Los Anđeles: Mercedes-Benz CLS Coupe

0
473

Treća generacija modela Mercedes-Benz CLS Coupe predstavjena je na Sajmu automobila u Los Anđelesu. Prodaja kreće veću decembru, a prve isporuke očekuju se na proleće.

Automobil je zasnovan na novoj generaciji E klase, sa kojom deli šasiju, devetostepeni automatski menjač i 4MATIC pogon na svim točkovima. Novi CLS biće ponuđen u tri konfiguracoje ogibljenja – sa standardnim oprugama, adaptivnim amortizerima ili vazdušnim ogibljenjem.

    

Na početku prodaje kupci će moći da biraju između dva dizelska motora. U 350 d raspolaže sa 290KS i 650Nm, ima emisiju CO2 od 148g/km, dok 400 d ima 340KS i 700Nm, ali sa istom potrošnjom goriva. Deklarisano ubrzanje slabijeg dizelaša od 0-100km/h je 5,7 sekundi, a jačeg 5 sekundi.

Benzinski CLS sa oznakom 450 koristi trolitarski redni šestocilindrični motor u kombinaicji sa elektrikom koja radi na 48v i integrisanim starterom/ generatorom od 22KS. Ova kombinacija donosi ukupno 370KS i 500Nm makismalnog obrtnog momenta. Ovo će u početku biti najbrži CLS, sa ubrzanjem od 0-100km(h za 4,8 sekundi. Emisija CO2 je 178g/km, a Mercedes napominje da je ovo značajan napredak u odnosu na stari V8 motor, kojem novi redni šestocilindraš može da parira po performansama.

U kabini su veliki panel sa instrumentima i multimedijalni sistem direktno preneseni iz E klase, ali neki elementi su originalni za CLS, poput osvetljenih otvora ventilacionog sistema, koji menjaju boju u zavisnosti od toga da li se zahteva viša ili niža temperatura.

U zadnjem delu kabine nalaze se tri sedišta, ali su ipak samo dva bočna ergonomski izvajana i stavljaju do znanja da je ovo prvenstveno vozilo za četiri osobe. Zadnji naslon deli se u odnosu 40:20:40 radi povećanja prostora za prtljag sa standardnih 520 litara.

Sledeće godine u ponudu će biti uvršten i potentniji benzinac sa oznakom 53 AMG, takođe sa starterom/generatorom i to će biti najbrži CLS. Nije planirana varijanta 63 AMG, pošto je taj nivo snage i performansi namenjen budućem AMG GT modelu sa četvoro vrata.

Novi CLS preuzima sisteme koji pomažu vozaču iz nedavno osvežene S klase, uključujući asistenciju aktivnog upravljanja, aktivnu asistenciju pri promeni saobraćajne trake i aktivnu kontrolu dostance prema ostalim vozilima u saobraćaju.

Cena početne varijante je oko 60.000 EUR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here