NK TEST: VW Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

0
1408

Nemamo često priliku da na NK testu probamo nešto od proizvođača iz Nemačke, pa samim tim nemamo priliku da proverimo hvalospeve upućene na adrese velike četvrorke. Ovoga puta na pretres nam je stigao SUV model iz VW, u pitanju je Tiguan druge generacije u kombinaciji TDI-DSG-4Motion.

SUV, SUV, SUV… dokle ti SUV modeli!? Međutim, činjenica je da ova kategorija vozila, potpomognuta sa raznim krosoverima čini veliki deo kolača u prodaji, pa proizvođači ulažu velike napore kako bi bili konkurentni. VW je sa Tiguanom u SUV svet ušao pre gotovo deset godina, što je možda relativno kasno i do tada je VW imao samo Tuarega u ponudi SUV automobila.

Tržište se polako otvaralo ka ovom tipu vozila, tako da nastala potreba za manjim bratom Tuarega i tako je rođen Tiguan koji je svetlost dana ugledao 2007. godine na sajmu u Frankfurtu, kao koncept je bio predstavljen godinu dana ranije, a gde drugde nego u Americi.

Prva generacija Tiguana je delila platformu sa Golfom i model je bio zasnovan na MQB (PQ35-A5) platformi što je značilo da cilj Tiguana da ponudi Tuareg imidž za manje novca. U startu je ponuđeno ono čime se VW najviše ponosio, a to je 4Motion pogon na svim točkovima i DSG automatski menjač sa dvostrukim kvačilom. Dolaskom na tržište, Tiguan nije imao lak zadatak jer je već par godina na tržištu bio prisutan BMW X3 koji je Tiguanu bio glavni konkurent, a tu su bili i stari igrači poput treće generacije Honde CR-V ili takođe treće generacije Tojote RAV4. Japanski proizvođači su imali ime i dugogodišnju tradiciju kada je ova kategorija u pitanju, dok su se proizvođači iz Evrope dosta kasnije uključili u celu trku, a glavni razlog za ovo je prisistvo Tojote i Honde u Americi. 2011 godine Tiguan dobija restilizaciju, a promene su mahom kozmetičke prirode i Tiguan dobija korporativnu masku preuzetu sa Golfa i Pasata. Interesantno je napomenuti da se prvi Tiguan i dalje sklapa.

Tiguan koji mi imamo na testu je predstavljen u Frankfurtu prošle godine, a u pitanju je druga generacija ovog modela, koja nastavlja devet godina dugi nastup. Za razliku od tadašnje situacije na tržištu, sada sada ima daleko više konkurencije, uključujući i kompletnu preimum ponudu sa Audi Q3 i Mercedes GLA.

Novi Tiguan i Audi Q3 dele platformu i zasnovani su na novoj MQB VW platformi. Priliku da se detaljnije upoznamo sa Tiguanom druge generacije imali smo na druženju sa Ivanom Španović pre par meseci, gde je upriličena kratka vožnja novog modela, a ubrzo nakon toga smo ga dobili na test i sada je red da vidimo šta sve novi Tiguan ima u svom arsenalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here