Fabrika Automobila Crvena Zastava Kragujevac

84
147761

Fabrika Automobila Zastava – Od nekadašnjeg ponosa i poželjnog proizvodjača malih i jeftinih automobila zadovoljavajućeg kvaliteta, do posrnulog giganta kojeg niko neće. Danas kad kažete Zastava mislite na višak radne snage, gubitke, nekvalitetne automobile… jednom rečju veliki problem. Da li je uvek bilo tako, i šta se zapravo desilo? Da li bi bilo bolje da se Zastava samo bavila svojom osnovnom delatnošću – proizvodnjom oružja?

SRPSKA FABRIKA AUTOMOBILA

ISTORIJAT

Srpski Detroit kako je od milošte nazivan Kragujevac, danas je daleko od 1989. godine kada je bio u najvećem sjaju i prosperitetu. Fabrika Zastiva je više puta delila tužnu sudbinu svoje zemlje, više puta razarana i ponovo obnavljana.

Kako je sve počelo?

Idnustrijski centar Srbije počeo se razvijati ukazom kneza Aleksandra Karadjordjevića 29. marta 1851. godine kojim se nalaže preseljenje livnice topova iz Beograda u Kragujevac kako bi se izbegla stalna prismotra obaveštajnih službi Austrije i Turske. U kragujevačkoj Topolivnici su 27. oktobra 1853. godine izliveni prve četiri bronzane topovske cevi sa srpskim grbom na dušniku.

U Kragujevcu je formirana Artiljerijska uprava koja je u imala sledeće proizvodne celine: Topolivnica, Arsenal, Laboratorijum, Puškarnica i Barutana. 1880. godine Srpski konstruktor Kosta-Koka Milovanović je konstruisao cev sa trapeznim progresivnim žlebovima za pušku Mauzer-Milovanović. Izradjeno je 100.000 pušaka M 1880 i sve do 1888. godine ta puška je smatrana jednom od najboljih na svetu. 1884. godine pokraj upravne zgrade napravljena je električna centrala snage 3,7 KW (“Sigmund Schuckert” Nirnberg ) koja je napajala 30 sijalica i 2 eletrolučne lampe. Otvaranju centrale je prisustvovao i kralj Milan Obrenović. To je bilo prvo postrojenje za električno osvetljenje u Srbiji, zavodi su imali osvetljenje pre kraljevskog dvora.

Prvi svetski rat Vojnotehnički zavodi su dočekali spremni, radili su punim kapacitetom pružajući podršku jedinicama na frontu. U tom trenutku Zavodi su zapošljavali 4.000 radnika. 1915. godine Austro-ugarske i Nemačke vojne snage ulaze u Kragujevac, a mašine iz Vojnotehničkog zavoda demontiraju i kao ratni plen prenose u Nemačku i Bugarsku.Na mirovnoj konferenciji u Versaju usvojen je zahtev Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca za plaćanjem ratne odštete u vrednosti od 27.356.000 dinara, što je činilo 70% predratne vrednosti Vojnotehničkih zavoda.

1939. godine obeležava prvu proizvodnju vozila i do početka 1941. godine montira se 400 terenskih vozila sa benzinskim motorom američke firme “Chevrolet” za potrebe vojske.

Pred početak Drugog svetskog kragujevački Vojnotehnički zavod je predstavljao industrijski vojni gigant Srbije, Kraljevine Jugoslavije, pa i jugoistočne Evrope. Raspolagao je obrtnim sredstvima od 2 milijarde dinara, 12.000 alatnih mašina i 12.000 zaposlenih radnika. Nemačke vojne snage su ušle u hale Zavode 11. aprila 1941. godine, kada je veći deo opreme zaplenjen i prenešen u Nemačku. Kragujevac je oslobodjen 21. oktobra 1944. godine, u krugu opustošene fabrike zatečene su 82 mašine, od toga više od polovine neispravnih. Zavodi menjaju ime u Fabrika oružja NOVJ, a od 28. avgusta 1945. godine Vojnotehnički zavod “21. Oktobar”.

Savremeni razvoj

1. januara 1946 godine fabrika menja ime u Crvena Zastava i sve do pedesetih godina prošlog veka osnovna aktivnost fabrike je revizija i reparacija streljačkog oružja.1952. godine, tadašnja politika privrednog i vojnog razvoja zemlje uslovljavala izmeštanje kapaciteta vojne industrije na više lokacija u zemlji. Prestaje proizvodnja municije u Kragujevcu i po prvi put se javlja se višak proizvodnih proizvodnih kapaciteta (od nekih 10.000 m2) i problem viška radne snage.

