Prvi utisci: Kia Soul 1.6 CRDi

0
3084
Image

U naše redove stigao je novi test vozač, kome će prvi radni zadatak biti “fanki” vozilo iz Kie – Miloš Stamenković. Reklo bi se, barem po tome kako je automobil nazvan, da je “duša od automobila”…

Ovo je drugi automobil koji nam je KIA Auto, zvanični uvoznik za KIA vozila, dao na test. I pored naših insistiranja da dobijemo benzinca u nekoj umerenoj opremi, prethodno testirani Pro Ceed i sada Soul stižu u bogatoj opremi i sa dizel motorima. Treba reći da krivica nije samo do dilera, koji želi da novinarima da bogato opremljen model zato što u tom slučaju automobil izgleda daleko fotogeničnije, nego što bi bio sa tankim gumama, ratkapnama, branicima i ručicama vrata u crnoj, umesto u boji karoserije.

Zbog mojih obaveza, plan da ja vozim automobil tokom prilično kratkog test perioda (sreda-petak) je otpao, pa je u vozačko sedište uskočio naš, relativno novi saradnik. Dok on ne napiše kompletan tekst, evo utisaka o testiranom automobilu na osnovu relativno kratke popodnevne vožnje, tokom kojih smo uradili i obaveznu bateriju testova realnih performansi.

Kia Soul gađa relativno uzak segment kupaca – mlade (ili mlade duhom, tj. Soul-om 🙂 ) kupce kojima je daleko zanimljivija forma nego funkcija. Novi, izrazito kockasti modeli, su počeli da se pojavljuju još pre desetak godina, a rekao bih da je pionir na tom, kao i na mnogim drugim, bio Fiat sa modelom Multipla. Sredinom 90-tih, kada su svi proizvođači hitali da što pre izbace što zaobljenije modele, Fiat je pustio svojim dizajnerima mašti na volju i dobili smo Multiplu. Ovakve, specifične, dizajnerske egzibicije ili volite ili prezirete. Pisac teksta je od samog početka bio apsolutno oduševljen Multiplom, da bi se pre nekoliko godina pojavila Honda Element (doduše samo na američkom tržištu) koja je još zanimljiviji proizvod od Multiple po nekim rešenjima, ali 2×3 sedišta i dalje ostaju neprevaziđeno rešenje (bar u mojoj knjizi..).

Kia je sa Soul modelom pokazala da je dovoljno jak proizvođač da može da pokrije i tzv. “niše”. Na evropskim tržištima u ponudi su benzinac i dizelaš sa po 1,6 litara zapremine u kombinaciji sa manuelnim ili, opcionim, automatskim menjačem.

Ako zanemarimo totalno deplasiranu “trkačku” štraftu po automobilu, tako tipičnu za američke automobile, Soul je vrlo ukusno dizajniran automobil. Zadnji deo je nešto nesrećnije uklopljen u kompletan izgled, ali se ne može reći da je toliko loš da čini automobil neprivlačnim. Ako zanemarimo subjektivnu kategoriju spoljašnjeg dizajna, ono što je čist plus kod Soula je enterijer. Koliko god da smo bili razočarani enterijerom kod prošle generacije Pro Ceed-a, enterijer Soula je bio više nego korektan. Korektni materijali, vrlo solidna izrada i ukusno raspoređeni metalni detalji koji čine enterijer još luksuznijim nego što zaista jeste. Centralna konzola je lepo dizajnirana i predstavlja jedno od boljih rešenja koje sam imao prilike da vidim na automobilima ovog cenovnog razreda. Drugim rečima, Soul odaje utisak skupljeg automobila nego što zaista jeste.

Ogibljenje je nešto tvrđe nego što bih voleo da jeste, a u kombinaciji sa 205/55 R16 gumama nepoznatog proizvođača iz Koreje, Nexen, situacija je još gora. Možda će modeli sa lošijom opremom biti nešto udobniji zbog guma višeg profila? Kvačilo je neverovatno lagano, a neprecizni petostepeni manuelni menjač je, sasvim jasno, neizmenjen u odnosu na prethodnu generaciju Ceed-a. 1,6 litarski CRDi (benzinska opcija je takođe 1,6 litara zapremine) je vrlo korektan agregat, a čak mogu reći da je vrlo dobar. Lepo povlači u niskom i srednjem režimu rada, a očekivano u višim obrtajima ostaje bez snage. Buka je na korektnom nivou, ali je zato potrošnja vrlo niska. Nemam konkretnu cifru, ali tokom popodnevne vožnje je pređeno oko 100km tokom kojih su rađena merenja performansi, voženo je sa poslovično teškom “novinarskom” nogom, ali je i pored svega toga pokazivač količine goriva u rezervoaru bio čvrsto zakucan za gornji položaj iliti “8/8”.

Ovako testiran Soul košta 15490€ što, priznaćete, nije malo. Dizel motor nosi premiju od oko 1500€, ali imajući u vidu visoku ekonomičnost tokom prvog dana testa, rekao bih da je doplata za CRDi dobra investicija, pogotovu ukoliko planirate češće vožnje autoputem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here