BMW ulaže milijarde EUR u poslove u Kini

0
168

BMW će platiti 3,6 milijardi EUR za povećanje vlasničkog udela na 75% u zajedničkoj kompaniji u Kini Brilliance Auto Group nakon što su kineske vlasti donele odluku da strane firme mogu imati veći uticaj na najvećem svetskom tržištu automobila.

Vlasti su objavile da ukidaju višedecenijski propis prema kojem je udeo stranih firmi u kineskim preduzećima mogao biti najviše 50%. Ova odluka do kraja godine će početi da se primenjuje na električne automobile, a do 2022. godine i na sve ostale.

BMW-ova zajednička kompanija u severnom gradu Šenjang povećaće proizvodne kapacitete vozila na alternativni pogon, saopštio je nemački gigant i dodao da će ovaj posao biti produžen do 2040. godine. Mediji prenise da će BMW u ovaj posao uložitijoš 3 milijarde EUR. BMW ovim potezom stiče veću kontrolu nad proizvodnjim i povećava maržu zarade na veoma profitabilnom kineskom tržištu automobila.

Ukupni godišnji kapacitet BMW Brilliance Automotive (BBA) fabrika u Kini biće postepeno povećan na preko 650.000 jedinica od ranih 2020-ih”, rekao je u govoru u Kini predsednik BMW-a Harald Kriger (Harald Krüger). On je izjavio da je BBA kamen temeljac aktuelnog uspeha BMW-a u Kini i da će, sa rastom investicija, ova kompanija moći da proizvodi 100% električne automobile.

Kineska vlada saopštila je da želi da do 2025. godine 20% prodatih novih automoibla budu električna ili hibridna vozila.

Pored ovog posla, BMW je u julu saopštio da će osnovati zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom Great Wall radi proizvodnje automobila marke MINI na električni pogon izvan Evrope. Vlasnički odnos u ovoj firmi biće 50:50.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here