Besplatna test vožnja – Kia Motors

0
11009
Image

 

Naše tržište automobila polako, ali sigurno poprima neke od kvaliteta koji su do juče bili prilično nezamislivi. Prodavci automobila na našem tržištu doskora stidljivo, a sada sve češće organizuju promotivne akcije, u toku kojih je moguće nakratko probati neke od modela iz njihove ponude. Redakcija Nacionalne klase je bila radoznala šta se krije iza jedne od ponuda za test vožnju.

 
Neki od domaćih uvoznika su već razradili promotivne akcije, koje traju jedan dan i u okviru kojih je moguće probati modele, koje žele da promovišu. Nedavno je Seat promovisao Ibizu, a trenutno je u toku akcija Integre Motors u kojoj po gradovima Srbije promovišu najprodavaniji automobil u Srbiji, Dacia Logan. Pregledajući i upoređujući kvalitet i ažurnost internet prezentacija domaćih proizvođača, naišli smo na dve aktuelne akcije Opela i kompanije Kia Motors. Procedura za prijavljivanje je bila dosta jednostavna, a naša radoznalost oko ishoda akcije velika. Tokom prijavljivanja smo se odlučili za izbor automobila iz B segmenta, kao najinteresantnijeg kupcima na našem tržištu.  

Posebno nas je zainteresovala prezentacija kompanije Kia Motors, kao i mogućnost da se upoznamo sa modelima ovog najstarijeg  proizvođača iz Južne Koreje. Doskorašnja strategija ovog proizvođača, sa automobilima koji su konkurisali prvestveno pristupačnom cenom, bez adekvatne i kvalitetne podrške, stvorila je brojne predrasude, pa je ovo bila prilika da vidimo koliko se promenio pristup i kvalitet automobila.

Ne ulazeći u moguće razloge, moramo priznati da je već sledeći dan razjasnio neke stvari. Poziv od Kia Motors je usledio veoma brzo, a sa izuzetno prijatnim prodavcem dogovorili smo se za termin bez većih problema. Odgovor od Opela je stigao sa par dana zakašnjenja i bio je na naše razočaranje negativan. Razlog je, prema odgovoru, bila veliko interesovanje za akciju Opela, zbog čega trenutno nisu u mogućnosti da nam izađu u susret. Na osnovu razgovora sa brojnim učesnicima ove i prethodne Opel ankete, mišljenja smo da Opel koristi ovu "akciju" isključivo kao propagandni trik, a da učesnici ankete, pre ili kasnije, dobijaju isključivo negativne odgovore. Ako grešimo, molimo da nas kontaktirate – mi nismo uspeli da pronađemo nekoga ko je vozio Opel test vozilo prijavljujući se na nekoj od njihovih anketa.

Image 

U ponedeljak 12.06, kontaktirali smo Kia Motors (i predstavili se kao potencijalni kupci, a ne kao novinari) i nakon dogovora uputili se u salon koji se nalazi  na Ugrinovačkom putu 10m. Udaljenost salona je možda detalj koji se nekima neće svideti, ali mi to nismo prihvatili kao veliki minus. Na pomenutoj adresi se nalazi moderan salon u sklopu koga se nalazi servis i prostran parking. U salonu su bili izloženi skoro svi modeli iz programa  Kia Motors, uključujući najmanji Picanto, naš kandidat Rio i Carens. Svi su bili otključani i pristupačni za razgledanje. Prodavac je bio više nego ljubazan i brzo smo se dogvorili oko predstojećeg testa. Već tokom telefonskog razgovora nam je napomenuto da je krajnji cilj test rute beogradski aerodrom i da se test obavlja uz prisustvo prodavca.

S obzirom na dužinu rute tokom prethodnih akcija, kojima smo prisustvovali nismo bili razočarani.Trenutno su u ponudi Kia Motors dve vste motora za model Rio: 1.4 lit. benzinac, koji razvija 97 KS (70.3 kW) pri 6,000 ob/min i maksimalni obrtni moment od 125.4 Nm pri 4,700 ob/min, što Rio čini jednim od najsnažnijih automobila u klasi do 1,400 ccm. Kao i obično skuplja varijanta je moderni common rail dizel sa  turbopunjačem varijabilne geometrije (VGT), identičan onom u Ceratu, a razvija maksimalnih 110 KS (80 kW) i 235 Nm obrtnog momenta pri samo 2,000 o/min..

Image 

Na raspolaganju nam je bio benzinac sa EX Life paketom opreme, što je podrazumevalo i ABS, EBD, putni računar i klima uređaj, koji je dostupan i u FUN paketu. Spolja automobil izgleda privlačno za oko i sveže, sa pomalo agresivnim linijama prednjih i zadnjih svetlosnih grupa. Prvi utisak po ulasku u vozilo je  bio sasvim prijatan. Novi Rio je kraći od prethodnika, koji je zalazio u viši C segment, dok je novi sličnih dimenzija kao i novi Fiat Grande Punto, koji je svojim dimenzijama stigao viši segment prethodne generacije (Fiat Bravo). Prostor, sedišta, utisak o plastici i ostalom materijalu upotrebljenom u enterijeru automobila je pozitivan, sve je prilično utegnuto, logično, pragmatično i bez nepotrebnih egzibicija. Automobil je tokom vožnje izuzetno tih, ogibljenje je solidno, mada se ne možemo pohvaliti da smo ga stavili na iskušenja. 

