NK TEST: Dacia Duster 1.6 16V 4×2

Da vam je neko pre samo par godina rekao da ćete sesti u rumunsku Daciu za kojom će se ljudi okretati na ulici šta bi mu odgovorili? Nemoguće, zar ne. E pa tako smo i mi mislili dok nas prvi kilometri sa Dusterom nisu ubedili u suprotno. Ovaj prvi crossover rumunskog proizvođača valjda podseća ljude na legendarnu Ladu Nivu, prilaze, gledaju, zapitkuju. Kroz redakciju Nacionalne Klase proslo je dosta automobila, čak i neki veoma luksuzni i upadljivi, a nijedan nije izazvao pozornost i zanimanje kao Duster.

 

Na test nam je stigla verzija sa benzinskim motorom od 1,6 litara u 4×2 konfiguraciji, jedan od pristupačnijih modela u ponudi, što znači da su bile odsutne neke od terenskih mogućnosti.

Image

Image 

 

Dacia Duster je svetsku premijeru imao početkom 2010. godine, a u junu je predstavljen i srpskom tržištu. Crossover koncept je nešto sasvim novo u ponudi rumunskog proizvođača, postavljen na modifikovanoj platformi Logana, specijalizovanoj za upotrebu van puteva. Karoserija Dustera izgleda kao da je u pitanju karavan postavljen vešanje sa velikim klirensom, ali je i pored toga to, po našem mišljenju, najskladnije dizajnirana Dacia.

 

Image

Image 

 

Visoki i jaki bokovi vozila, kao i proširenja na krilima doprinose utisku robusnosti pravog terenca, iako verzija koju smo vozili to nije. To je u neku ruku terenski slabija varijanta ovog modela, koja svoje domete vidi na lošijim putevima (ali ipak samo putevima), dok se za terensku vožnju nudi varijanta sa 4×4 pogonom i ozbiljnijim ogibljenjem. Ukoliko imate potrebu da se bez brige penjete po visokim ivičnjacima, i da povremeno vozite lošim putevima ili po makadamu, uz visoku poziciju za volanom i odličnu preglednost, ovo je pravo rešenje za vas.

 

Image

Image

4 COMMENTS

  1. Ja vas molim da što prije testirate dizel varijantu s pogonom samo na prednje točkove i Renault Fluence dizel
    Unapred zahvalan!

  2. Kako nije pomenuto? Naravno da je pomenuto, baš kao što je istaknuta i činjenica da su performanse merene po veoma hladnom vremenu i sa zimskim gumama što značajno produžuje kočioni put.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -