TEST: Toyota Avensis 2.0 D4-D

0
26066
Image

Nova, redizajnirana, Toyota Avensis 2006 je stigla i nama na test. Na našu sreću, kružne trke u Novom Sadu su bile tog istog vikenda, pa smo spojili lepo sa korisnim i odvezli se do Mišeluka sa stilom.

Već duži niz godina, Toyotini modeli su na svim top listama svetskih auto-moto udruženja kao automobili sa najmanje kvarova. Sa tako visokom pouzdanošću, nije nikakvo iznenađenje da taj proizvođač ruši sve rekorde u prodaji, pa je tako Toyota postala druga najprodavanija marka automobila u SAD, a prodaja na evropskim tržištima je u stalnom porastu pa je najavljeno da će Toyota u Evropi ispuniti svoj desetogodišnji plan čak dve godine pre roka.

Image

Novi Avensis za 2006. godinu je blago restilizovan, a većina značajnih unapređenja je rađena na mehanici i unutrašnjosti automobila. Da bi ste razlikovali novi i stari model Avensisa potrebno je da ste veoma verziran poznavalac – razlika se može videti na prednjem braniku i masci.

Image

Image

Automobil koji smo dobili na test je Avensis D-4D 2.0 u Luna opremi. Nova generacija Avensisa poseduje osveženu gamu dizel motora – bazni dizel je sada 2,0 sa 126KS, dok snažniji 2,2 dizel proizvodi 150 i 175KS (koji se ne isporučuje za naše tržište). Benzinska gama je ostala identična – 1,6l sa 110KS, 1,8l sa 129KS i 2,0l sa 150KS. Sa benzinskim motorima se isporučuju petostepeni manuelni ili četvorostepeni automatski menjači (opcija samo kod 2,0 benzinskog motora), dok sa dizelima stižu isključivo manuelni šestostepeni.

Image

Utisci u toku vožnje

Automobil je veliki (4,64m) i težak (1435kg) što znači da ne treba očekivati od njega karakteristike malog gradskog automobila. Vožnja po gradu je prilično lagana, preglednost je dobra, a dizel motor sa dosta obrtnog momenta omogućava sasvim solidne mogućnosti za probijanje kroz gradsku vrevu. Šestostepeni manuelni menjač će omogućiti da motor držite u opsegu 2000 – 3000 obrtaja kada dizel motor i proizvodi najviše obrtnog momenta (300Nm od 2000 do 2800 obrtaja). Sve u svemu, Avensis se daleko bolje snalazi u gradskom okruženju nego što smo očekivali od klasične limuzine.

Image

Kako smo u uvodu i rekli, Avensisom smo se odvezli na kružnu trku u Novom Sadu. Put do staze “Mišeluk” smo namerno isplanirali tako da Avensisa vozimo različitim tipovima puteva i pod različitim opterećenjem pojedinih deonica. Autoput ka Zagrebu do Rume je ostatak starih vremena i verovatno najbolje urađen put u Srbiji.

Deonica od Beograda do Rume je nekih 60-tak kilometara i pravo je uživanje voziti kvalitetnu limuzinu po kvalitetnom putu. Dizel motor je prosto projektovan za autoputeve: šesta brzina, 2800 obrtaja je 150kmč. Kočnice su korektno dimenzionirane i automobil se zaustavlja prilično brzo bez posebnih trzavica – tako da je daleko bitnije da pri naglim kočenjima obratite pažnju na vozila iza vas koja možda nemaju tako dobre kočione mogućnosti. Kočnice na modelima sa dizel motorima i 2,0 benzinskim motorom imaju nešto veće kočione diskove (295mm napred i 280mm nazad) u odnosu na modele sa benzinskim motorima zapremine 1,6 i 1,8 litara (277mm napred i 280mm nazad). Automobil na autoputu možete voziti i dosta brže bez većih napora, samo je pitanje šta će saobraćajna policija da kaže na sve to ukoliko nemate sreće pa naletite na njih. Zvučna izolacija je nešto slabija od očekivane, pa ćete pri većim putnim brzinama morati da malo pojačate muziku zbog šuma koji proizvode točkovi (205/55 R16), dok ćete pri malim brzinama prilikom vožnje po gradu veoma jasno čuti rad dizel motora. Dugačko međuosovinsko rastojanje (2700mm) je jedan od bitnih faktora zašto Avensis prosto upija uzdužne neravnine i čini da vožnja autoputem bude pravo zadovoljstvo.

Nakon isključenja sa autoputa, put do Iriga je uglavnom ravan, tipičan za Vojvodinu i nije previše prometan. Avensis se i na ovakvim putevima odlično snalazi, ali poprečne neravnine i rupe njegovo ogibljenje ne toleriše previše. Činjenica da su naši putevi u stvarno očajnom stanju daje nam za pravo da vozači u Evropi jako retko imaju prilike da voze svoje automobile po nečemu što mi zovemo regionalnim putevima. Avensis, kao i svi veći automobili, ume da zavara vozača o stvarnoj brzini, pa je poželjno povremeno kontrolisanje brzine, pogotovu na magistralnim putevima, gde vam se jako lako može dogoditi da ne primetite da idete daleko brže od ograničenja brzine.

Uspon na Iriški Venac gde pored krivudavog puta, prolaska kroz sam Irig i dosta saobraćaja, uključujući veoma spore kamione. Uspon na “Venac” obiluje uskim krivinama u kojima je dizel pogonjeni Avensis sa četiri putnika morao malo više da se pomuči, a u čemu je od velike pomoći bio šestostepeni menjač kojim se, po potrebi, može prilično brzo raditi.

