Skoro autonomna vožnja – ProPilot

Ono što izdvaja ovaj testirani automobil je prisustvo ProPilot sistema koji nudi autonomnu (bez učestvovanja vozača) vožnju drugog nivoa. Sistem bi trebalo da se pokaže veoma efikasnim u situacijama kao što su duge vožnje autoputem, ali i gradske stani-kreni vožnje. Aktiviranje (i deaktiviranje) sistema se obavlja pritiskom putem komande na upravljaču čime se ovaj sistem izuzetno lako uključuje u vozačev svakodnevni proces vožnje.

Nissan je pre nekoliko godina krenuo sa razvojem ovog sistema, a premijera je bila 2016, a prvi model koji je ovaj sistem ponudio krajnjim korisnicima, tj. vozačima je bio električni Leaf i tek godinu dana kasnije, nakon intezivnog testiranja sistema u realnim uslovima kako bi se obezbedilo da se sistem zaista može snaći u teškim uslovima gradskih gužvi.

ProPilot koristi već postojeće sisteme za pomoć pri upravljanju (Steering Assist) i adaptivni tempomat (Intelligent Cruise Control) koje ProPilot integriše i dodaje mogućnost automatskog zaustavljanja i ponovnog kretanja kada ostala vozila nastave sa kretanjem. Kao što smo rekli, u pitanju je sistem za autonomnu vožnju drugog nivoa što u praksi znači da ovaj sistem samo pomaže vozaču, ali je neophodno da vozač drži ruke na upravljaču tako da uloga prve generacije ProPilot sistema zapravo pomaže vozaču, a ne nudi mogućnost da ih odmeni.

Sistem aktivno nadzire vozačeve komande i ukoliko primeti da se sistem ne koristi kako je predviđeno upozorava, a u krajnjem slučaju može i potpuno zaustaviti vozilo. Nissan već radi na drugoj generaciji ProPILOT sistema koji bi trebalo da omogući asistenciju vozaču u kompleksnijim vozačkim situacijama kao što je pomoć pri upravljanju, kočenju i ubrzavanju prilikom promene kolovozne trake.

I kako ta „skoro autonomna“ vožnja u praksi izgleda? Zapravo ga treba postmatrati kao nešto napredniji tempomat na koji je većina vozača malo opremljenih automobila sada već prilično naviknuta, samo što ovaj sistem radi jako dobro i na autoputu, ali i u gradskoj gužvi.

Na autoputu se koristi sada, takođe već prilično čest, adaptivni tempomat koji će prilagođavati brzinu vozila u zavisnosti od toka saobraćaja, ali će pored toga samostalno pokušavati da održi vozilo u sredini kolovozne trake. U gradskoj gužvi, gde većina vozača ne koristi tempomat (mada ima i takvih vozača), ProPILOT će biti daleko korisniji u asistiranju vozaču gde je sistem sposoban da zadrži vozilo u kolovoznoj traci, da održava brzinu kolone, ali i da potpuno zaustavi vozilo i ponovo ga pokrene kada kolona ponovo krene. Treba imati na umu da ova generacija sistema ne detektuje svetla na semaforu, tako da ukoliko ste prvi u koloni – treba imati na umu da će automobil proći kroz crveno svetlo što znači da morate biti konstantno aktivni u procesu vožnje. Takođe, kada se kolona ponovo pokrene sistem ponekad nije siguran da li bi vozilo trebalo da se ponovo pokrene što vozač može da predupredi blagim pritiskom na komandu gasa što će biti signal ProPILOT softveru da treba da nastavi vožnju.

Od vozača se, kao i uvek, očekuje da je prisutan što znači da je potrebno da sistem primećuje komande upravljača inače će početi da se „buni“ prvo svetlosnim, a potom i zvučnim signalima. Ukoliko vozač i dalje ne reaguje, ProPILOT će polako usporiti vozilo do potpunog stajanja u trenutnoj kolovoznoj traci i uključiti sva četiri migavca.

Za vozače koji ne vole automatske parkirne kočnice, automatsko kočenje, automatski tempomat i slične vrste pomoći, ovaj sistem će biti još teži sa prihvatanje. Sa druge strane, ukoliko ste spremni na to da delimičnu kontrolu predate automobilu – svesno ili nesvesno jer ste morali da nađete odgovarajući emodži kako bi ste ga podelili na vašoj omiljenoj Vajber grupi… ProPILOT može biti vrlo koristan – za vas, ali i za ostale učesnike u saobraćaju oko vas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here