Pominjanje modela Fiat Tipo većini nas, a posebno ljubiteljima Fiat familije automobila, budi sećanja o vremenu kada su vozila ovog proizvođača dominirala našim prostorima. Upravo ovaj model je bio na našem testu.

Originalni Tipo je 1989. godine dobio nagradu kao evropski auto godine (European Car of the Year), a tokom svoje proizvodnje koja je traja osam godina je beležio veoma dobre prodajne rezultate, posebno na tada manje zahtevnim tržištima. Interesantno, Tipo platforma je korišćena za veliki broj raznih automobila, od Yugo Floride, preko Lancia Dedre, pa do Alfa Romeo 155, GTV i Fiat Coupe modela. Sam Tipo je na tržištu bio prisutan samo u jednoj generaciji, da bi krajem 1995. godine bio zamenjen sa Bravo/Brava „blizancima“.

Nakon 20 godina, ime Tipo je ponovo upotrebljeno kroz novi model predstavljen 2015. godine u Istambulu na njihovom sajmu automobila. U promociju Tipa se krenulo u velikom broju zemalja u kojima je i nekada ovaj automobil bio popularan, a nakon sedan verzije najavljene su „hatch“ i karavan varijante. Ove dve verzije su predstavljene 2016. godine na sajmu u Ženevi pa je sada tu kompletna ponuda. Tako imamo „tri tipa Tipa“, a verzija koju smo ovoga puta testirali je verzija sa 5-vrata ili popularni „hatch.

1 COMMENT

  1. Poštovani,

    testovi su vam veoma dobri, ono što bih lično voleo da ima u njima, je i broj obrtaja na npr 80, 100, 120, 140kmh u max brzini… taj podatak puno govori o menjaču i buci na nekim brzinama….

    samo nastavite

    pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here