Ženeva: Nissan IMQ koncept

0
73

Nissan je na Sajmu automobila u Ženevi prikazao koncept IMQ, iza čijih se futurističkih linija, vrata koja se otvaraju unazad i točkova sa felnama od 22 inča kriju obrisi treće generacije modela Qashqai.

IM je iznaka za “inteligentnu mobilnost”, a u automobil je ugrađena Nissanova e-Power tehnologija koji se i dalje razvija. Koncept je dugačak 4558mm, širok 1940mm, što znači da je 164mm duži i 134mm širi od aktuelnog Qashqaija.

Plutajuići stakleni krov sa karbonskom strukturom i detaljima u boji bronze postavjen je niže za 30mm i oštro se spušta prema zadnjem kraju sa naglašenim spojlerom, pa vozilo ima siluetu kupea. U Nissanu kažu da bi mnogi elementi ovog vozila uskoro mogli da se nađu u serijskim modelima.

E-Power pogone je ostvario veliki uspeh na tržištu Japana, gde se koristi u verziji modela Note koja je bila najprodavaniji automobil u zemlji prošle godine. U toj specifikaciji koristi se 1,2 liatrski benzinski motor koji služi za punjenje baterije, a ona potom šalje 100% svoje energije za napajanje električnog agregata.

IMQ je, slično tome, vozilo koje koristi elektirčni motor, ali i Nissanov najnoviji 1,5 litarski benzinski agregat kao generator. Po jedan motor postavljen je na prednju i zadnju osovinu, a zajedno proizvode 400KS i 700Nm maksimalnog obrtnog momenta. Nissan za sada nije objavio nikakve podatke o performansama ili ekonomičnosti.

Iako je benzinski motor deo pogonskog sklopa, emisije su značano manje u poređenju sa SUV automobilom koji koristi samo benzinski agregat, a karakteristike u vožnji su, kako tvrdi proizvođač, iste kao kod potpuno električnog vozila, sa veoma snažnim ubrzanjem.

Nissan radi na proizvodnoj verziji e-Power pogona za Evropu i može se očekivati u sledećoj generaciji modela Qashqai i Juke od sledeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here