F1: Rozberg pobednik u Austriji

0
863
NAS SPONZOR

Niko Rozberg je došao do veoma bitnog trijumfa u njegovoj kampanji za šampionsku titulu. Hamilton je završio trku kao drugi i time je razlika između njih smanjena na 10 poena. Kao treći je kroz cilj prošao odlični Felipe Masa u Vilijamsu.

Niko Rozberg je do prvog mesta došao već na samom startu tako što je bolje krenuo sa druge pozicije na gridu. Rozberg je do krivine jedan pretekao Hamiltona i uspeo da se odbrani na izlasku iz krivine i na kočenju za drugu krivinu. Izgledalo je da će Hamilton žestoko pritiskati Rozbega taj prvi krug i da će dati sve od sebe da ga pretekne, ali u tome ga je sprečio izlazak sigurnosnog automobila. Razlog za kativiranje sigurnosnog automobila je bizaran incident Alonsa i Rajkonena na začelju kolone. Incident je delovao prilično čudno a izgledalo je kao da je Kimi izgubio kontrolu nad zadnjim delom bolida koji se „oteo“ i zakačio Alonsa koji je bio iza njega. Epilog udesa je Alonsov Meklaren koji se nalazi jednom polovinom na bolidu Kimja Rajkonena a drugom polovinom na ogradi pokraj staze. I pored užasavajuće slike, ni Alonso ni Rajkonen nisu zadobili povrede u ovom bizarnom udesu.

15f1 08aus r alo

Ovo je dalo priliku Rozbergu da malo predahne i svojim tempom restartuje tru po povlačenju sigurnosnog automobila što je on na odličan način učinio i sačuvao prvo mesto. Tempo koji je Rozberg imao je govorio da nema šanse da ga Hamilton ugrozi, međutim Rozberg u krugu u kome je planiran odlazak u boks pravi dve velike greške. Jedna je bila u drugom sektoru na samoj stazi gde je izgubio gotovo celu sekundu u odnosu na Hamiltona, a druga greška je bila na ulasku u boks kada je zakačio travu pored asfaltiranog dela i umalo izgubio kontrolu nad bolidom. Srećom po njega to se nije desilo i ekipa je odradila sjajan posao pa nije izgubio vreme tokom samog menjanja pneumatika. Sa druge strane garaže, Hamiltona zadržavaju dodatni krug na stazi što se ispostavilo kao greška jer je Rozberg u tom krugu nadoknadio gotovo 2s u odnosu na Hamiltona pa se Hamilton po izlasku iz boksa vratio na drugo mesto sa više od 3s zaostatka u odnosu na Rozberga. Da stvar bude gora po Hamiltona, po izlasku iz boksa gazi belu liniju i zarađuje kaznu od 5s na vreme trke čime praktično završava svoj pohod na pobedu u Austriji. 

15f1 08aus r botas

Kao treći je kroz cilj prošao odlični Felipe Masa koji je posle Botasovog podijuma u Kanadi, doneo drugi podijum Vilijamsu ove godine. Pored odlične vožnje delić zasluge za treće mesto Mase imaju i mehaničari Ferarija koji su napravili veliku grešku na zameni pneumatika na Fetelovom bolidu i tako ga praktično koštali čistog trećeg mesta. Fetel je u finišu trke sustigao Masu, ali nije uspeo da ga obiđe. Nemac je tako završio u sendviču dva Vilijamsa, mase i Botasa. Poene su u Austriji uzeli i Hulkenberg, Maldonado, Verštapen, Perez i Rikardo. Pomenute nevolje Meklarena i udes Alonsa na početku trke nisu bile jedine loše stvari po ovu ekipu. Dženson Baton je morao da odustane usled tehničkog kvara, tako da je ovo krajnje ozbiljna situacija za Hondu koja nikako da sastavi dve solidne trke, već konstantno doživljavaju neuspehe i tehničke probleme na stazi. 

Ekipe ostaju u Austriji na poslednjem redovnom testu u sklopu ove sezone, koji će se voziti tokom 23. i 24. juna, a naredna trka se vozi 5. jula kada je zakazana VN Velike Britanije.

Rezultati VN Austrije:

Poz Vozač Tim Krugova
1 Nico Rosberg Mercedes 71
2 Lewis Hamilton Mercedes 71
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 71
4 Sebastian Vettel Ferrari 71
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 71
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 71
7 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 70
8 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 70
9 Sergio Perez Force India/Mercedes 70
10 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 70
11 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 70
12 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 70
13 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 69
14 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 68
Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 35
Romain Grosjean Lotus/Mercedes 35
Jenson Button McLaren/Honda 8
Will Stevens Marussia/Ferrari 1
Kimi Raikkonen Ferrari 0
Fernando Alonso McLaren/Honda 0

 

Generalni poredak vozača:

Poz Vozač Poena
1 Lewis Hamilton 169
2 Nico Rosberg 159
3 Sebastian Vettel 120
4 Kimi Raikkonen 72
5 Valtteri Bottas 67
6 Felipe Massa 62
7 Daniel Ricciardo 36
8 Daniil Kvyat 19
9 Nico Hulkenberg 18
10 Romain Grosjean 17
11 Felipe Nasr 16
12 Sergio Perez 13
13 Pastor Maldonado 12
14 Max Verstappen 10
15 Carlos Sainz 9
16 Marcus Ericsson 5
17 Jenson Button 4

 

Generalni poredak timova:

Poz Tim Poena
1 Mercedes 328
2 Ferrari 192
3 Williams/Mercedes 129
4 Red Bull/Renault 55
5 Force India/Mercedes 31
6 Lotus/Mercedes 29
7 Sauber/Ferrari 21
8 Toro Rosso/Renault 19
9 McLaren/Honda 4
Prethodni tekstF1: Hamilton na pol poziciji u Austriji
Sledeći tekstRenault Sandero RS zaobilazi Evropu