VW plaća milijardu dolara za 3.0 TDI motore

0
667
NAS SPONZOR

Grupacija Volkswagen saopštila je da je postigla dogovor sa regualtorima u Sjedinjenim Američkim Državama o poravnjanju vrednom milijardu dolara u vezi sa spornim trolitarskim dizelskim V6 motorima.

U ovim motorima, koji su ugrađivani u automobile marki Audi, Porsche i Volkswagen, nalazili su se isti nelegalni uređaji kao u dvolitarskim dizelskim agregatima, koji su prikrivali prave vrednosti emisija gasova.

Kompanija je u junu pristala da plati ukupno 18 milijardi dolara u okviru poravnjanja vezano za dvolitarske motore, a američki sud je potvrdio sporazum u oktobru.

Novi dogovor između Volkswagena i američkog Ministarstva pravde, Agencije za zaštitu okoline i Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse je znatno manji u smislu novčanog iznosa zato što se odnosi na oko 85 000 spornih automobila. Poravnjanje u vezi sa dvolitarskim agregatima obuhvata skoro pola miliona vozila.

Prema novom dogovoru, Volkswagen će moći da popravi oko 75% spornih vozila i uskladi ih sa američkim propisima. Vlasnicima preostalih 25% automobila sa 3.0 TDI agregatima biće ponuđen otkup vozila. Vlasnicima će biti isplaćena i određena novčana nadoknada, a konačne brojke još se usaglašavaju.

Nemački gigant pristao je da uloži 225 miliona dolara u fond za zaštitu okoline od prekomernih automobilskih emisija, kao i dodatnih 25 miliona dolara za popularizaciju električnih automobila u Kaliforniji.

Prethodni tekstF1: Masa ipak ostaje u F1
Sledeći tekstAudi najavio koncept Q8

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here