Ženeva: 2019 Peugeot 508

1
491

Peugeot je na automobilskoj manifestaciji u Ženevi prvi put svetskoj javnosti prikazao novi 508, drugu generaciju ovog modela, čiji je dizajn zasnovan na prošlogodišnjem konceptu. Zadnja linija LED svetala preuzeta je direktno sa koncepta Instinct, a izgled prednjeg kraja sada je mnogo agresivniji.

Novi 508 u stilskom pogledu je napravio odmak od klasične forme limuzine sa četvoro vrata sa oštrim i izvajanim linijama i vratima bez okvira. Automobil je niži za oko 6cm od većine rivala u svojoj klasi i izgleda niže i elegantnije iako je kraći z aoko 8cm. Model je napustio tradicionalnu limuzinsku formu i prešao na koncepciju sa petim vratima. Zapremina prtljažnika porasla mu je sa 473l na 485l.

 

Vrh ponude čini verzija opremljena Puretech motorom od 225KS. Od početka ponude kupci će moći da biraju između šest benzinskih i dizelskih motora. Početna varijanta dobila je 1,5 litarski BlueHDi agregat od 130KS i to je jedini 508 opremljen manuelnim menjačem. Tu su i dvolitarski BlueHDi motori od 160KS i 180KS, kao i dvolitarski Puretech benzinac koji isporučuje 180KS.

Očekuje se da će kasnije novi Peugeot 508 dobiti i hibridni pogon, preuzet direktno iz plag-in verzije modela 5008. Peugeot očekuje da će odnos prodatih modela sa benzinskim i dizelskim motorima biti 32:68.

Ostale zanimljive tehnologije obuhvataju sisteme koji pomažu vozaču, kao i infra-crvenu kameru integrisanu u sistem za detektovanje pešaka noću. U kabini, novi 508 je dobio drugu generaciju i-Cockpit sistema sa centralnim ekranom dijagonale deset inča i TFT ekranom od 12,3 inča koji menja tradicionalne instrumente iza upravljača.

Temeljno redefinisanje modela 508 i značajna ulaganja u ovaj model usledila su nakon postepenog pada prodaje aktuelne generacije. Peugeot je na domaćem tržištu prodao najviše primeraka 2010. godine, nešto manje od 140.000, dok ih je prošle godine prodao 82.000.

1 COMMENT

  1. U Peugeot-u su ozbiljno radili na svakom detalju novog Peugeot 508, unutrasnjost i spoljni dizajn je uradjen perfektno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here