MW Luka EV – retro kupe sa elektro pogonom

0
571

Češka kompanija MW Motors prikazala je retro dizajnirani električni model Luka EV i najavila serijsku proizvodnju. Kompanija sa sedištem južno od Praga tvrdi da će ovo biti prvi serijski model sa električnim motorima smeštenim u točkovima.

Ovo je u početku bio istraživački projekat o razvoju laganih električnih automobila. Rezultati su bili toliko dobri da je kompanija odlučila da vozilo ponudi na prodaju. Uprkos retro dizajnu, kabina se odlikuje savremenim rešenjima, poput digitalnih ekrana i karbonskog trima.

 

Luka EV je napravljen na aluminijumskom okviru, a karoserija je od kompozitnih materijala. Snaga stiže iz četiri motora smeštena u točkovima, koji zajedno isporučuju 66KS. Automobil je težak samo 815kg, pa je bilo dovoljno ugraditi litijum-jonsku bateriju od 21,9kWh za autonomiju od 300km.

Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 9,6 sekundi, a maksimalna brzina je 145km/h. Performanse nisu impresivne, ali bi automobil trebalo da bude agilan zahvaljujući jedinstvenom položaju elektro-motora, sofisticiranoj kontroli trakcije i vektorskoj raspodeli obrtnog momenta.

MW je saopštio da razvoj još traje i da bi brojke mogle biti drugačije kada se autombil pojavi u prodaji. U toku je proces dobijanja atesta od nezavisnih institucija i sprovođenje testova prilikom sudara. Kompanija najavljuje početnu cenu od oko 30.000 EUR.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here