Rođendanom Fabrike automobila “Zastava” smatra se 26. avgust 1953. godine, kada se za predlog da se najveći deo ostvarene dobiti (100.000.000 dinara) uloži u razvoj automobilske industrije, na referendumu se, tog dana, saglasilo 96 odsto zaposlenih u tadašnjim Zavodima “Crvena Zastava”. Te godine počinje montaža američkog terenskog vozila Jeep firme Willys, i napravljeno / montirana su 162 džipa.

Na medjunarodnom konkursu za izbor najpovoljnijeg ponudjača i najkvalitetnijeg vozila učestvovalo je osam uglednih proizvodjača motornih vozila:
– Renault i Delahey iz Francuske
– FIAT i Alfa Romeo iz Italije
– Rover i Austin iz Engleske
– Willys iz Sjedinjenih Američkih Država

Posle izvršenih putnih ispitivanja vozila navedenih proizvodjača, a na osnovu njihovih rezultata, konstruktivno-tehničke i tehnološke podobnosti, kao i komercijalnih uslova odlučeno je da vozilo marke FIAT model AR 51/55 ima najbolje rezultate.

Strateška saradnja sa FIAT-om

Za strateškog partnera izabrana je čuvena italijanska firma FIAT ( Fabbrica Italiana Torino ) iz Torina, sa bogatim iskustvom (osnovana 1899. god). FIAT je već imao uhodanu proizvodnju putničkog i teretnog vozila sa istim motorom od 1,905 litara i drugim komponentama koje su ugradjivane na ispitivano vozilo. Ugovor o otkupu licence sa “Fijatom” je potpisan 12. avgusta 1954. godine, a tri meseca kasnije počela je montaža prvih vozila modela “fijat AP-55”-kapanjola, “fijat 1.400 BJ” i “fijat 1.100 B

Svi Zastavini modeli bili su, zapravo, manje-više kopije FIAT-ovih uspešnih modela.

84 COMMENTS

 1. ficko ja vozim zastavu 750 m iz 1970 malo modifikovanu.samo za nas mladju generaciju sto volimo da vozimo ostrije problem su delovi loseg kvaliteta a neki se i jako tesko nalaze

 2. doveli ste firmu do ivice propasti! trebalo bi da se opametimo vec jednom 🙁
  za svoje vreme yugic nije bio los,ali veme je odavno za novo, kako zbog dizajna tako i zbog mehanike,opreme,enterijera….zao mi je fabrike , jer kad se setim samo da su bile neke strane firme zeljne da uloze, ali ne , mi smo pametni za sve,necemo mi i umesto da pravimo u najgorem slucaju nekog logana ili akcenta mi se dicimo old tamerima!

 3. Vratite ficu!! Ipak se vratite starom kvalitetu zvanom fica.Moj deda vozi ficu vec 27 godina i nista mu ne fali.ali neka ovaj put to bude fica sa petoro vrata.

 4. uozbiljite se Vozim najnoviju floridu koja je sva ,,rasklocana”.Poradite malo na plastici da ne skrcka jer nervira i neka napravite brzu floridu.

 5. Sramota Vozio sam Golfa 1 i Yuga 45. U Yuga nikad nisam bio siguran, pucketa, trza, drobi, stalno nesto fali, prokisnjava… Zar nemogu napraviti automobil pouzdan, ispravan. Nije bitan izgled, Yugo prosto ne zadovoljva nikakve standarde. Pogledajte IMT traktore – to je fabrika koja radi relativno dobro i proizvodi su ipak solidnog kvaliteta. Ali Yugo ptavi se skoro 30 godina i jos nisu napravili dobrog “pouzdanog” Yuga. Kad sjedes u jednog pa onda u drugi Yugo, vidis da jedan ima tezi drugi laksi volan, iako su oba novi, probao sam to u salonu. Yugo je sramota za autoindustruju uopste, cak i na filmovima sa najcesce rugalu yugu. Radije bih isao pjeske. O kvalitetu govori i podatak da nov Yugo kosta tek nesto vise od polovnog Golfa 2. Fico je ipak “makina” za Yuga. Filozofija Zastave bi trebala da bude sledeca: “Napravimo tri automobila godisnje, ali neka bude visok kvalitet izrade”. Narodu je bitno da ako je vec kupio auto – moze i da ga vozi. Y U G O = S R A M O T A

 6. pravopis Ne piše se “nemogu” već: “ne mogu”. Fascinantno je koliko se ljudi razumeju u automobile, a da ni pravopis nisu savladali….