Razgovor tokom vožnje sa prodavcem je bio izuzetno opušten i jako informativan. U razgovoru smo saznali da su neke od prednosti novog modela veće međuosovinsko rastojanje, nego u konurentskim modelima i prilično snažni motori. Kratki utisci tokom vožnje iz pravca aerodroma jeste da nam ništa nije zasmetalo. Komande brisača, električnih podizača prozora, svetala su na dohvat ruke i problem sa navikavanjem ne postoji. Volan je servo pojačan, a u uslovima normalne gradske vožnje solidan, kao i menjač koji je precizan i lagan za rukovanje. Motor svoj maksimalni obrtni momenat razvija na 4700 obrtaja, pa ukoliko želite da osetite pomenutih 97 KS, moraćete i da poprilično stisnete papučicu gasa. Tek tada se motor javlja glasnije, ali daleko od neprihvatljivog. U uslovima gradske vožnje, na našoj kratkoj ruti, na elastičnost motora nismo imali zamerke.

Image 

Od sporednih detalja svideo nam se naslonjač za ruku u sklopu vozačkog sedišta, što nije uobičajeno za ovaj segment, veliki broj pregrada, uključujući držače za čaše i mogućnost podešavanja sedišta po visini, kao i volana. Falilo je jedino podešavanje volana po dubini. Bazni model dolazi sa servo volanom, vazdušnim jastukom za vozača i suvozača, branicima u boji karoserije, električnim podizačima stakala, centralnom bravom, ali bez ABS za koga treba doplatiti 600 evra. Pomenuti detalj smo uzeli kao manu, mada moramo napomenuti da to nije retkost ni kod većine popularnih evropskih proizvođača.

Da Kia ne gaji imidž prizvođača samo jeftinih automobila govori i podatak o 4 od pet zvezdica na kraš testu koji organizuje Euro NCAP, kao i tri zvezdice za bezbednost dece. Tvrdnju dodatno potkrepljuje 3 godine garancije ili 100.000 km, koje nudi proizvođač. Garancija na karoseriju je tačno 6 godina. Kada su u pitanju troškovi održavanja, trajnost automobil i gubljenje vrednosti u prvim godinama mogli smo da se okrenemo iskustvima Britanaca, kod kojih je ova marka prilično popularna. Za razliku od prethodnog modela Kia Rio, novi model se opisuje kao automobil koji pruža mnogo više za svoju cenu, a uz to je i  izuzetno zabavan za vožnju.  

Informacije koje smo izneli su tu da bi vas zaintrigirali da se i samo uverite u kvalitete automobila Kia Motors. Iskoristite akciju koju trenutno sprovodi ova firma jednostavnom prijavom na njihovom sajtu. Naša iskustva sa prethodnih akcija i drugih proizvođača su pomalo iznenađujuća, jer posećenost nije na nivou koji smo očekivali. Ako imati bilo kakve predrasude ili ste jednostavno neinformisani o modelima marke Kia ovo je odlična prilika, koju treba iskoristiti. Naravno na vama je da izaberete koji automobil želite da testirate. Sve informacije koje su vam neophodne uključujući uslove kupovine, koji obuhvataju kreditni period od 2 do 6 godina, možete saznati na licu mesta. Pomenute akcije su još uvek daleko od onih u inostranstvu gde se kupcima automobili daju i na par dana, ali su prvi koraci prilično ohrabrujući. Možda će nekima delovati smešno što u naslovu stoji besplatna test vožnja, ali smo iz razgovora sa prodavcem zaključili da je bilo i onih koji su nudili da plate nakon test vožnje. Ukoliko su vaša iskustva drugačija od naših, pozivamo vas da se upravo na ovom mestu oglasite i date vaš komentar.       

U  nastavku vam dajemo aktuelne cene, uz napomenu da su korištene slike materijal proizvođača. Pošto smo se pojavili u ulozi kupca, škljocanje aparatom nije dolazilo u obzir. Adresa na kojoj možete da se prijavite za test vožnju je : www.kia.co.yu

RIO

Model

Oprema

Br. vrata

Cena

Akcija

Cena u Eur

Popust u Eur

Akcijska cena u Eur

RIO 1.4 Benc.

EX

5V/4V

11.990

1.500

10.490

RIO 1.4 Benc.

EX FUN

5V/4V

12.590

1.500

11.090

RIO 1.4 Benc.

EX LIFE

5V/4V

13.190

1.500

11.690

RIO 1.4 Benc.

EX CHALLENGE

5V/4V

13.990

1.500

12.490

RIO 1.5 Dizel

EX LIFE

5V

14.690

1.500

13.190

RIO 1.5 Dizel

EX CHALLENGE

5V

15.490

1.500

13.990

* Navedene cene uključuju PDV.

1 COMMENT

  1. kira Naslov mi u najmanju ruku smeta “Besplatna test voznja…”, zar postoje test voznje koje se placaju?

  2. Kia test voznja Moja supruga se prijavila za test voznju Kia-e Carens. Prvi odgovor mailom je stigao za 5 minuta, drugi za 10 minuta, a za 15 minuta se javio predstavnik iz Kia-e telefonom i rekao da moze i odmah ,ili bilo kad se dogovorimo. Cak je pomenuo da kad uskoro dolazi u Zrenjanin ( odakle smo mi) moze da dodje Carensom, pa ne moramo u BG. Mislim da se prodavac zove Ognjem Djeric. Svaka cast. Morao sam ovo da napisem. Misa iz Zrenjanina

  3. Zakazao sam test voznju telefonom, u salonu na Zrenjaninskom putu. Brzo smo se dogovorili, prodavac je bio ljubazan. Probao sam Kiu Rio 1.4 EX i vrlo sam zadovoljan, sve sto su novinari naveli u tekstu stoji. Prim tom je aktuelan popust za sve KIA modele. Za te pare dobijate automobil koji nudi vise od skupljih evropskih konkurenata.

  4. Da spomenuti gospodin Ognjen Djeric ne radi u Kia motors-u, ja sigurno ne bih kupio Kia Carens:-)

    Tako se prodaju automobili, svaka cast!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here