isto kao ostali modeli iz Serije 8. Tu je 12,3 inčna digitalna instrument tabla i 10,25 inčni ekran za multimedijalne sadržaje, koji obuhvata i komande upućene glasom ili pokretom. Kao i obično, tu je i iDrive kontroler. Ostala standardna oprema obuhvata bežično punjenje, grejanje prednjih i zadnjih svetala i digitalizovani ključ koji korisniku omogućava da prati nivo goriva i da li su prozori otvoreni ili zatvoreni. LED prednja svetla su deo standardne opreme.

Veće promene u enterijeru počinju u segmentu centralne konzole, koja se sada proteže do zadnjih sedišta i sadrži dva USB porta i kontrole klima uređaja za putnike na zadnjim sedištima.

BMW opisuje Gran Coupe kao automobil u konfiguraciji 4+1, što znači da ima mesta za pet osoba, ali da treći putnik mora da sedi ispred centralne konzole. To sedište je predviđeno za kraća putovanja. Prostor za noge i glave putnika značajno je poboljšan u odnosu na kupe i kabriolet, a i prtljažnik je porastao za 20 litara, na 440 litara.

Gran Coupe je teži za 70kg od verzije sa dvoja vrata. Da bi to kompenzovao, BMW je podesio standardne M Sport opruge i adaptivne amortizere.

Ispod poklopca motora je izbor između jednog dizelskog i dva benzinska motora. 840i koristi trolitarski redni turbo motor od 340KS, koji omogućava ubrzanje od 0-100km/h za 5,2 sekunde. 850d xDrive koristi trolitarski redni šestocilindraš i pogon na svim točkovima, što mu omogućava da do stotke stigne za 5,1 sekundu.

Top verzije je M850i xDrive sa V8 motorom od 4,4 litra i dva turba. Ova verzija ubrzava od 0-100km/h za 3,9 sekundi. Sve verzije Gran Coupea elektronski su ograničene na maksimalnu brzinu od 250km/h.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here