 7. yugo je zakon ja imam yuga bre od 1986 godine to je yugo 45A brate retko ko ga ima, a za 100 e imam da kupim punu kutiju rezernih delova, jedino sta mi se ne svidja na yugu to je gepekne to sto je mali vec sto se u njega ubacuju stvari kao u sanduk bolje je da se zadnja vrata otvaraju zajedno sa delom gde se nalaz registracija

 8. Jugo je najgori auto! Do 1992. godine su Jugici bili podnosljivog kvaliteta, ali posle toga, strashno…

  Moj prvi auto je bio Jugo Koral 55. Sa njim sa presao oko 105000 km, uzeo sam ga starog 2 godine sa 27 hiljada km. U prvih 20 hiljada, dakle, do njegovih 50 hiljada sam mu jednom readio osvezavanje i drugi put generalnu na motoru, da bih posle toga doticni krsh od 1.1 motora zamenio “uradjenim” FIAT-ovim 1.3 motorom koji je bio potpuno druga prica.
  Pored toga, karoserija je toliko slabasna, pa mi se desilo da su mu prsli kosevi pri udarcu u lezeceg pandura, posle cega je sledilo istezanje na panteru i ugradnja “sanki”.
  Sedista su propala posle 60 hiljada KM, pa sam ubacio od Golfa 2 prednja sedista.
  Oscilirajuca ramena sam menjao na 40.000, a amortizeri su propali na oko 80.000, pa sam montirao gasne “Monroe” koji su bili mnogo bolji od fabrickih “Ramiz Sadiku”.
  Plocice su trajale u proseku oko 10.000 km, a diskovi ako imam srece do 15.000. Ako se koci malo jace, moze da se desi da se deformisu i ranije.
  Gume je uspevao da pojede za 20.000 km.
  Posle pet godina se pojavila rupa od korozije na zadnjim vratima, a i pod je poceo da truli.
  Sa 1.3 motorom sam imao vecite probleme oko nosaca motora, narocito traverzni nosac je bio problematican, pa sam ga menjao jednom mesecno, a kada on pukne, pokida mi izduvnu granu. Auspuh se ne zna koliko sam puta menjao i popravljao.
  Chajevec anlaser je uspeo totalno da se raspadne i da mu crkne rotor za samo pet godina, naravno, cetkice i biksne su menjane vise puta. Lezajeve na prednjim tockovima sam menjao bar na 25K kilometara. Jugo je uglavnom zujao.
  Jedino sto mi nije otislo je alternator.
  Karburator je bio problematican, ali ne preterano, 1.1 motor je trosio oko 9,5-10 L benzina u gradu, dok je 1.3 sa 2-grlim weber 30/32 trosio oko 11.5, koliko trosi i Golf 2 1.8 GTI 16v star 17 godina, ali je GTi nesto ekonomicniji na otvorenom putu. 😉
  Jugu je presudio kamion firme Ratko Mitrovic 9. Septembra 1998. godine, ali sva sreca pa je pogodio suvozacevu stranu, a u kolima sam na srecu bio sam i hvala Bogu nije mi nista falilo iako je jugo licio na iskrivljenu konzervu. Ostatak Juga je rastavljen u delove i ono sto je vredelo je prodato, a osiguranje izvuceno.

  Kada sve sumiram, doticni Jugo me je vise kostao nego da sam odmah kupio neki, nesto stariji i skuplji polovan nemacki automobil. Delovi su, iako jeftini i dostupni, manji problem. Majstorima sam dao citavo bogatstvo na kojekakve popravke, sredjivanja auspuha, generalke, budzenja i prepravke.
  Jugo je mozda dobar auto za nekoga ko relativno malo vozi i ko je umeren na gasu.

