NK TEST: Renault Clio dCi 75 Techno Feel

Ono što nama uvek obeleži test automobil je novi pogonski agregat. Testirani model je opremljen najslabijom dizel varijantom u ponudi, a prirodno je bilo i da nam reper bude prethodno voženi Clio sa snažnijim dCi 90 motorom.

1,5 litarski dizel agregat je u ovoj verziji razvija 75ks pri 4000 obrtaja što je 15ks manje od jačeg dCi 90 agregata pri istom broju obrtaja. Naravno i obrtni moment koji daje dCi 75 agregat je manji pa se tako dobija 200Nm pri 1750 o/min, a ne 220 koliko na istom broju obrtaja proizvodi dCi 90.

Kada govorimo o menjaču, petostepeni manuelni menjač nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da je to jedini raspoloživi manuelni menjač u aktuelnoj gami.

nktest renault clio5

Pomenuli smo da je ovakav paket usmeren ka kupcima koji žele da budu primećeni pa se tako i Techno Feel nudi samo dCi 75 motorom, a onaj ko želi da ima dCi90 i ovaj paket mora odabrati i EDC menjač u kompletu. Na papiru gledano ovaj motor je lošiji izbor od dCi 90, ali je daleko racionalniji izbor.

dCi 75 je sasvim dovoljan za gradsku vožnju u kojoj daje dovoljno snage i ukoliko je gradska gužva češća slika koju će ovaj automobil gledati onda dCi 75 predstavlja daleko ekonomičniji izbor od svog jačeg brata. U prilog ovom ide i prosečna potrošnja tokom testa, a putni računar je na kraju testa prikazao brojku od 5l na 100 pređenih kilometara što je prilično solidna brojka za ovaj automobil.

- Advertisment -