Toyota se pridružuje javnom ITS testu u Tokiju

0
1468
Image

 

Promotivni Savet ITS Japana će na javnim putevima grada Tokija, od 25. do 28. februara demonstrirati svoj sistem za smanjenje broja saobraćajnih nesreća, a tom testu će se pridružiti i Toyota.

Kooperativni sistemi u infrastrukturi vozila namenjeni su smanjenju broja saobraćajnih nesreća razmenom informacija između vozila i infrastrukture za komunikaciju duž drumova, kao i između samih vozila.

Kao deo bezbednosnog programa “ITS-Safety 2010″*¹, čiji je cilj da postigne praktičnu primenu ovakvih sistema do kraja marta 2011.*², TMC će koristiti sedam vozila da bi prikazao dostignuća sledećih tehnologija razmene informacija: drum-vozilo i vozilo-vozilo.

Pet automobila Lexus LS460 koristiće se za demonstraciju ovih tehnologija na putevima u Odaiba gradskoj oblasti u razvoju, na obalskom području Tokija, i autoputu koji će poslužiti u ove svrhe. Jedan Lexus LS460 i jedna Toyota Crown Hybrid će prikazati radarsku kontrolu vožnje (Radar Cruise Control) sa  praćenjem u svim brzinama (All-speed Tracking) i inteligentnom pomoći pri parkiranju (Intelligent Parking Assist) koja prepoznaje mesto za parkiranje, u blizini Narodnog muzeja nauke u razvoju i inovacija ove oblasti.

Sistemi koji će biti prikazani uključuju one namenjene sprečavanju sudara prilikom skretanja, sprečavanju prolaženja kroz crveno, upozorenju na blizinu interventnih vozila i pružanju informacija o predstojećim preprekama.

Osim toga, interaktivni prostor za izlaganje vozila koje poseduje Megaweb – TMC u Odaibi – prikazivaće, ceo dan 30. marta, inicijativu TMC da se postigne praktična primena sistema kooperacije u infrastrukturi vozila.

Razvoj ITS kooperativnih sistema u infrastrukturi vozila, zajedno sa razvojem i primenom nezavisnih bezbednosnih naprava unutar vozila, predstavlja deo nastojanja TMC da vožnju učini bezbednijom. Ovi napori se zasnivaju na integrisanom konceptu upravljanja bezbednosti (Integrated Safety Management Concept) TMC, koji ima za cilj da obezbedi optimalnu podršku u vožnji kombinacijom integrisane tehnologije u samom vozilu i infrastrukturnih sistema očitavanja informacija.

 

Projekat koji primenjuje javno-privatne testove na visokom nivou za proveru na drumu, sa namerom da predstavi, kao i da omogući javnosti da isproba ITS tehnologiju. Testovi imaju za cilj proveru efektivnosti ITS usluga i sistema i kvantitativnu evaluaciju njihovog nivoa doprinosa smanjenju broja saobraćajnih nesreća; odvijaju se na javnim putevima. Testovi u velegradskom području Tokija počeli su u januaru 2009. godine. Regionalni testovi koji pokrivaju osam gradova, uprave institucija i oblasti, počeli su u aprilu 2008. Cilj projekta je da postigne praktičnu primenu kooperativnih sistema u infrastrukturi vozila – zasnovanih na Novoj IT strategiji reforme koju je formulisala IT strateška baza japanske vlade u januaru 2006. – do kraja marta 2011. godine.

Kraj fiskalne godine (april-mart).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here