  Od tada sam vozio nekoliko automobila i ni jedan mi nije zadavao takve probleme. Medju njima su Mercedes 190D, koji za 15.000 koliko je bio kod mene nije napravio ni najmanji kiks, Golf 1 1.3 koji je sluzio perfektno 10.000 uz minimalne probleme sa karburatorom, izvanredni Golf 1 1.8 GTi, kao i Golf 2 GTi 16v koji od 170.000 do 280.000 nije imao veci kvar od pregorevanja prekidaca svetla ili eventualno zamene potrosnog materijala koji se inace daleko sporije trosi nego na Yugu…
  Limarija na Golfu 2 iz 1990. godine je kudikamo u boljem stanju nego na Yugu iz 1999. Doticni motor ne trosi ni malo ulja od servisa do servisa za 10.000 km.

 9. Yugo pravi srpski ponos Vozim Yugo koral 45 iz 1991 godine mnogo sam zadovoljan od ovog auta i nemam nikakvih problema sa njim.Svi oni koji kazu da Yugo nije dobar auto ne moraju ni da ga voze niti kupe.

 10. Da li neko zna da li imaju zadnje plastie koje stoje ispod blatobrana zadnjih tockova za yugo 45

 11. SEME VAM SE ZATRLO ZADPADNJACKO!!!! Sta? Vi mislite da sam ja lud da vozim nekog zapadnog polovnjaka u kome se ko zna sve ko vozio,ko mu se sve is****so na sediste,ko je zivot ostavio u njemu.I povrh svega nasi ^prodavci^ koliko su posteni,prekucavaju kilometraze,prodaju kola kao da su neki cigani!Evo vam konkretnog primera:Moj komsija je kupio Golfa 2 1986.godiste (samo karoserija,motor je 1983.tj iz prvih serija)kada je isao da ga dotera pukao mu je homokineticki zglob,morao je da sredi sedista,zezao ga karburator,a i puca mu nesto u ogibljenju.Kupio sam novog keca prosle godine,”ispod cekica” samo sto je stigao u salon iz fabike.Ide kao mecava (da kucnem u drvo),imao sam cak i “udes”,u selo se zaletela krava i klepnula u levi far (taj far sam zamenio za 280 DINARA!!!).Iako je 1100 kubika,derem sve “paljevine” sa “dobro ocuvanim” polovnjacima!Ako vam se svidja da vas stigne necija kletva zbog ukradenog automobila,samo izvolite kupujte polovnjake,OTPAD PRLJAVOG ZAPADA,gospodo pokondirana!!!

 12. Odgovor Pitanjce
  napisao Blanco, June 01, 2007

  Ljudi, zna li iko kako se zvao poveći kombi koji je proizvodila Zastava pre nekih 30-40 godina i koji je imao motor od “pezejca” (ili malo jači). Obično su ga koristili prodavci na pijacama i slično. Ako neko zna kako se zvao taj kombi neka napiše. Hvala.

  Zove se Zastava 413K.

 13. Domžale, Slovenija,Eu Pozdravljeni,
  Moj prvi avto je bil Zastava 128. Kupil sem ga za 80.000 tolarjev(cca 350evrov) tam okoli 1997/1998 godine.Pa i meni je dobro služil in rad sem ga vozil.

  Zastava je bilo res super vozilo, še posebej 128-tica.

  Lep pozdrav iz Slovenije.

 14. pozdrav svim ljudima koje vole yuga
  yugo u susti ima dobru masinu uz male dorade!!da da cak iz smesnih 1100ccm izvucemo oko 80PS sa zadrzavanjem standardnih delova!!
  tako da mozemo lako napraviti ulicnog trkaca koji ce biti konkurenat svim vozilima do 1600ccm
  problem nasih ljudi je u tome sto kazu yugo krs ali nije tako,oni koji ga voze i kazu da je los,da li su se zapitali kad su uradili redovan servis??
  kada bi pogleda na sat video bih da je proslo cak i 15000km,a redovan intervaj je 7000km sa mineralnim uljem!
  a moj komsije sto ima 45-cu 91′ kao nova presla 56000 km,ali uvek na vreme redovan servis!
  kada me je provozao ja sam mislio da sam u 65-ci !!! majkemi… zmija od autica
  poz

 15. zdravo svima iz makedonije.mislim da se ne sme pricati o zastavi tako lose.evo recimo moj komsija ima zastavu 101 78 godiste sa 120000km bez remonta.ide kao luda makina.imao sam yugic tempo 1.1 96 godine i ne mogu da ga prezalim jos.imao sam zastava 1300 77 godine i nju ne mogu da prezalim.imam novi chevrolet matiz ali dzaba posto ovaj auto nema dusu!!!!!.ziveo yugoo

