Ženeva: BMW ActiveHybrid serije 5 koncept

0
1476
Image
NAS SPONZOR

 

BMW će u Ženevi predstaviti, između ostalog, koncept vozilo ActiveHybrid serije 5. Ovo je treći ActiveHybrid model u BMW gami, nakon što su predstavljeni modeli iz serije 7 i X6 sa hibridnim pogonom. Za razliku od ova dva, koncept serije 5 koristi hibridni pogon sa šestocilindričnim SUS motorom, umesto dosadašnjeg rešenja sa V8 agregatom.

Novi hibridni koncept, za koji verujemo da će vrlo brzo u skoro neizmenjenom obliku biti ponuđen i kupcima, nudi još manju potrošnju zahvaljujući manjem motoru, nego onaj koji su dosadašnji ActiveHybrid modeli koristili.

Image

Image

 

Redni šestocilindrični twinturbo agregat u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem je uparen sa elektro-motorima, koji će omogućiti smanjenje prosečne potrošnje za oko 10%. ActiveHybrid pogon donosi najveće uštede prilikom gradske vožnje, kada elektro pogon sprečava izuzetno neefikasno korišćenje SUS motora, odnosno u potpunosti preuzuma na sebe pogon u stani-kreni situacijama.

Image

 

Elektro motor razvija maksimalnu snagu od 40kW, a pokreće se korišćenjem uskladištene električne energije iz visoko naponske baterije, koja se nalazi u prtljažniku automobila. ActiveHybrid sistem, naravno, poseduje sisteme za rekuperaciju energije.

Image

 

Koncept vozilo je opremljeno izuzetno naprednim kompjuterskim sistemom, koji ne samo što prilagođava rad kompletnoghibirdnog pogona trenutnim uslovima vožnje, već na osnovu podataka koje prikuplja iz brojnih senzora u vozilu i navigacionog sistema, pokušava da unapred prilagodi vozilo i kompletan pogon radi što efikasnijeg rada.

Prethodni tekstBMW S1000RR – trik sa stolnjakom
Sledeći tekstŽeneva: Ford predstavljanje
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here