Predstavljen Hyundai Ioniq

0
445

Hyundai je objavio zvanične slike i tehničke specifikacije svog električnog, hibridnog i plag-in hibridnog modela Ioniq. Ovo je prvi model bilo kog proizvođača koji će biti ponuđen sa tri opcije pogona sa istom karoserijom.

Hibridnu kombinaciju čini 1,6 litarski Kappa GDi motor koji proizvodi 105KS i 147Nm, a litijum-jonska baterija napaja električni motor, koji proizvodi dodatnih 43KS i 170Nm. Termalna efikasnost ovog hibrida je 40%, što je na nivou najvećeg rivala – Toyote Prius.

16hyundai ioniq0

16hyundai ioniq2

 

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog DCT menjača sa dvostrukim kvačilom, koji je optimizovan za hibridni pogon i ima efikasnost od 97,5%. Hyundai tvrdi da je to najbolja vrednost u klasi.

Detalji o preostala dva pogonska sklopa još nisu objavljeni.

16hyundai ioniq2

Ioniq je napravljen na potpuno novoj platformi, koju deli sa sestrinskim modelom Kia Niro, koji će takođe biti lansiran ove godine. Hyundai je objavio da je šasija novog modela podešena za dobro upravljanje, dok automoibl zadržava efikasnost u svakoj od tri pogonske opcije. Šasija je napravljena od kombinacije ojačanog čelika i aluminijuma, čija je upotreba za izradu poklopca motora, prtljažnika i elemenata ogibljenja donela uštedu u težini od 12,6kg.

Prednje ogibljenje je sa dvostrukom viljuškom, a zadnje je multilink. Baterije su smeštene u pod automobila kako bi se što više spustilo težište. Korejski proizvođač tvrdi da Ioniq ima najbolji aerodinamički koeficijent u klasi.

16hyundai ioniq3

Enterijer je takođe prikazan prvi put. Hyundai je efikasno iskoristio prostor i odlučio se za “logičan pristup u rasporedu kontrola”. U izradi kabine upotrebljeni su ekološki prihvatljivi materijali, ali za sada nije objavljeno više detalja. Pojedini elementi enterijera, poput digitalnog ekrana osetljivog na dodir između ventilacionih otvora, podsećaju na rešenje iz modela Tucson.

Lansiranje ovg modela pomoći će Hyundaiju da ispuni ograničenje emisije CO2 od 95g/km, koje stupa na snagu u Evropi 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here