Električni automobil na testu! Kao da je proletelo 10 godina kada smo prvi put testirali hibridno pogonjen automobil koji je u tom trenutku bio poslednji „krik“ u automobilskoj tehnologiji. Sada je lestvica podignuta, tako da čak i na našem tržištu možete voziti električni automobil. 

Možda je malo neobično što je električno vozilo stiglo upravo iz fabrike koja je zapravo „bastion“ dizel tehnologije, a koja je bila ključni kamen spoticanja za omasovljavanje hibridnog pogona na svim tržištima, a posebno na evropskom. No, kada se shvati da je upravo Volkswagen Grupa sada globalna meta broj 1, jasno je zašto je elektrifikacija u tom koncernu apsolutni prioritet. 

Prvi susret sa električnim VW Golf je bio tokom promocije restilizovanog Golfa sedme generacije, a upravo su članovi redakcije NK bili među prvima u Srbiji koji su imali priliku da voze ovaj model u domaćem saobraćaju. 

Tokom proteklih dana eGolf je bio u našoj test floti, a to je u praksi značilo da su svi vozači u redakciji pokušali da maksimalno iskoriste ovu mogućnost, ali isto tako su svi bliži i dalji prijatelji tražili da budu provozani. Međutim, glavna stvar u posedovanju EV nije vožnja, već punjenje. I upravo na tom polju smo naučili mnogo, daleko više nego što smo očekivali. 

No, možda najzanimljiviji aspekt je bio činjenica da svi na ulici znaju koji je to automobil Tesla, dok velika većina apsolutno nije primećivala eGolf uprkos činjenici da je bio „izbrendiran“ plavim štraftama i slikom utikača. Tek kada smo na očigled većeg broja sugrađana koji su pomno zagledali Tesla automobil priključen na punjač parkinga Zeleni Venac, uparkirali Golf na parking mesto pored – glasni uzdasi „i ovaj je električan“, „Golf na struju!?“ su pokazali koliko je marketing odljenje pod dirigentskom palicom Elon Maska uradilo dobar posao. 

Na žalost, električna vozila nemaju nikakvu podršku od strane države, tako da eGolf u Comfortline paketu opreme košta nešto preko 45.000€ što znači da kupovina električnog vozila u Srbiji apsolutno ne može biti racionalna odluka, već samo želja bogatih pojedinaca da voze nešto potpuno novo. U državama EU, ovakva vozila imaju velike subvencije, tako da kupac u Nemačkojza ovaj automobil treba da odvoji skoro 10.000€ manje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here