Geely kupuje i Volvo kamione

0
357

Kineska kompanija Geely Holding, koja već poseduje Volvo Car grupu, kupuje 8,2% udela u proizvođaču kamiona AB Volvo od investicione firme Cevian Capital za oko 3,3 milijarde dolara.

Volvo Car grupa odvojila se od odelenja za kamione pre skoro 20 godina, a Geely je saopštio da za sada ne planira da ponovo ujedini dve kompanije.

“Imajući u vidu naše iskustvo iz Volvo Car grupe, prepoznajemo i uvažavamo ponosnu skandinavsku istoriju i kulturu Volva, njegove vodeće pozicije na tržištu, napredne tehnologije i sposobnosti kada je reč o prirodnoj sredini”, saopštio je predsednik Geelyja Li Šufu.

On je dodao da će Geelyjevo poznavanje kineskog tržišta i stručnost u razvoju električnih i autonomnih vozila pomoći u širenju proizvodnje kamiona.

AB Volvo je vlasnik 45% kompanije Dongfeng Commercial Vehicles, jednog od najvećih kineskih proizvođača kamiona, kao i proizvođača građevinske opreme u Kini.

Agencija Rojters procenjuje da je vrednost ulaganja Geelyja u ovaj posao oko 3,26 milijardi  dolara, ali kineska kompanija to nije potvrdila u saopštenju. Ovim će Geely postati pojedinačno najveći pojedinačni akcionar AB Volva i drugi po glasačkim pravima, iza švedske investicione firme Industrivarden.

Pored toga što 2010. godine kupio odelenje Volva za automobile, Geely poseduje i kompaniju koja proizvodi poznati londonski crni taksi i proizvođača sportskih automobila Lotus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here