Pariz: MINI Countryman WRC

0
1911
Image
NAS SPONZOR

 

U Parizu je, nakon Citroen DS3, predstavljen i MINI Countryman WRC. MINI na ovaj način želi da pokuša da oživi svoje reli uspehe iz prošlosti. Fabričiki MINI WRC tim će tokom sezone 2011 nastupati u redukovanom programu, dok se za sezonu 2012. planira napad na značajnije plasmane.

Kako nova FIA WRC pravila nalažu, MINI WRC koristi 1,6 litarski turbo agregat, koji je neposredno pre Salona u Parizu imao svoji prvi test na reli etapi. Motor je razvilo BMW Motorsport odeljenje, a ovaj motor će biti korišćen i od strane drugih BMW timova koji nastupaju u takmičenjima u kojima se zahtevaju Super2000 motori (WTCC). Motor je uparen sa Xtrac 6-stepenim sekvencijalnim menjačem.

Image

Image

 

Poznati specijalisti za vođenje trkačkih timova, Prodrive, je završnim pripremama za predstojeću sezonu, na kojoj će fabrički tim MINI WRC nastupati na šest od 13 relija.

Zanimljivost sa MINI Countryman WRC trkačkim automobilom je ta što je Prodrive još krajem prošle godine, kada su najavljene izmene WRC tehničkog pravilnika, počeo sa planiranjem WRC programa. Za razliku od klasičnih programa, Prodrive nije imao konkretan automobil sa kojim bi započeo. David Lapworth je odlučio da, nakon što su ostali bez WRC angažmana izlaskom Subarua, projektuju automobil koji bi se savršeno uklopio u tehnički pravilnik. Napravljen je projekat to idealnog WRC automobila, a onda je Prodrive analizirao modele koji se zaista u ponudi i MINI je bio najbliži tom idealnom WRC automobilu. Nakon što je Prodrive kontaktirao MINI/BMW, odluka MINI-ja da uđe u WRC je bila daleko lakša i opravdana.

Image

 

MINI i Prodrive su za narednu sezonu potpisali ugovor sa prošlogodišnjim IRC šampionom, Kris Meek-om, koji će pokušati da sa BMW pogonjeni m MINI Conmtryman-om osvoji prve bodove kao fabrički WRC vozač.

Prethodni tekstPariz: Nissan Townpod
Sledeći tekstPiaggio MP3 300i Hybrid
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here