BMW, Daimler, Volkswagen – novi softver umesto kazni

0
179

BMW, Daimler i Volkswagen grupa pristali su da unaprede softver dizelskih motora više od 5 miliona novijih autmobila u Nemačkoj radi smanjenja emisija azotnog oksida (NOx). Kompanije će, pored toga, ponuditi novčani podsticaj za zamenu starijih modela koji se ne mogu popraviti u okviru kupovine novih vozila.

Ovim dogovorom izbegnuti su mnogo veći troškovi za kompanije povodom afere sa dizelskim motorima. Najekstremnija mera o kojoj su razmišljale nemačke vlasti bila je potpuna zabrana korištenja dizelskih vozila u gradovima.

Akcija će koštati nemačke proizvođače oko 500 miliona EUR. Kompanije neće morati da vrše skupe prepravke komponenti motora i izduvnog sistema. Oko polovine tehničkih intervencija već je obavljeno u okviru reagovanja Volkswagena na aferu.

Cilj novog dogovora je da se kod automobila sa standardom Euro 5 i pojedinih sa Euro 6 smanje emisije NOx u proseku za 25% do 30%, saopštila je industrijska lobistička grupa VDA.

Pored toga, troškovi podsticaja za vlasnike starjih dizelskih modela da uzmu nova vozila daleko će premašiti 500 miliona EUR za pomenuta tri proizvođača. Za sada nisu objavljeni detalji ovog dogovora, a samo je BMW objavio da planira da ponudi bonus od 2.000 EUR za kupovinu novog automobila.

Ova rešenja utvrđena su na “dizelskom samitu” u Berlinu, na kojem su se sastali izvršni zvaničnici automobilske industrije i predstavnici nemačkih vlasti.

Organizacija za zaštitu životne sredine DUH smatra da je samit bio neuspešan, pošto će unapređenje softvera rezultovati smanjenjem emisija toksičnog NOx za samo 2% do 3%. Ova organizacija saopštila je da će se zalagati za sudsku zabranu upotrebe dizelskih vozila u 16 nemačkih gradova.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here