2008 Audi TTS

0
2943
Image
NAS SPONZOR

Audi je predstavio Audi TTS, najsnažniji model u TT gami, koji će se u prodajnim salonima naći na početku leta 2008. godine.

Audi TTS pokreće dobro poznati 2,0 TFSI motor, koji u ovoj varijanti razvija celih 200kW, tj. 272KS. Konačno, jedan evropski proizvođač u serijskoj izvedbi iz 2,0 litarskog turbo motora nudi snagu, koju Subaru i Mitsubishi već godinama (decenijama) proizvode iz agregata identične zapremine..

Image

Audi će model TTS nuditi u kupe i roadster karoserijama. Audi TTS Coupe od 0 do 100 kmč ubrzava za 5,2 sekunde, a elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 250 kmč.

Model TTS predstavlja još jedan u nizu Audijevih proizvoda nastalih u skladu sa motoom ovog proizvođača – Vorsprung durch Technik (napredak kroz tehnologiju – prim.aut.).

Kao što smo naveli, najznačajniji novitet je upravo 2,0 TFSI agregat, koji proizvodi 272KS i 350Nm. 350Nm je raspoloživo u opsegu od 2500 do 5000 obrtaja! Motor poseduje značajno osnažene i redizajnirane komponente (blok motora, glave cilindara, klipovi, turbo punjač), kako bi se postigla velika snaga i zadržao nivo pouzdanosti. Pored toga, usisna grana i izduvni sistem su detaljno optimizovani, kako bi se omogućilo efikasnije dopremanje vazduha i izbacivanje izduvnih gasova. Pored redizajniranog turbo punjača, Audi je povećao efikasnost interkulera.

Audi navodi da je prosečna potrošnja ovog modela samo 8 litara na 100 pređenih kilometara, koju će samo retki vlasnici ovog modela uspeti u realnim uslovima eksploatacije i da postignu. Potrošnja za vlasnike modela sa DSG menjačem (S-Tronic) je deklarisana na 8,2l/100km i sa ovim menjačem ubrzanje do 100kmč je za 0,2 sekunde brže nego sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Snaga se veoma efikasno prenosi na podlogu u skoro svim uslovima eksploatacije, zahvaljujući quattro sistemu na kome sistem razvođnja snage poseduje novo višelamelno kvačilo, što omogućava brže reakcije centralnog diferencijala.

Novitet je i ogibljenje – Audi magnetic ride adaptive damping system. Magnetno ogibljenje poseduje sportski režim, koji će vešanje sniziti za 1cm i otvrdnuti amortizere čime će karakteristike automobila biti značajno sportskije, ukoliko to vozač i želi.

Težina automobila je 1395kg (Coupe sa manuelnim menjačem) što je postigunto intezivnim korišćenjem modernih legura. Prednje vešanje je izrađeno od aluminijuma, dok je zadnje vešanje od čelika.

Image

Spoljašnji dizajn je takav da se model TTS odmah, na prvi pogled, može razlikovati od standarnih TT modela. U standardnoj opremi TTS modela se nalaze 18” aluminujmske felne sa 245/40 gumama (opciono je moguće poručiti i 19”), LED dnevna prednja svetla i potpuno novi bi-xenen farovi. Unutrašnjošću dominiraju luksuzni materijali kao što su klasična koža, Alcantara i Nappa.

Audi TTS Roadster je opremljen elektrohidrauličnim sistemom za podizanje platnenog krova i elektropodesivim štitnikom od vetra.

Image

Kod Coupe modela sedišta na zadnjoj klupi se mogu oboriti i time se povećava kapacitet prtljažnog prostora sa 290 na 700 litara.

Projektovana cena za evropska tržišta Coupe modela je 44900, a za Roadster 47750 EUR.

Prethodni tekstToyota se nada boljim rezultatima sa novim bolidom
Sledeći tekstWorld Series by Renault kalendar za 2008.
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. Pomalo mi je „natrpano“ ime modela. Ima previše slova. Navikao sam da „S“ kod Audija ide samo sa brojevima.
    Nisam očekivao da će imati ovaj motor. Mislio sam da će imati onaj iz „S5-ice“.
    Evo dokaza da manuelni menjači odlaze u zaborav. Automatizovani, pogotovo „DSG“, preuzimaju tron. Ne dopada mi se ručica „DSG“ menjača. Izgleda isto kao kod ostalih Audijevih modela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here