 16. zdravo svima.pozdrav iz makedonije.komsija moj ima ficu 78 godista sa 160000km bez remonta i jos pali ko sibica na -10.koji bre mercedes ili prolupani golf sa 300000km kresa bez problema,a!!!!!!!.i jos nesto,zasto nema yugo diesel!pa boje se da onda svaki drugi auto bi bio yugo!i najvaznije je to da yugo sagoreva sva pogonska goriva koja postoje.to bre nema ni kod mercedesa,bmw,a i audi bogami.zato nemojte sledeci put da vas cujem kako pricate o yugo tako lose stvari.

 17. zdravo narode
  gi citav vasite komentari,na nekoi od niv bev mnogu naluten,na nekoi tazen,na nekoi se smeev kako sto se nemam nasmeano odamna.Pa resiv i jas da dadam eden komentar za zastavinite vozila,
  izrasnav so fico 750l od 1977god.
  celi 27 bev so nego,imav mnogu ubaqvi spomeni so toa fico,no i problemi(samo vo zima). ednas se kladev so eden tatin sin so mecka deka kade sto fico ke pomine meckata negova nema sansi,i bidna.ja dobiv kladbata i zamislete sto napravi taa budala, go zede mercedesot i go zapali, odvaj go izgasnav me,go prasav zosto ja zapali mercedesot,znaete sto rece,da ti e..m kolata koga nemozi da pobedi edno fico.(kakva tatina bogata budala)
  sega vozam 101 gtl 55 1986 god
  go zedov za 860 eur.vo nego vloziv nad 2500 eur.i imam mnogo dobro vozilo.
  site mi velat deka sum golema budala deka frlam pari na kanacka,no dosega nitu eden od niv so nivnite “vozila” nemozat da postignat ona sto go moze ovoj 101.sakam da dadam i eden apel do glavnite vo “ZASTAVA” da vnimavaat na svoite novi vozila kako gi izrabotuvaat.
  pred nekoj den vo eden vesnik “AUTOBILT” (makedonski)se izbrisa imeto zastava.poveke ne moze da se najde novo vozilo zastava,go nema ni duri i novoto (punto) t.e. zastava 10.pred nekoj mesec po tel.vo skopje kaj dilerite za vozila barav da kupam nov 101 site mi rekoa zosto ti e toj krs koga mozes da imas drugo podobro vozilo.jas mu odgovaram deka podobro vozilo za na ovie patista ne sum sretnal,i pozabavno.no kako i da e, zalosno e toa sto nekogasnata jugos.gordost odi vo legendite,vo legendite kade vo moeto srce ke ostane zasekogas.Pred nekolku godini dodeka seuste ne bev zenet,isprativ vo zastava nekolku dizajni za 101–i za ficoto,no do den denesen ne dobiv nikakov odgovor sto se sluci so dizajnite,dali otidoja vo pravi race ili ne toa izgleda nikogas nema da go doznaam.no pak ke poftoram ako zastava ne prezemi nesto vo najskoro vreme bogami crno i se pisiva.
  LUGE PREZEMAJ TE NESTO DODEKA IMATE SVOI ZASTAVINI FANOVI NIZ CELIOT SVET,POSLE KE BIDE MNOGU DOCNA.
  DOKOLKU SAKA NEKOJ DA SE DOPISUVA,
  MOJOT E-MAIL E:
  DARKOAPOS@YAHOO.COM
  POZRAV DO SITE ZASTAVINI FANOVI
  KADE IDA STE.

