Početna Vesti Opšte Vesti Volvo FH16 – najsnažniji serijski kamion u Evropi

Volvo FH16 – najsnažniji serijski kamion u Evropi

0
7899
Image

Volvo je predstavio FH16 kamion koji poseduje D16E motor koji iz 16l zapremine razvija celih 660KS, dok će slabiji model uz nove FH16 game razvijati 580KS. Ovi kamioni su namenjeni prevozu veoma teških tereta od preko 60 tona.

 

Najsnažniji serijski kamion u Evropi razvija 660KS i 3100Nm koje razvija iz rednog šestocilindričnog turbo dizel motora zapremine 16l, dok slabiji model razvija 580KS i 2800Nm. Maksimalni obrtni momenat je raspoloživ na širokom opsegu obrtaja (prim.autora – uzeti uslovno ovu informaciju obzirom da su u pitanju kamionski motori). FH16 pored snažnijeg motora poseduje i moćnije kočnice kao i bolji sistem motornog kočenja – VEB+ (nova generacija Volovo sistema za motorno kočenje koja je 15% efikasnija u odnosu na prethodnu). Maksimalna kočiona sila VEB+ sistema je 580KS pri 2100 obrtaja čime se uklanja potreba za teškim retarderom.

Na ovom modelu je moguće ugraditi novi Volvo menjač – I-Shift koji je u principu 12-brzinski elektronski kontrolisania mehanički menjač koji je kraći i lakši od ostalih menjača tog tipa.

NO COMMENTS

  1. Calibra Impresioniran sam!Sto bih voleo da provozam ovih 660Ks,a pogotovo onih 3100Nm!!!

    P.S Zmaje nije sestocilindricni,vec 16-cilindricni :-)))

    Pozdrav od Calibre

  2. Mashina MASHINA nishta drugo. Otao sam bez teksta kad sam pre nekih godinu dana video njegovu premijeru u auto magazinu AUTO START.Voleo bi i ja kao calibra da ga provozam kao o mnogi drugi

  3. haha sta lupate koji 16-cilindricni hahhahaha
    bas bi voleo da vidim takav motor…..usput receno ja ima volvo D16 ali nema toliko cilindara hahaha

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here