F1: Prekasno za tri bolida po timu za 2015. godinu

0
594

Obzirom na moguć pad broja timova zbog troškova takmičenja, FIA (tačnije Eklstone) razmatra dodavanje jednog ekstra bolida po timu za narednu F1 sezonu. Međutim, ova ideja je naišla na žestoke kritike od strane timova.

Berni Eklston ovu ideju pokušava da “progura” već duže vreme, a sve se dodatno zakuvalo od kako se javila mogućnost da se smanji broj timova za 2015. godinu. Prvi čovek F1 je zagovornik ove ideje bez obzira na to da li će se broj timova smanjiti ili ne. Međutim, ako je sudeći po reakcijama timova za sprovođenje ove akcije je suveše kasno. Većina timova ne prihvata ovu ideju sa objašnjenjem da je to loše za F1, a ima i timova koji smatraju da je ovu ideju tehnički nemoguće sporvesti za sledeću godinu. Među prvima se po ovom pitanju oglasio Meklaren, tačnije Erik Bulijer, koji je izjavio da je sada već kasno da se razmišlja o uvođenju trećeg bolida po timu za 2015. godinu. 

“Lako je vozaču da krene da vozi, ali gledano sa stanovišta logistike i tima koji radi na tome, za uvođenje trećeg bolida je potrebna najava od bar šest meseci unapred,” izjavio je Bulijer. Većina timova ovu ideju smatra lošom u smislu poboljšanja sporta i smatra da je treba uvesti samo u slučaju da se broj timova drastično smanji (ispod 20).

Toto Volf, šef Mercedesa, je ovu priču posmatrao i sa finansijske strane i došao do zaključkda da će uvođenje trećeg bolida timova koštati dodatnih 25 miliona funti.

U svakom slučaju gotovo je sigurno da se i ova ideja, kao i mnoge druge koje je imao Berni Eklston, neće sprovesti za 2015. godinu jer nas od trke za VN Australije deli manje od 6 meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here