Ferrari predstavio SF90 Stradale

0
661
NAS SPONZOR

Ferrari je predstavo model SF90, svoj najsnažniji i tehnički najnapredniji model do sada, sa najvećim ubrzanjem među automobilima koje je do sada proizvodio. Direktor Luj Kamilijeri opisuje novi top model kao „prekretnicu u istoriji ferrarija“.

Ovo je ujedno i prvi serijski plag-in hibridni model ove marke i drugi od pet novih modela koji su najavljeni za ovu godinu. Radni naziv modela bio je Projekat 173, a ime je referenca na F1 vozilo  iz ove godine, odnosno 90 godina od osnivanja Scuderije Ferrari. Za razliku od modela LaFerrari, proizvodnja SF90 ogrаničena je samo brojem primeraka koji će biti naručeni.

Najznačajnija brojka u vezi sa novim modelom je 1000 i ona označava broj konjskih snaga. To je ukupna snaga koju proizvodi benzinsko-električni pogon. Srce pogona čini F154 V8 agregat sa dva turba, pozajmljen iz modela 488 Pista, uz minmalno povećanje zapremine sa 3902cc na 3990cc.

Inženjeri kažu da su potpuno preradili ovaj motor i dodali novi usisni i izduvni sistem, sa sistemom ubrizgavanja goriva pod pritiskom od 350 bara. Sam benzinski agregat proizvodi 780KS i 800Nm pri 6000 obrtaja. Njemu su dodata tri elektirčna motora – dva na prednjoj osovini i jedan u zadnjem delu, između motora i menjača, što znači da automobil ima pogon na svim točkovima.

Njih napaja relativno mala liitjum-jonska baterija od 7,9kWh. SF90 može da pređe 25km korištenjem električne energije pri brzini do 135km/h. Baterija može da se puni spoljnim izvorom ili upotrebom motora kao generatora.

Novi menjač je automatski i ima osam stepena prenosa i dva kvačila. Lakši je i kompaktiniji od dosadašnje sedmostepene jedinice, a inženjeri obećavaju 8% manju potrošnju goriva. Prenosi se menjaju 30% brže. Unapređene su i kočnice, pa je zaustavni put novog SF90 sa 100km/h za 2m kraći nego kod LaFerrarija.

Ubrzanje od 0-100km/h traje 2,5 sekunde, a do 200km/h samo 6,7 sekundi. Maksimalna brzina je 340km/h, ali u Ferrariju kažu da im ta vrednost nije bila ključna. Saopšteno je da novi model na stazi Fiorano pravi razliku od 64m u odnosu na LaFerrari.

Selektor režima vožnje eManettino kreće se kroz četiri opcije. eDrive je oznaka za isključeni benzinski motor dokle god baterija traje, a Hybrid je podrazumevana postavka. Performance osigurava da motor ostane uključen do potpunog punjenja baterije, a Quality omogućava maksimalnu snagu električnih motora u kraćem periodu.

SF90 koristi potpuno novu platformu, u kojoj se kombinuju aluminijum i karbon. Rezultat je težina automobila bez radnih tečnosti od 1570kg, što je 315kg više od LaFerrarija, koji koristi samo karbon. Novi model ima 40% veću torzionu čvrstoću, što poboljšava performanse i smanjuje buku i vibracije. Novi sistem kontrole trakcije vrši distribuciju snage benzinskog i elektirčnih agregata na pojedinačne točkove kojima je to potrebno.

Pored Standardnog SF90 tu je i verzija sa paketom Assetto Fiorano, koji žrtvuje nešto udobnosti radi boljeg rezultata na stazi. On podrazumeva zadnji spojler, siromašniji enterijer i detalje od karbona, što donosi uštedu u težini od 30kg. Pneumatici su Michelin Cup 2, za razliku od Pirelli P Zero kod standardne verzije.

Kabina je niža za 20mm nego kod dosadašnjih Ferrarija, svetla su opremljena LED matrix tehnologijom, a zadnje cevi izduvnog sistema su smeštene u centralnom segmentu i na većoj visini nego do sada.

Enterijer je potpuno nov. Centralnom konzolom dominiraju novi interfejs i zaobljeni ekran sa instrumentima dijagonale 16 inča. Svim funkcijama multimedije upravlja se preko ekrana i nekoliko ikonica, osim klima uređaja, za koji je odvojen točkić, i tastera za sisteme za koji pomažu vozaču. 80% funkcija može se kontrolisati preko novog upravljača, a Ferrari je prvi put ugradio i head-up prikaz informacija.

Cena još nije poznata, a prve isporuke očekuju se u prvom kvartalu 2020. godine.

Prethodni tekstVolkswagen prikazao unikatne Golfove
Sledeći tekstSEAT predstavio električni Mii

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here