 18. Zdravo! Jas sum od Makedonija se vikam Jovica. Mojot sosed oma JUGO 45 od 1989. Go kupi polovno. Sum se vozel so nego vo kola GO NAGAZI 160 kmh ne mi se veruvase… No toj raboti vo servis za centriranje servisot na jugoto go pravi REDOVNO! zatoa go sluzi tolku vreme bez remont ( prethodniot gazda isto taka go cuval ) ‘Nemoze da imas kola i da se zalis od nea ako ne ja odrzuvas’ toa mi go rece… Jas imam Opel Corsa 1.4 16V no ne mi se dopagja voopste. Imam 17 god stom ja zemam vozackata ce si zemam Zastava 750. I da go udram nema da mi bide zal. Mu pukna na tatko mi kaisot skrsi lageri i popravka 500 EVRA!!! LOOL ce kupev 5 ficovci so parite.. Site velat germanskite koli se ZAKON… NE SE za nas standard… Skapi popravki registracii… Da bea tolku zakon nemase seuste da se vozat fica, ‘ STOJADINI ‘ i Jugovci… Evtini koli a nikogas ne te ostavaat na pat… So 10, 13, 15, 17 cuda pravis ako ti ostane “zastava” vo defekt… Aj smeni go sam kaisot na MERCEDES da te vidam… ZASTAVA & BIJELO DUGME RULEZ!!! Se od YUGOSLAVIJA e ZAKON!!!

 19. Pa što je vama ljudi. Zbog čega ne proizvodite Yuga i prodajete ga u Europi. Trebalo bi ga samo malo doterati zbog emisije plinova i sigurnostnih zahtjeva i to bi onda bilo to.

 20. sale skopje
  imam 101 0d 1983 godina ima vgradeno centralna ,alarm el.prozorci,trosi 7 litri na 100 km. gratska i 6 litri na otvoreno STEDLIV A EFTIN ZA ODRZUVANJE.
  ako ima 26 godini raboti odlicno.
  ako se odlucuvam za kola ke kupam ZASTAVA. drugite koli se plastika i neznam koja kola ke izdrzi 30 godini vo odlicna sostojba sale_dimeski@hotmail.com.mk

 21. heloo zastava fanovi.ZASTAVAAAAAAAAAAA e zakon za nasive patista standard i ke ostane.Vozam stokec 76 godiste koj momentalno go restavriram do posledniot straf.Dane mu se naoga na nekoj balanstagla od 101 za 5 menjac.Ako ima neka mi pise na gagids@yahoo.com
  101 ZAKON SO GOLEMO (Z)

 22. kupio sam zastavu 128 88god, koja je do tada presla 122500 kilometara ja sam sa njom presao za godinu dana jos 10000 hiljada i nisam imao neka ulaganja sem jednog servisa.ali vec sada pocinje da pokazuje svoje pravo lice ipak je to zastava.sad treba da poradim malo na limariji da odradim tekriranje jel bez njega bi bio gotov za jednu zimu.a misli da cu za godinu dana morati da radim i motor ako izdrzi dotle.neznam sta bi rekao ali mislim da se za pare koliko kosta jugo moze naci mnogo bolji auto,i rado bi i ja uzeo jedan takav ali plata mi je takva da jedva i ovo mogu da si priustim.ali nadam se da cu jednog dana moci kupiti nekog polovnjaka koji ce biti bolji od zastave

 23. Prijatelju, teško ćeš ti naći polovnjaka za 4300 evra, koga ćeš voziti narednih dvadeset godina i to bez dodatnih ulaganja (obzirom da se žališ da svoju zastavu iz 1988 moraš da farbaš!?). Što se zastave tiče, za te pare daje mnogo više muzike…

 24. Svi oni koji kazu da je zastava sranje nemaju pojma o zivotu…Onaj yugo,legenda medju cetvorotockasima,ne samo da je jeftin za odrzavanje vec je i uzivanje voziti ga…Pozz svim ZASTAVA fanovima

 25. Vozio sam dosta raznih automobila, bilo je tu najvise nemaca ali bilo je i par jugica i keceva. jedino sto mogu da kazem je sledece – KOLIKO PARA TOLIKO I MUZIKE. Problem kod nasih ljudi je sto se nema nikada dovoljno ovog prvog inace bi svi znali sta ce da voze a to sigurno ne bi bio jugo ili kec.

 26. iako sam mladi vozač i vozačku imam samo 4 godine mogu se pohvaliti da mi je zastava jedan on najboljih auta. ne zato što imam yugo 55, 128-cu i stojku nego zato što je servis smješno jeftin, a i gotovo sve popravke na autu se može napraviti čekićem, šarafcigerom i ključevima 10, 13, 17… ma auto za poželit. yugo je trenutno na 150 000km i dosad s njim nikakvih problema…

 27. Bijana Jovbicevic,kad je baba mogla da se poredi sa devojkom,salim se,
  sto ga prodajes o je redak primerak.
  l.p

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here