Image

Čini se da je izlišno govoriti o potrošnji, čim je u pitanju dizel motor. Prosečna potrošnja po autoputu varira od 5-8l u zavisnosti koliko brzo vozite (a da brzina ne prelazi 140kmč). U gradu je zbog gužvi potrošnja na sličnom nivou i pored dosta nižih brzina zbog stani-kreni situacija i zbog velike težine automobila.

Image

Unutrašnjost

Ono što ćete odmah primetiti je više nego izdašan prostor i to ne samo za vozača i suvozača već i za putnike na zadnjoj klupi. U odnosu na automobile sličnih dimenzija koje smo imali prilike da vozimo (i van testova objavljenih na ovom sajtu) Avensis pruža sjajan komfor putnicima na zadnjoj klupi. Pored dosta prostora za putnike, prtljažni prostor je takođe veoma prostran (limuzina i karavan – 520l, liftback – 510l).

Image

ImageImage

Sve komande su tamo gde očekujete da budu tako da tu nema nikakvih iznenađenja. U Luna opremi Toyota isporučuje i tempomat čija se ručica nalazi sa desne strane volana. Centralna konzola sadrži dvozonski digitalni klima uređaj kao i mp3 cd zvučni sistem sa 8 zvučnika. Komandna tabla je konzervativno dizajnirana baš kao i centralna konzola – nama to uopšte ne smeta, čak nam se i dopada.

Image

Nožne komande nisu, tipično japanski, pribijene – mana koju su imale starije generacije Corolla-e i Avensis-a, već su lepo pozicionirane i dimenzionirane.

Image Image

U Luna paketu opreme stižu i estetski detalji poput ukrasnih lajsni, a serijski elektro podesivi retrovizori sa pokazivačima pravaca u Luna opremi dobijaju i mogućnost elektronskog sklapanja

ImageImage

Cene i oprema

Testirani automobil košta 27100€, a u istom nivou opreme sa snažnijim 2,2l dizelom od 150KS košta 1200€ više. Ukoliko želite benzinski motor, u ovoj opremi možete poručiti model sa 1,8l koji košta 24800€, odnosno model sa 2,0l koji košta 26400€. Treba da napomenemo da jedini model koji može da se isporuči sa automatskim menjačem je oprmeljen 2,0l benzinskim motorom i za takav menjač morate doplatiti 1000€. Najjeftiniji model je 1,6l benzinac u Terra opremi koji košta 21500€.

Luna oprema podrazumeva stvarno širok spisak oprema koji obuhvata, između ostalog i: branike, retrovizore i kvake u boji karoserije, 205/44 R16 guma na aluminijumskim felnama, MP3 CD sistem sa osam zvučnika, digitalni dvozonski klima uređaj, komande na volanu, VSC,BA,TRC, EBD i ABS sisteme, progresivni servo, tempomat, senzori za kišu i još dosta toga. Za detaljni spisak opreme obratite se ovlašćenom prodavcu, Toyota Mijaljeviću.

Image

Image Image

Zaključak

Ovaj automobil nema namenu da privuče pažnju atraktivnim izgledom, sportskim karakteristikama, egzotičnim dizajnerskim ili tehnološkim rešenjima, već je tu da ga bez imalo razmišljanja vozite i ne morate da razmišljate da li ćete ga naći ujutro na parkingu.

Image


Mi smo uspeli da pronađemo samo nekoliko sitnih mana kao što je loša akustična zaštita pa ćete ili čuti dizel motor (ovaj problem vlasnici sa benzinskim motorom verovatno neće primetiti) ili buku koju prave gume pri većim brzinama. Druga stvar koja nije toliko loša da bi je istakli kao manu, već smo samo mi očekivali više – udobnost, odnosno ogibljenje koje prenosi nešto više vibracija.

Image
Image

Pregrada za odlaganje sitnica ima sasvim dovoljno, mada je to stvar ličnih potreba, baš kao što će neki od kupaca zahtevati frižider u suvozačkoj pregradi.

ImageImage


Imajući u vidu cene, kvalitet i opremu konkurentskih proizvoda nema razloga zašto ne odabrati baš Toyotu, pre svega, zbog visokog kvaliteta izrade koji po nama treba da bude najbitniji faktor kod kupaca ovakve vrste automobila.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo Toyoti Mijaljević koji su nam ustupili vozilo na test. Prodajno-servisni centar Toyota Mijaljevic se nalazi na Rakovičkom putu broj 6, u Beogradu. Za sve detalje o prodajnom programu Toyote ili servisnim uslugama obratite se na telefone: 011/3065-775 i 011/367-2627.

1 COMMENT

  1. upravo sam se odlučio za ovaj model,boju,ali motor 2,2 dizel sa ful opremom ukljucujuci i navigaciju

  2. … citao sam da dodje navigacija uz sol opremu..a ne mogu da nadjem sliku kako to izgleda.. jel to ta navigacija iz sol opreme kod tebe ili si posebno sta narucivao? 😥

  3. auto je odlican samo stavio bi alu 17 inca dali moze sada imam 16inca i koje dimenzije di trebalo za gume sto se tice auta preso sam 150.000 kilometra bez kvara ODLICAN

  4. Pouzdan, udoban, kvalitetan…dve primedbe – dao sam 2600 eur za navigaciju uz koju sam dobio CD samo za tzv zapadnu evropu (mislim da je bezobrazluk da ista ta Toyota reklamira navigaciju 4 puta jeftiniju za Srbiju) a druga primedba je na boju nocnog osvetljenja komandne table (mrzim tu zutu boju, trebalo bi u novom modelu da se to obavezno promeni)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here