Konačno, u redakciji se obrela i „mala dizelka“ iz Mazda SkyActiv-D programa. Aktuelna generacija modela 3 sada već ima nekoliko godina iza sebe, ali mi i dalje enterijer smatramo prilično svežim i aktuelnim uprkos tome što je većina konkurenata u proteklih godinu-dve revidirala svoje argumente u C segmentu.

Kroz naše ruke je tokom protekle tri godine prošlo nekoliko različitih modela iz Mazda 3 game, tako da smo imali priliku da propitamo sve raspoložive benzinske varijante – od G100, preko G120 pa sve do G165. Sada, konačno, na raspolaganju nam je i malolitražni dizel agregat koji se i poslednji pridružio gami raspoloživih pogonskih agregata ove kompanije.

    

Iz iskustva znamo da su benzinski agregati iliti SkyActiv-G izuzetno ekonomični, a da pri tome ne gube mnogo na elastičnosti niti su posebno zahtevi kada je u pitanju optimalni stepen prenosa. Naravno, ukoliko želite minimalnu potrošnju, menjačem morate raditi – tu dileme nema.

U automobil smo ušli sa već formiranim mišljenjem da doplata od 2000€, koliko Mazda traži u odnosu na adekvatno opremljeni G120 model, jednostavno neće biti isplativa većem broju kupaca jer je potrebno imati preko 20.000km godišnje da bi kroz petogodišnju eksploataciju nadoknadili razliku u inicijalnom trošku.

Međutim, kako su kilometri prolazili, CD105 je sve više zvučao kao jako solidan izbor koji je pored zaista niske potrošnje nudi i daleko više snage na širokom opsegu obrtaja što je glavna boljka konkurentskih malolitražnih dizela.

Tokom testa smo prešli ravno 1000km uz prosečnu potrošnju od tačno 5l/100km. Automobil je skoro svakog dana imao oko 40-tak km u trenutno neizdrživim beogradskim gužvama gde se više vremena troši na razgledanje razrušenog šireg gradskog centra, a manje na bilo kakav oblik vožnje.

Magistralni pravci i vožnja autoputem su, verovatno, pozitivno uticali na prosek. Tempo na autoput je bio u okviru standardog tempa (130-140), dok su vojvođanske magistrale po obodima Fruške Gore sa vrlo konzervativnim ograničenjima omogućavale da prilično često na bord kompjuteru vidimo trenutnu potrošnju manju od 4l.

Izuzetna elastičnost motora znači da je snaga raspoloživa i na relativno visokim obrtajima za dizel agregat, baš kao što je to slučaj i kod većeg 2,2 litarskog dizela iz Mazda kuhinje. Zahvaljujući tome je moguće smanjiti rad menjačem u određenim situacijama.

Ukratko, dizel opcija nas je prijatno iznenadila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here