NK MOTO TEST: Piaggio MP3 400ie LT

1
13565
Image
NAS SPONZOR

Image

Skuteri kao urbano prevozno sredstvo su tokom proteklih 15-tak godina doživeli nekoliko (r)evolucija, a poslednja etapa te metamorfoze je Piaggio MP3 koji nudi savršen kompromis između agilnosti skutera i sigurnosti automobila. Mi smo na testu imali LT verziju koju je moguće voziti sa B kategorijom.

Ubrzo nakon promocije nove generacije Beverly skutera, upostavljena saradnja sa Piaggio Group Srbija (u daljem tekstu PGS) nam je omogućila da na test dobijemo i Piaggio MP3 LT. S obzirom da su nam u fokusu automobili, dosadašnje iskustvo sa skuterima (kada se govori o testovima dvotočkaša) je bilo uglavnom sa Peugeot skuterima do 50ccm, tako da je MP3 LT bio savršen način da uđemo u svet motocikala/skutera.

Image

 

Sezona je, u trenutku preuzimanja skutera (početak oktobra), počela lagano da se završava što je jasno govorila i vremenska prognoza za početak oktobra. No, bez obzira na promenljivo vreme koje su najavljivali meterolozi, MP3 LT je preuzet bez mnogo dileme. Srećom, jedini kišni period tokom MP3 testa je bio upravo tog dana, neposredno po preuzimanju skutera.

Image

 

No, krenimo redom.

 

Istorijat

Od kako se MP3 pojavio 2006. godine, ovaj model je bio vrlo zanimljiv koncept za svakoga kome su svakodnevna probijanja kroz gradsku vrevu na dva točka. Inicijalno su bili ponuđeni modeli sa 125 (LEADER sa 15KS) i 250ccm (QUASAR sa 22,5KS), da bi samo nekoliko meseci kasnije Piaggio ponudio i verziju sa 400ccm (MASTER sa 34KS). Od 2008. godine evropski kupci mogu da kupe i Gilera Fuoco sa 500cmm agregatom (MASTER sa 40KS), koji nudi nešto sportskiji ram. Isti model se na američkom tržištu prodaje pod nazivom MP3 500.

2009. godine Piaggio je predstavio model sa sufiksom LT, koji je zahvaljujući proširenom prednjem kolotragu i drugim dodacima „proguran” u L5 klasu (teški trocikli) motornih vozila koja se mogu voziti sa B kategorijom.

Image
 

Poslednja etapa razvoja MP3 je predstavljanje hibridnog modela sredinom 2009. godine, da bi poslednji član MP3 porodice bio predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu – 300i Hybrid.

Realtivno kratak vremenski period od kako je MP3 predstavljen je obeležen odličnom prodajom, imajući u vidu nešto višu cenu u odnosu na klasične maksi skutere, pa je Piaggio do sredine 2010. godine ima preko 70.000 prodatih MP3 modela u različitim varijantama. Brojka koja jasno ukazuje da je sa ovim modelom ipak pogođena ciljna kategorija kupaca.

 

Zašto tri točka?

Efikasan urbani transport je problem sa kojim se susreću vozači u modernim metropolama. Iz tog razloga su dvotočkaši izuzetno popularni u gradovima u kojima je vožnja automobilom postala nepraktična. Piaggio je početkom 2006. godine predstavio prvi koncept skutera sa tri točka imajući u vidu vrlo brojnu populaciju vozača skutera u Italiji.

Image

MP3 je napravljen sa jednom jedinom idejom na umu – da se vožnja skutera učini lakšom i bezbednijom. Sporedne pogodnosti kao što su povećana udobnost, mogućnost da se vozi sa B kategorijom su samo dodatni faktori za kupovinu MP3 skutera. Kad smo već kod naziva MP3, naziv nije dat po računarskom formatu za kompresiju pesama već je u pitanju skraćenica od „Moto Piaggio a 3 ruote” tj. Piaggio motor sa tri točka.

 

Ko je u ciljnoj kategoriji kupaca?

Ciljna grupa kupaca, odnosno njena brojnost, je određena cenom. A cena je, za naš standard, prilično visoka. Treba istaći da je cena MP3 modela na našem tržištu pristupačnija nego što je za kupce u zemljama EU (na svim većim evropskim moto tržištima MP3 400LT košta ravno 8000€, osim u Italiji, gde je zbog posebnih beneficija domaći proizvođač u prilici da ponudi isti model za 7300€. Takođe, u Španiji taj model košta 8200€).

Image

 

PGS u ovom trenutku (jesen 2010.) nudi sledeće MP3 modele:
– MP3 250 LT po ceni od 6750€. Za keš plaćanje se daje popust od 12% zbog toga što je u pitanju poslednji skuter na lageru, pa ovaj skuter košta 5940€.
– MP3 300 LT se nudi po ceni od 6900€, dok je cena za keš plaćanje 6555€ (popust 5%).
– MP3 400 LT se nudi po ceni od 7850€, dok je cena za keš plaćanje 7450€ (popust 5%).
– MP3 125 LT Hybrid se nudi po ceni od 7900€, dok je cena za keš plaćanje 7100€ (popust 10%).

Pre nego što smo dobili MP3 na test, autor je zamišljao MP3 (a posebno LT model) kao prevozno sredstvo koje će ponuditi alternativu onima koji se ne osećaju prijatno vozeći skuter/motor.

Nakon skoro nedelju dana vožnje MP3 shvatili smo da je Piaggio ciljao jednu drugu grupu kupaca. Naravno, oni koji iz bilo kog razloga se ne osećaju prijatno na dvotočkašu svakako treba da pokušaju sa MP3 – možda će to biti odgovor na njihove probleme. LT model takođe, po svojoj definiciji, gađa još širi spektar kupaca imajući u vidu da nije potrebno posedovati A kategoriju da bi ste upravljali njime.

 

 

 

Piaggio je kao ciljnu grupu imao u vidu ljude koji veoma cene svoje vreme (slobodno, ali i radno), a pored toga su u većem ili manjem intezitetu vozači skutera/motora tj. svesni su koliko je zapravo sigurnost na dva točka važan faktor. Uz pomoć MP3 je omogućena daleko veća sigurnost u vožnji, a i dalje je zadržana visoka mobilnost (probijanje kroz gužvu i, nadasve, lako parkiranje).

Ukoliko uporedite cenu između klasičnog skutera sa 400ccm motorom, shvatićete da je MP3 LT skuplji za oko 25%. Ta premija će vam omogućiti da se daleko bezbednije vozite i da istovremeno koristite prednosti vožnje dvo/trotočkaša u gradskim uslovima.

1
2
3
Prethodni tekstDTM: Povratak BMW-a od 2012!
Sledeći tekst2010 Ford Ranger
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here