Autonomni Volvo XC90 spreman za proizvodnju

0
258

Volvo je prikazao rezultat saradnje sa servisom za uslugu prevoza Uber – autonomni XC90 koji je spreman za proizvodnju.

Automobil je opremljen brojnim senzorima smeštenim na nosaču koji se postavlja na postojeće krovne šine. Ovaj SUV ima i nekoliko rezervnih sistema za upravljanje i kočenje, kao i rezervnu bateriju. Ovi sistemi momentalno se aktiviraju ukoliko se dogodi kvar primarnih tehnologija.

Softver za ovaj specijalni XC90 dizajnirao je Uber, koji navodi da je instalacija laka i da omogućava razvoj autonomnih automobila u budućnosti u Uberovoj mreži.

Ova kompanija tvrdi da je novi XC90 bezbedniji i pouzdaniji od regularnih verzija i da će jednog dana potpuno zameniti starija vozila. Dve kompanije potpisale su 2016. godine sporazum o saradnji, prema kojem će Volvo i narednih nekoliko godina napraviti “desetine hiqljada” baznih vozila spremnih za autonomnu vožnju.

Švedski proizvođač je saopštio da će Uberov sistem jendog dana moći bezbedno i legalno da funkcioniše samostalno, bez specijaliste iz ove kompanije koji za sada vrši nadzor tokom vožnje.

Uber već dve godine vrši testove na floti od oko 250 autonomnih XC90 u različitim američkim državama, a  nedavno je dobio dozvolu za ovakva testiranja i u Švedskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here